Νικολόπουλος: Η «υγιής» Παναχαϊκή υπολογίζεται στην αναδιάρθρωση

Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη με θέμα την «αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» παραχώρησε, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ, απαντώντας σε ερωτήσεις του γνωστού και έγκριτου δημοσιογράφου Χρ. Βεργανελάκη.

Ο Νίκος Νικολόπουλος μίλησε έξω από τα δόντια για όλους και για όλα ακόμη και για την ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, για τους Μεσογειακούς αγώνες, την ασυδοσία των στοιχηματικών εταιρειών κ.λπ.

Ειδικότερα απάντησε εάν υπάρχει πλάνο Βασιλειάδη να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα:
Δεν ξέρω αν «κατέβει» στην Αχαΐα. Σημειώνω βέβαια, την κινητικότητα που δείχνει για αθλητικά θέματα που αφορούν στην Πάτρα και το νομό. Και πάντως, δεν τον χωράει ο τόπος στον Πειραιά!

Εάν είναι ρουσφετολογικό (και) για την Παναχαϊκή το πλάνο ή είναι σωστό αντικειμενικά;
Το brand name, η ιστορία, η πληθυσμιακή έδρα της και η οικονομική καθαρότητά της, είναι λόγοι για να συμπεριλαμβάνεται δικαιωματικά η Παναχαϊκή σ’ ένα σχέδιο αναδιαρθρωσης.

Πώς βλέπει την Παναχαϊκή Συμμαχία με τα νέα δεδομένα;

Παρήλθαν ήδη δύο χρόνια στη Γ’ και τη Β’ Εθνική. Οργάνωσαν την ΠΑΕ, επανακατέκτησε την αξιοπιστία της, λειτουργεί ήδη εύρυθμα και υπάρχει σχεδιασμός για τις υποδομές. Έχουν κόστος όλα αυτά και είναι εύλογο να επιζητούν οι σύμμαχοι μιας μορφής ανταποδοτικότητα. Το μείζον είναι να μην κουρασθούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Αν και είναι πολλοί, οπότε μετριάζεται η χασούρα τους. Ελπίζω ν΄ αντέξουν, αν δεν ευοδωθεί η αναδιάρθρωση…

«ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ»!
Για τους Μεσογειακούς ήταν δηλητηριώδεις οι ατάκες που έριξε:

Οι παράκτιοι είναι… χειμερινοί αγώνες και από Δεκέμβρη θα ασχοληθούμε με αυτούς;
Τώρα που έχουμε καλοκαιράκι, μάλλον δεν μπορεί ο Υπουργός «να κρατά δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» (αναδιάρθρωση ποδοσφαίρου – παράκτιοι)
Μήπως δώσαμε … φασόν (υπενοικιάσαμε) τους αγώνες σε κάποια άλλη χώρα της Μεσογείου και δεν το μάθαμε;

«ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ»
Ειδικότερα, για την «αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» μεταξύ άλλων είπε:
«Εγώ δεν θα συμμαχήσω με εκείνους που θέλουν να ρίξουν στο «πυρ το εξώτερον» το σχέδιο, αυτό που προβλέπει ουσιαστικά μετά τα Χριστούγεννα η λεγόμενη Α΄ Κατηγορία, ή Super League 1, να έχει μόνο 10 ομάδες, από τις οποίες οι μισές θα διαγωνίζονται για την έξοδο στην Ευρώπη (αφού 5 ομάδες μετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA) και οι άλλες 5 θα δίνουν μάχη για να μην πέσουν στη Super League 2, κατηγορία στην οποία επίσης θα διαγωνίζονται 10 ομάδες, οι δύο για να ανέλθουν στη Super League 1 και τρεις ή τέσσερις για να μην πέσουν στην Football League.

Η πρόθεση του υπουργού Βασιλειάδη είναι να θεσμοθετήσει την ενίσχυση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με ποσόν 30 εκατ. ευρώ περίπου, από τη φορολόγηση του ποδοσφαιρικού τζόγου, δηλαδή του ΠΡΟΠΟ και του Στοιχήματος.

Δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον το ανήκουστο. Οι στοιχηματικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τις ομάδες και τα σήματά τους για να κερδίζουν, χωρίς να δίνουν ούτε ευρώ σ’ αυτές.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στην Αγγλία οι λοταρίες δίνουν μεγάλα ποσά στις ομάδες για να χρησιμοποιούν τα σήματά τους, στον ποδοσφαιρικό στοιχηματικό τζόγο.

«ΟΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΤΑΡΕΙΕΣ ΜΟΝΟ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ»!
Άλλωστε εάν δεν κάνω λάθος το μερτικό από τον ποδοσφαιρικό τζόγο ήταν και είναι πάγιο αίτημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από το 1979 που ιδρύθηκε η ΕΠΑΕ (σημερινή Super League). Το λάθος των σημερινών ηγητόρων της Super League ήταν ότι δεν προσπάθησαν, ακόμη και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Τώρα πρέπει να πούμε μπράβο που ένας υπουργός κατανοώντας προφανώς, αφενός μεν ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που βρίσκεται στον πάτο του βαρελιού έχει ανάγκη από βοήθεια, και αφετέρου ότι μια προσφυγή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια ενδεχομένως θα ευδοκιμούσε και θα καταλόγιζε πολύ μεγαλύτερα ποσά, σκέφθηκε να θεσμοθετήσει το ποσόν των 30 εκατ. ευρώ ως ανταπόδοση για τη χρήση του σήματος των ομάδων.

«ΟΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ»
Κάποιοι που γνωρίζουν καλύτερα από μένα, επιμένουν πως «πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν από το ποδόσφαιρο», δηλαδή, από τους ίδιους.

Με όλο το σεβασμό μου σ’ αυτούς που αντιδρούν, θέλω να σας θυμίσω όταν τον περασμένο Νοέμβριο του 2017, ετέθη θέμα μείωσης των ομάδων, σύμφωνα με δεκάδες μελέτες εταιρειών όπως της Deloite κ.ά., εκείνοι αποφάσισαν να μη μειωθούν οι ομάδες, και αντί play off που θα έδινε ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα, προτίμησαν να θεσμοθετήσουν μια μορφή φιλικών αγώνων. Τελικά ούτε και αυτό υλοποιήθηκε ποτέ.

Αντίθετα, απαίτησαν(!) λεφτά από τη NOVA, για ένα προϊόν που σε αγώνες ντέρμπι είχε – δεν είχε 5.000-6.000 εισιτήρια, τινάζοντας στον αέρα την κεντρική διαχείριση.

«ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ»

«Στοίχημα» του Βασιλειάδη, αφού καταβληθούν προσπάθειες για όλα τα παραπάνω, πρέπει να είναι τα γεμάτα γήπεδα. Φέτος κόπηκαν 950.000 εισιτήρια (4.500 μέσο όρο ανά αγώνα). Είναι απογοητευτικός ο αριθμός. Υπολογίζω ότι οι μικτές εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Ήτοι, τΟ 7-8% του προϋπολογισμού των 16 ΠΑΕ. Είναι ελάχιστο το ποσοστό. Μας «λέει» ότι το σοβαρό έσοδο των ΠΑΕ δεν είναι οι είσπραξη από τα εισιτήρια.
Ας γεμίσουν, λοιπόν, τα γήπεδα με «κοινωνικά» εισιτήρια και παροχές σε μαθητές, ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, ανέργους, ΑμΕΑ, γυναικόπαιδα κ.λπ.

«ΤΟ 2006 ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΑΝ «ΒΕΤΟ» Η ΟΥΕΦΑ ΚΑΙ Η ΦΙΦΑ»
Πάντως όσον αφορά τις αρμοδιότητες της πολιτικής ηγεσίας αξίζει να πω ότι η Super League ιδρύθηκε με τον νόμο 3479/2006 του τότε υπουργού Γιώργου Ορφανού, χωρίς καμία συμμετοχή ή απόφαση των ΕΠΟ και ΕΠΑΕ, και των διεθνών αθλητικών φορέων FIFA και UEFA.

Ομοίως η διαδικασία για τις εκλογές της ΕΠΟ να γίνεται με εκλέκτορες και όχι με μία ψήφο η κάθε ένωση, έγινε με νομοθετική ρύθμιση το 2004 (νόμος 3262/2004), χωρίς ΕΠΟ και ΕΠΑΕ να αντιδράσουν.
Ούτε βεβαίως υπήρξε αντίδραση της UEFA και της FIFA, αφού ο τότε γκαουλάιτερ της Μάλτας, κάποιος κύριος Μιφσούτ, θα ’πινε το ποτό του σε κάποιο στριπτιζάδικο…

Απ’ όσο γνωρίζω στη Super League θα ενταχθούν 20 ομάδες, 16 από το φετινό πρωτάθλημα, και 4 από τις πρώτες θέσεις της Football League, δηλαδή ΟΦΗ, Άρης, Παναχαϊκή και Κισσαμικός.

Υπάρχει ακόμα σκέψη αν τελικά αποφασιστεί να υποβιβαστούν Κέρκυρα και Πλατανιάς τις θέσεις τους να καταλάβουν Δόξα Δράμας και Τρίκαλα. Ο προβληματισμός έγκειται στο ότι οι δύο υποβιβασθείσες ομάδες έχουν ήδη τη δομή και την εμπειρία μιας ΠΑΕ, καθώς επίσης και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία τους».

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι τα ερωτήματα που έθεσα στη Βουλή και περιμένω να τα απαντήσει ο Υπουργός Βασιλειάδης, είναι:
1. Με ποιο τρόπο θα φέρει σε πέρας την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εάν θα νομοθετήσετε με ή χωρίς την σύμφωνη γνώμη της επαρκούς πλειοψηφίας της Superleague;
2. Με ποιον αποτελεσματικό, έστω και «πειθαναγκαστικό» τρόπο ο ΟΠΑΠ και οι στοιχηματικές εταιρείες θ’ αποδεχθούν την φορολόγηση υπέρ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τέλος με ποια κριτήρια βιωσιμότητας των ΠΑΕ θα προχωρήσετε στην αναδιάρθρωση;

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή