«Ξένοι διαιτητές για να θωρακιστεί το ποδόσφαιρο από τα “αρπαχτικά”»

Print Friendly, PDF & Email

Ο προπονητής του Απόλλωνα Πόντου, Δημήτρης Καλαϊτζίδης, παραχωρώντας συνέντευξη στο «Metropolis 95,5», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα κακώς κείμενα της Football League, επανέλαβε τη θέση του ότι για το καλό της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος πρέπει να έρθουν ξένοι διαιτητές και επέμεινε ότι υπάρχουν «προνομιούχες» ομάδες στην κατηγορία που απολαμβάνουν εξωαγωνιστικές «βοήθειες».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Για τους ύποπτους αγώνες στη Football League: «Nα δούμε τα στοιχεία των εισαγγελέων, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ποιοι αγώνες ήταν «στημένοι», για βαθμολογικό και στοιχηματικό όφελος, για την μία ομάδα και στοιχηματικό για την άλλη ομάδα. Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάποιες δράσεις – συμφωνίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια το «ευ αγωνίζεστε».

Tώρα που το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης μου στην εισαγγελέα κυρία Λιάσου, είδε το φως της δημοσιότητας, δεν γνωρίζω το πως. Ευκαιρίας δοθείσης, εξ όσων είχα την δυνατότητα να μάθω, οι εισαγγελείς και σε όσους αυτοί ανέθεσαν μέρος της έρευνας, φαίνεται εκ των ευρημάτων έκαναν πολύ καλή δουλειά. Είναι αλήθεια ότι από τις πρώτες αγωνιστικές αντιληφθήκαμε, ότι το έργο που μας προτάθηκε να συμμετάσχουμε, είχε ήδη μπει σε δράση. Τόσο από τις σε βάρος μας μεροληπτικές ενέργειες όσο και τις “προνομιούχες”, για τις ανταγωνιστικές σε εμάς ομάδες. Μέσα από αγωνιστικές και έξωαγωνιστικές διαδικασίες και “βοήθειες”.

Επειδή δεν γνωρίζουμε άλλο τρόπο δράσης, καταγγείλαμε τα αυτονόητα, όλα όσα είναι πολύ γνωστά, στους πλείστους (με ελάχιστες εξαιρέσεις) πιστεύω που ασχολούνται με την Football League.

Για ποιον λόγο να επενδύσει σε ένα πρωτάθλημα που θεωρείται διεφθαρμένο: « Ναι, σωστά τα λέτε. Όλοι γνωρίζουμε ότι στη Football League τα πράγματα δεν είναι συνταγμένα με τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Σας παραπέμπω στην δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, σε τηλεοπτική εκπομπή πανελλήνιας εμβέλειας, ότι στην Football League, στήνονται αγώνες για στοιχηματικό όφελος, βάσει στοιχείων και για βαθμολογικό όφελος. Δυστυχώς!

Όσοι επενδύουν είναι σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, με χρήματα κυριολεκτικά πεταμένα, που τα στερούνται οικογένειες. Όσοι ελάχιστοι το κάνουν πιστεύω ότι ενεργούν με ένα Δονκιχωτισμό, με ένα ρομαντισμό, παρασυρμένοι από τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν για το ποδόσφαιρο. Μπορώ να μιλήσω μόνον για εμάς. Εκπορεύεται από μέσα μας, επειδή πιστεύουμε, ότι υπηρετώντας το με αγνή αγάπη και με ηθικές προθέσεις θα συμβάλλουμε στην εξυγίανσή του. Πιανόμαστε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως αυτή που δημιουργήθηκε με την εκλογή της νέας ΕΠΟ, τελικά παραμένουμε αφελείς, προδομένοι και ζημιωμένοι».

Για την πρότασή του να μπουν ξένοι διαιτητές στην Football League: «Η άποψη που καταθέτω, όσοι με γνωρίζουν, είναι βέβαιοι ότι έχει ως στόχο μόνον την προστασία, την θωράκιση του ποδοσφαίρου από τα «αρπαχτικά» του χώρου (αναγνωρισιμότητα, παράνομο κέρδος, δήθεν εξέλιξη). Προκύπτει δε μόνον, από τα βιώματα και τις εκτιμήσεις μου, από την αξιολόγηση της αγωνιστικής παρουσίας των διαιτητών. Η πρόταση μου είναι, να εξετάσουν οι υπεύθυνοι της διαιτησίας μας, κατά πόσο η παρουσία βεβαιωμένα ικανών ξένων διαιτητών, από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, θα προσδώσει αξιοπιστία στο πρωτάθλημα της Football League.

Χρησιμοποιήθηκε ο χαρακτηρισμός, ότι η επιλογή ξένου διαιτητή, μας προσβάλει. Δεν μας προσβάλει όταν μία νίκη προήλθε από τέρμα που σημειώθηκε από καταφανέστατη θέση οφσάιντ και κατακυρώθηκε από τον διαιτητή μας; Δεν μας προσβάλει η αλλοίωση του αποτελέσματος ενός αγώνα, από τραγική απόφαση ενός διαιτητή μας; Δεν μας προσβάλουν, αποφάσεις που υποτιμούν την νοημοσύνη μας, που συρρικνώνουν τα έσοδα και την προοπτική επαγγελματιών; Η άποψή μου δεν έχει να κάνει με την καταγωγή των προσώπων, αλλά με το αποτέλεσμα της δράσης τους. Το ότι κάποιος κλέβει δεν τον ενοχλεί, η πράξη του. Αν τον ονομάσεις κλέφτη, τον ενοχλεί. Έχουμε το παράδειγμα του τελικού κυπέλλου όπου παρ’ ότι η διαιτησία του τελικού, δεν ήταν άριστη, ο διαιτητής διέθετε την γνώση, είχε την ικανότητα, την εμπειρία και διέθετε την αποφασιστικότητα, να ολοκληρωθεί ο αγώνας χωρίς προβλήματα στον αγωνιστικό χώρο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό πιστεύω ότι είχε, ότι εξέλιπε από το μυαλό των ποδοσφαιριστών ότι ο διαιτητής θα τους αδικούσε συνειδητά. Αυτό είναι και το μεγάλο εμπόδιο, πρόβλημα, για τους διαιτητές μας, να πείσουν τους ποδοσφαιριστές, ότι η πρόθεση τους είναι να απονέμουν δικαιοσύνη και ή όποια λάθος απόφαση τους ήταν γιατί έτσι «είδαν» την φάση.

Ο λόγος είναι σαφής, έχουν γυριστεί τόσα πολλά «έργα», που και το πραγματικό ανθρώπινο λάθος, το σύνολο των ανθρώπων που συμμετέχουν και παρακολουθούν ποδόσφαιρο, το χρεώνουν ως συνειδητή πράξη – απόφαση του διαιτητή.

Μιλάμε βεβαίως για ξένους διαιτητές που έχουν, τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αγώνων. Κατά την άποψη μου είναι πολύ εύκολος ο τρόπος, να περιορίσουμε το φαινόμενο, όπου ο διαιτητής με τις λάθος αποφάσεις του, καθορίζει το αποτέλεσμα του αγώνα. Όλοι μας τους ανθρώπους που γνωρίζουμε τους κατατάσσουμε, ανάλογα με αυτό που πρεσβεύουν σε κατηγορίες. Και ανάλογα σε ποια κατηγορία τους έχουμε κατατάξει, συναναστρεφόμαστε αντίστοιχα μαζί τους, σε επίπεδο – τομέα, επαγγελματικό, φιλικό, απλής γνωριμίας, αδιαφορίας».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή