Τι ειπώθηκε στην ακρόαση των φορέων για το αθλητικό νομοσχέδιο

Print Friendly, PDF & Email

Η διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφορικά με τους περιορισμούς θητειών και τα όρια ηλικίας των προέδρων και εκτελεστικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, βρέθηκε -όπως αναμενόταν άλλωστε- στο επίκεντρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Την πλήρη αντίθεσή τους με την προτεινόμενη διάταξη εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης.

Υπέρ της θέσπισης ορίων στις θητείες και με αναδρομική ισχύ ο Νίκος Κακλαμανάκης

Στον αντίποδα, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Νίκου Καλαμανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για στρεβλώσεις στο νόημα του αυτοδιοίκητου και παράνομες πρακτικές στις ομοσπονδίες, αναφερόμενος σε περιπτώσεις που έζησε ο ίδιος και συναθλητές του, κάνοντας λόγο ακόμη και για απειλές εναντίον του. «Ζητούμε να γκρεμίσετε τα τείχη της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας» τόνισε ο Κακλαμανάκης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Αθλητισμού, ενώ υπογράμμισε ότι θα είναι εμπαιγμός, αν η ρύθμιση περάσει χωρίς την πρόβλεψη περί αναδρομικής ισχύος.

Κάθετα αντίθετοι ΣΕΓΑΣ και ΕΟΚ

«Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να ελέγχει όλους μας. Ο κ. Αυγενάκης μιλούσε για νέο αέρα στις ομοσπονδίες, για όχι καλό μάνατζμεντ, έλεγε ότι είμαστε λαμόγια και καρεκλοκένταυροι. Αυτό ήταν το στρώσιμο του δρόμου για να έρθει ένας νόμος, να ξυρίσει συλλήβδην τις ηγεσίες των ομοσπονδιών» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, που πρόσθεσε ότι οι ομοσπονδίες δέχθηκαν το νόμο που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, επειδή αποσύρθηκε η διάταξη για την αναδρομική ισχύ των θητειών.

«Το μοντέλο της ΔΟΕ είναι για την ΕΟΕ. Η δική μας διεθνής ομοσπονδία έχει ορίσει θητείες, χωρίς όμως αναδρομικότητες. Το νομοσχέδιο επικαλείται την ασφάλεια δικαίου. Είναι ασφάλεια δικαίου να έχουμε νόμο τον περασμένο Μάρτη και να έρχεται νέο νομοθέτημα που ξυρίζει τις ηγεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών; Επικαλείται την ανάγκη ηρεμίας ενόψει Ολυμπιακών και με τις διατάξεις αυτές έχει αναστατώσει όλο τον ελληνικό αθλητισμό. Τα όρια της συνταγματικότητας εξαντλούνται στο να φέρει η Πολιτεία μία διάταξη και να υποχρεώσει τις ομοσπονδίες να εναρμονίσουν το καταστικό τους με αυτό των αντίστοιχων διεθνών ομοσπονδιών. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό των ομοσπονδιών. Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος με ό,τι ένδικο μέσο έχουμε για να ανατρέψουμε το νόμο, αν ψηφιστεί» ανέφερε ακόμη ο κ. Σεβαστής, ο οποίος χαρακτήρισε «αντισυνταγματικές και ρατσιστικές» τις επίμαχες ρυθμίσεις και εκτίμησε ότι το κράτος δεν μπορέσει να τις επιβάλει. «Ο ΣΕΓΑΣ είναι το σπίτι μου κι εκεί θα παραμείνω, όσο θέλω εγώ κι όσο με ψηφίζουν τα σωματεία» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος και νυν γ.γ. της ομοσπονδίας στίβου.

Για απόπειρα στοχοποίησης του αθλητικού κινήματος έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης. «Επιχειρείται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας στη διοίκηση των ομοσπονδιών, με τη διατήρηση της ρύθμισης για περιορισμό θητειών, με την επιβαρυντική συνθήκη της αναδρομικής ισχύος και των ορίων ηλικίας. Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, επειδή καταργεί το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέγεται σε αιρετές θέσεις. Η ελληνική Πολιτεία σε καμία άλλη κατηγορία δεν έχει θεσπίσει ανάλογα όρια. Το ΣτΕ κρίνει σωρηδόν αντισυνταγματικές τέτοιες ρυθμίσεις. Οι παράγοντες δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι» τόνισε ο κ. Τσαγκρώνης και κατέληξε: «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα προβεί σε ψήφιση αντισυνταγματικών ρυθμισεων, με τον κίνδυνο αποκλεισμού αθλημάτων από τις διεθνείς διοργανώσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας μπάσκετ επισήμανε ότι «… αν το καταστατικό της ομοσπονδίας δεν ήταν εναρμονισμένο με εκείνο της FIBA, θα μας είχαν αποβάλει».

Αδικο το ηλικιακό όριο, αντίθετος στην αναδρομική ισχύ ο Καπράλος

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, υπερασπίστηκε το νέο καταστατικό της ΕΟΕ, το οποίο επικυρώνεται με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. «Έρχεται μετά από χρόνια διαβουλεύσεων προς ψήφιση το νέο καταστατικό της ΕΟΕ, ο εκσυγχρονισμός του οποίου ήταν απόλυτα αναγκαίος» υπογράμμισε αρχικά ο Έλληνας «αθάνατος», που εξήγησε ότι η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, ενώ την ίδια στιγμή, τα χρήματα που έρχονται από τη ΔΟΕ ή από τους χορηγούς πρέπει να περάσουν από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου. «Με το νέο καταστατικό τα χρήματα θα μπορούν να πηγαίνουν κατευθείαν στους αθλητές»,επισήμανε ο κ. Καπράλος, ο οποίος ζήτησε κάποιες τροποιήσεις (ρητή πρόβλεψη απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, τροποποίηση του άρθρου για την ΕΦΙΠ, λύση στο πρόβλημα με τις συγχωνεύσεις ομοσπονδιών Ολυμπιακών αθλημάτων και να προβλεφθεί η δυνατότητα σε εν ενεργεία αθλητές να γίνονται μέλη διοικήσεων ομοσπονδιών, ως εκπρόσωποι της επιτροπής αθλητών). Για το τελευταίο, ο υφυπουργός Αθλητισμού το χαρακτήρισε αυτονόητο και τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συμπεριληφθεί στο νέο αθλητικό νόμο.

Σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τις θητείες και τα όρια ηλικίας, ο κ. Καπράλος υπενθύμισε το ομόφωνο ψήφισμα της ολομέλειας της ΕΟΕ κατά της συγκεκριμένης διάταξης, ενώ τόνισε ότι υπάρχει προτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για αυτορύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος. «Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει ανανέωση, αλλά όχι με νόμους του κράτους» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, που δήλωσε αντίθετος στην αναδρομική ισχύ και χαρακτήρισε άδικο και χαμηλό το ηλικιακό όριο των 70 ετών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακίνητη περιουσία της ΕΟΕ, ο κ. Καπράλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αισθάνεται ντροπή που παραμένει τόσα χρόνια κλειστό το κολυβητήριο του Ζαππείου, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή θα συνεργαστεί με το κράτος για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του ΟΑΚΑ.

Ενστάσεις και από την ΕΠΟ για τη συνταγματικότητα της διάταξης για τις θητείες

Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα της διάταξης για τις θητείες και τα όρια ηλικίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την εξαίρεση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από τη διάταξη περί ελέγχου από την Πολιτεία της νομιμότητας των κανονισμών, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στο αυτοδιοίκητο. Αναφερόμενος στην κύρωση της σύμβασης Macolin, ο κ. Γραμμένος τάχθηκε υπέρ, λέγοντας ότι πρέπει να παταχθεί το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων και η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ημιτελής. Παράλληλα, ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ ζήτησε να παραμείνει η δυνατότητα αποζημίωσης του προέδρου της ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι αποτελεί απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Σιμιτζόγλου και Τσιχτής για “στημένα” και βία

Ο Αθλητικός Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία που μας δίνει πληροφορίες για ύποπτους αγώνες (Sportsradar), τις δίνει με βάση το αποτέλεσμα. Στο ποινικό κομμάτι, είναι πολύ δύσκολο με βάση αυτές τις αναφορές να βρούμε ποιος έχει χειραγωγήσει έναν αγώνα. Κινούμαστε σε καλό δρόμο με τη σύμβαση Macolin. Είναι επίσης ορθό το κομμάτι του δειγματοληπτικού ελέγχου από την αστυνομία και της συλλογής στοιχείων. Τα μέτρα κατά της βίας κινούνται στο σωστό δρόμο. Τα ραντεβού θανάτου γίνονται σε μέρες και τόπους άσχετα με αθλητικούς αγώνες».

Την άποψη ότι οι διατάξεις για την καταπολέμηση της βίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση εξέφρασε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης της Βίας, Αχιλλέας Τσιχτής, ο οποίος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται πολιτική βούληση, τόσο για τη θέσπιση των νόμων, όσο και για την εφαρμογή τους». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Πετρόπουλος, εκπρόσωπος της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, ο οποίος τόνισε ότι η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων έχει αποτελέσματα στον τομέα της πρόληψης».

Λυσάνδρου: Πιο αποτελεσματικός ο νέος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ

Ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου, είπε μεταξύ άλλων: «Προφανώς και είμαστε υπέρ της κύρωσης της σύμβασης Macolin, είναι ένα βήμα που έχει ήδη καθυστερήσει. Πολύ σημαντικό βήμα είναι και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των εισιτηρίων, όχι τόσο για την τιμωρία κάποιου φιλάθλου, αλλά γιατί μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για να οικοδομήσουμε μία σωστή φίλαθλη νοοτροπία. Μας βρίσκει σύμφωνους η διάταξη για τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, συμβαδίζει με την πρακτική άλλων χωρών, αλλά και της UEFA, είναι όμως σημαντικό να μη γίνει κατάχρηση του μέσου».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι ο νέος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, αν και αρχικά χαρακτηρίστηκε πιο επιεικής, αποδεικνύεται στην πράξη πιο αποτελεσματικός στην πρόληψη επεισοδίων.

Υπέρ των μέτρων για τα “στημένα” η Super League 2

«Συμφωνούμε σε όλα τα μέτρα, κυρίως στο θέμα των χειραγωγημένων αγώνων που καταστρέφουν το ποδόσφαιρο» ανέφερε ο Λεωνίδας Λεουτσάκος, πρόεδρος της Super League 2, ενώ εκ μέρους των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΑΠ, Αθανάσιος Μακρυνιώτης, υπογράμμισε ότι «… αν αυτό το νομοθέτημα δεν λειτουργήσει συνδυαστικά με ένα νέο σύγχρονο αθλητικό νόμο, ενδέχεται να αποδειχθεί απρόσφορο και προβληματικό. Πρέπει να δημιουργήσουμε υγιείς συνθήκες, με σωστό σύστημα αδειοδότησης, σύστημα ελέγχου για την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι ο αθλητής δεν θα είναι επιρρεπής σε “προσεγγίσεις”». Θετικά εκφράστηκαν επίσης για τη σύμβαση Macolin ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ), Ανδρέας Γλυνιαδάκης, και ο νομικός σύμβουλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ), Δημήτρης Πρεβενιός.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, χαρακτήρισε το στοίχημα και τη χειραγώγηση αγώνων πιο επικίνδυνα ακόμη και από το ντόπινγκ. «Θα χαρούμε να δούμε σύντομα ένα ολοκληρωμένο αθλητικό νομοσχέδιο που θα καλύπτει τα πάντα, και κυρίως την αθλητική παιδεία. Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της αξιοποίησης των Ολυμπιονικών, έχουμε υποχρώση να τους στηρίζουμε και να τους αξιοποιούμε» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ.

Η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη, εξέφρασε την ικανοποίηση του ΣΕΟ για τη ρύθμιση γραφειοκρατικών ζητημάτων αναφορικά με την τοποθέτηση των Ολυμπιονικών που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο, ενώ ζήτησε να προστεθούν ως φορείς υποδοχής των Ολυμπιονικών και οι ΟΤΑ, πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Εκ μέρους της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (που κλήθηκε τελικά για ακρόαση, αν και αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων), η γενική γραμματέας, Ιωάννα Καρυοφύλλη, δήλωσε σύμφωνη με την αναστολή των διατάξεων περί απλής αναλογικής και ποσόστωσης φύλου, αλλά αντίθετη με τη θέσπιση θητειών. Σε περίπτωση που η σχετική ρύθμιση περάσει, η κα. Καρυοφύλλη ζήτησε την εξαίρεση της ΕΠΕ, «… να μας δώσετε έστω δύο θητείες για να προσαρμοστούμε, γιατί είναι πολύ δύσκολη στο χώρο μας η εξεύρεση στελεχών». Το ίδιο ακριβώς αίτημα διατύπωσε και ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Κωνσταντίνος Σιάχος, που υπογράμμισε μάλιστα ότι σχεδόν όλα τα σωματεία της ομοσπονδίας διοικούνται από τους ίδιους τους αθλητές.

Υπέρ της τροποποίησης του νόμου 2725/1999, στο κομμάτι που αφορά την εξαίρεση του μηχανοκίνητου αθλητισμού από τις διατάξεις περί διαιτητών και κριτών, δήλωσε η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας δια του αντιπροέδρου της, Ιωάννη Μεσημέρη. Αντίθετα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου, Μάριος Ηλιόπουλος, ζήτησε να παραμείνει το ασυμβίβαστο μεταξύ αξιωματούχων αγώνων (πλην κριτών και αλυταρχών) και μελών διοικήσεων, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να είναι και ελέγχων».

Από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον Συνήγορο του Πολίτη κατατέθηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υπομνήματα.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με την κατ’ άρθρον συζήτηση του σχεδίου νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή