Aλαφούζος: Τι κατέθεσε για ΟΣΦΠ, ΕΠΟ, Γιάχο, Σπάθα, Αμπάρκιολη στη δίκη της “συμμορίας”

Print Friendly, PDF & Email

Με την κατάθεση του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού, Ι. Αλαφούζου, συνεχίστηκε η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την επονομαζόμενη υπόθεση της «συμμορίας» του ποδοσφαίρου, με 28 κατηγορούμενους, για αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων σε βαθμό κακουργήματος και οχτώ από αυτούς για σύσταση συμμορίας σε βαθμό πλημμελήματος, για την περίοδο 2012 – 2015.

Κατά την κατάθεσή του ο κ. Αλαφούζος είπε τα εξής:

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι τις ακριβείς ημερομηνίες των αγώνων στους οποίους αναφέρομαι στις καταθέσεις μου. Ήταν σαφές πως για πάρα πολλά χρόνια ακόμα και σήμερα που υπήρχαν ομάδες που τις ευνοούσαν και ο φορέας που προωθεί τους διαιτητές ήταν η ΕΠΟ. Γι αυτό το λόγο έχουν έρθει οι ξένοι διαιτητές και υπάρχουν ακόμα θέματα».

Πρόεδρος: Πότε συμβαίνουν αυτά;

«Από τότε που ο Κόκκαλης πήρε τον Ολυμπιακό. Έβλεπα παράλογα πράγματα μέχρι και πριν από ένα χρόνο. Έκανα πολλές καταγγελίες με συγκεκριμένα γεγονότα, διαιτησίες, που τα έβλεπα παράλογα. Δεν έχω δυνατότητα να ερευνήσω νομικά τις υποθέσεις όμως. Και στην ΕΠΟ είχα πάει, και στην ΟΥΕΦΑ, είχα κάνει καταγγελίες συστηματικά. Ποτέ δεν έγινε τίποτα.»

Πρόεδρος: Γιατί δεν έγινε τίποτα;

«Έπρεπε οι ελληνικές αρχές να λειτουργήσουν πρώτα. Είναι ενδείξεις για μένα, δεν είναι αποδείξεις. Υπήρχαν αγώνες που μου έκαναν πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση»

Για τον τελικό κυπέλλου του Αστέρα με τον Ολυμπιακό το 2013:

«Δε νομίζω ότι γνωρίζω τον Γιάχο, μπορεί να τον είχα δει στο γήπεδο. Ήταν ένας από τους διαιτητές που σφύριζαν πολλά παιχνίδια, οι διαιτητές που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό, σφύριζαν πολλά παιχνίδια και γινόντουσαν διεθνείς. Αυτή την εντύπωση έχω. Μία, δύο περιπτώσεις ήταν ακραίες. Θεωρούσα ότι ορισμένες ενέργειες ήταν εσκεμμένες, αλλά σαν μάρτυρας δεν μπορώ να το πω».

«Εκτός από τι είδα κάτι που το θεώρησα υπερβολικό από την τηλεόραση, δεν έχω δυνατότητα να σας πω κάτι άλλο. Χέρι είχε κάνει και ο Μαραντόνα. Αυτή ήταν μια ακρότατη περίπτωση, πρωτοφανής και γι’ αυτό τη θυμάμαι… Είμαι σίγουρος ότι κάτι γινόταν στο βασίλειο της Δανιμαρκίας αλλά δεν μπορούσαν να το αποδείξω γι’ αυτό έκανα και τις καταγγελίες. Όσοι έκαναν αποκαλύψεις, κινδυνεύουν, διώκονται, ταλαιπωρούνται και διώκονται, χωρίς να συμβαίνει τίποτα.

Τα 10 χρόνια πριν από καθιέρωση Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, είχε 4 ο Ολυμπιακός, 3 ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, η Λάρισα. Υπήρχε πλουραλισμός, μετά από αυτό όμως, οι στατιστικές αλλάζουν τελείως. Αν δείτε ιστορία μετά από το 93 και πριν από μερικές χρόνια, υπήρχε μια συγκεκριμένη πορεία.

Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο σημείο να έχει δυσμένεια, ή δεν είχε την μεταχείριση που είχε τα προηγούμενα χρόνια.
Το όνομα του Καλογερόπουλου μας προκαλούσε τρόμο, του Μάνταλου φόβο»

Για το Ολυμπιακός – Βέροια το 2013:

«Διάβασα πολλά πράγματα, ούτε τον είδα, ούτε θυμάμαι κάτι. Ο Μάνταλος μου προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα, δεν θυμάμαι κάποιον διαιτητή να έχει ευνοήσει τον Παναθηναϊκό. Ο κ. Κωσταντινέας δεν έχω ιδία αντίληψη για τα όσα είχαν γίνει. Δεν είχα ποτέ ανακατευτεί στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου σε επίπεδο ΕΠΟ. Μου φερθήκαν με ευγένεια όποτε πήγε, και ο κ. Σαρρής ευγενέστατος αλλά δεν είχα ποτέ προσβάσεις και επαφές.

Ο Γκαγκάτσης έχει αδικήσει τον ΠΑΟ σε σημείο απίστευτο. Ο Γραμμένος είχε και έχει απ’ ότι ξέρω καλό όνομα, πολύ σοβαρός δικηγόρος. Αν είναι σε θέση ο πρόεδρος της ΕΠΟ να ελέγξει αυτό το τέρας που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άλλο θέμα. Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο για Βασάρα. Δεν έχω ιδία αντίληψη ότι είχε κάνει κάτι»

Για τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔ Χριστόφορο Ζωγράφο, που δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του:

«Είχε δεχθεί μια επίθεση, μου είχε κάνει εντύπωση αυτό το επεισόδιο. Δεν είχε διαιτητεύσει αγώνα του Παναθηναϊκού και γι’ αυτό δεν θυμάμαι. Το να επισκεφτεί κάποιος έναν στο νοσοκομείο, ο Μαρινάκης μπορούσε να το κάνει για να έχει καλές σχέσεις σε μελλοντικά παιχνίδια, φήμες και πληροφορίες υπάρχουν πάρα πολλές, αποδείξεις όμως…»

Όταν πριν από δύο χρόνια άλλαξαν οι καταστάσεις, αποφάσισα να φύγω γιατί είχαμε κάνει αποκαλύψεις, οι αρχές δεν ήταν σε θέση να διαλευκάνουν κι εγώ πως θα αντιμετωπίζω τον κάθε άνθρωπο που με αθέμιτα μέσα θα αποφασίζει να ελέγχει το ποδόσφαιρο.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ενδείξεις αλλά πολύ δύσκολα υπάρχουν αποδείξεις. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τιμωρίες μόνο με ενδείξεις.

Φέτος με ξένους διαιτητές και VAR το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός είχε δυσμενή αντιμετώπιση από διαιτησία και όταν ο Ολυμπιακός υπήρχαν ενδείξεις ότι ήταν σε δυσμένεια. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει διαφθορά στο ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να προσδιορίσω από πού ξεκινάει όμως… Δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα σαν πολίτες και να πούμε ποιος είναι ο δράστης».

Για τον πρώην ιδιοκτήτη του Απόλλωνα Σμύρνης, Σταμάτη Βελλή:

Ήξερα τον τότε ιδιοκτήτη του Απόλλωνα, νομίζω ότι ήταν εντιμος άνθρωπος. Δεν εντάχθηκε σε κάποιο στρατόπεδο και υπέστη απίστευτη ταλαιπωρία, υποβιβάστηκε και εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο.

Για την Ξάνθη:

«Μία ομάδα που έχει πολλούς δανεικούς επιτρέπεται αλλά επηρεάζει τη σχέση της με την ομάδα που εξαρτάται, δεν είχα ποτέ στοιχεία ότι ο Ολυμπιακός είχε εξαγοράσει ομάδα. Η Ξάνθη έβλεπα ότι είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ολυμπιακό, όπως το έβλεπα εγώ, τώρα η Ξάνθη κατηγορείται ότι εξαγοράστηκε από ΠΑΟΚ. Δεν είχα κανένα στοιχείο ότι είχε εξαγοραστεί άμεσα ή έμμεσα από Ολυμπιακό ή κάποιον άλλο»

Εισαγγελέας: Στα υπομνήματα κάνετε παρατηρήσεις αλλά τώρα λέτε ότι δεν θυμάστε, ότι είναι μόνο ενδείξεις…

Αλαφούζος: Κάναμε συγκεκριμένες καταγγελίες που θέλαμε να ερευνηθούν. Εχω απογοητευτεί από τη δυνατότητα ελληνικής Πολιτείας να ελέγξει το ποδόσφαιρο.

Εισαγγελέας: Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τότε;

Αλαφούζος: Ναι, τα ίδια πράγματα έχουν συμβεί και εις βάρος Ολυμπιακού από άλλη ομάδα. Έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά. Η Πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει το ποδόσφαιρο, δεν φταίμε εμείς, οι παράγοντες εννοώ.

Αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι τίποτα, αν μου τα θυμίσετε θα σας τα πω. Υπήρχε μια συνολική τεράστια δυσλειτουργία εις βάρος του ποδοσφαίρου.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα ήταν ότι δεν κοινοποιούνται οι διαδικασίες βαθμολογήσεις διαιτητών, δεν έχω ιδέα τι βαθμούς τους βάζουν. Είναι μυστικό, ακούγονται φήμες και εκτιμάμε τη βαθμολογία από μέγεθος της ποινής. Έχω ακούσει για πολλές διαιτησίες με καλές βαθμολογίες αν και οι διαιτησίες ήταν κακές.

Ούτε ειδικός, ούτε επαγγελματίας του ποδοσφαίρου είμαι.

Δεν γνωρίζω αν ο Αστέρας Τρίπολης έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν, δεν ξέρω, ξέρω ότι ο Μποροβήλος ήταν διαιτητής σε έναν αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Τώρα αν έφτασε σε σημείο να διωχθεί δεν το θυμάμαι, δεν θα το απέκλεια.

Είδα το αποτέλεσμα του δόλου, αν είχα στοιχεία για το δόλο θα τα είχα καταθέσει.

Εισαγγελέας: Πως χαρακτηρίζετε τις ενέργειες τους, αμελείς;

Αλαφούζος: Αποδείξεις δεν είχα, ενδείξεις είχα. Ο δόλος ήταν μια από τις πιθανές εξηγήσεις. Δεν ξέρω καθόλου τι γίνεται μέσα στην ΕΠΟ. Νομίζω ότι δεν ασχολείται με έλεγχο ή ΕΠΟ. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ελεγκτικοι μηχανισμοί, νομίζω ότι δεν υπάρχουν. Τώρα αν το κάνει από δόλο ή έλλειψη ικανότητας, δεν μπορώ να σας το απαντήσω.

Οι ΕΠΣ είναι από τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Για κατάθεση Φύσσα για το Ολυμπιακός – Ατρόμητος το 2015:

Θυμάμαι την περίπτωση. Είχα πάει να κάνω μια κατάθεση και είχα αναφερθεί και του είπα ότι ο Τάκης Φύσσας άκουσε αυτά τα πράγματα, δεν έκανα εγώ την καταγγελία και κατέθεσε ο Φύσσας απευθείας. Δεν θυμάμαι ποιοι παίκτες ήταν αυτοί, προφανώς σημαντικοί. Δεν ξέρω αν έπαιξαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχει περάσει πολύ χρόνος, θυμάμαι τον απόηχο αυτής της υπόθεσης, όχι τις λεπτομέρειες. Δεν θυμάμαι τους παίκτες, αν με ρωτήσετε ποιοι παίκτες έπαιζαν, δεν θυμάμαι κανέναν παίκτη του Ατρόμητου εκείνη την περίοδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Βασίλη Δημακόπουλου, δικηγόρου του κ. Μαρινάκη, είπε:

Ο Ολυμπιακός είχε συστηματικά τους ακριβότερους παίκτες του πρωταθλήματος που σημαίνει ότι είχε μια ποιότητα.

Για Ζωγράφο: Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ για κάποιον που τραυματίστηκε από ποδόσφαιρο. Δεν έτυχε να αισθανθώ την ανάγκη να πάω να επισκεφτώ κάποιον. Δεν θυμόμουν καν ότι ηταν αρχιδιαιτητής στη β’ Εθνική, δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο για Ζωγράφο.

Σε σχόλιο του δικηγόρου του Αμπάρκιολη ότι δεν έχει αποδείξεις αλλά πριν από χρόνια είχε κάνει καταγγελίες, ο κ. Αλαφούζος είπε:

«Αποδείξεις είναι ότι ο Γεραπρετρίτης είναι στην ΟΥΕΦΑ και απειλούμαστε με αποκλεισμό, αποδείξεις είναι ότι υπάρχει βία και δεν μαζεύετε, ότι έχουμε άθλιες διαιτησίες, έχουμε καταθέσει χιλιάδες πράγματα και οι μόνοι που δεν φταίνε είμαστε εμείς”

Πρόεδρος: «Μέχρι τώρα ήσασταν επιφυλακτικός και λέγατε ότι είχατε ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Τώρα, έχετε καταγγελτικό χαρακτήρα»

Αλαφούζος: “Τον Αμπάρκιολη δεν τον ξέρω προσωπικά. Έχω κακή αίσθηση μνήμης γι’ αυτόν δεν θυμάμαι κάποιο παιχνίδι.”

Για τον διαιτητή Γιάχο, κατέθεσε: Δεν έχω να πω κάτι άλλο για τον Γιάχο. Εχω παραπονα από Γιάχο αλλά δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο, δεν γνωρίζω τι είχε δηλώσει ο Τριτσώνης για τη συγκεκριμένη φάση. Το παιχνίδι το έβλεπα σαν απλος φίλαθλος και απ’ οτι θυμάμαι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν αποχωρήσει πριν τελειώσει ο αγώνας. Δεν είμαι βέβαιος για τίποτα, σε ένα παιχνίδι δεν είναι μόνο ένας διαιτητής. Δεν μπορώ να το φανταστώ, αν έκλεισε τα μάτια του εκείνη τη στιγμή.

Κι εγώ και ο ΠΑΟ επιλέξαμε τη δημοσιοποίηση γεγονότων σαν άμυνα με πάρα πολύ κακές διαιτησίες σε αντίθεση με άλλες ομάδες που έχουν επιλέξει τη βία κατά των διαιτητών. Πίεση για να διαιτητεύσει σωστά και να μην συνεχίζει να διαιτητεύει όπως έκανε εις βάρος του Παναθηναϊκού. Θεωρώ ότι δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη, έχω πεποίθηση γι’ αυτό.

Νομίζω ότι η παρούσα περίοδος είναι η καλύτερη περίοδος από πλευράς διαιτησίας. Υπάρχουν και ξένοι διαιτητές και καλοί διαιτητές και το Var. Η φετινή χρονιά καμία σχέση με άλλες χρονιές.

Για τον Ηλία Σπάθα και το ματς Ξάνθης – ΠΑΟ τη σεζόν 2013-14 κατέθεσε: «Θυμάμαι ότι σε αυτό το παιχνίδι, είχαμε έναν παίκτη τον Ατζαγκούν που ήταν λεπτοκαμωμένος και θυμάμαι ότι ένας παίκτης της Ξάνθης τον κλώτσησε και τον πέταξε δύο μέτρα. Ο Σπάθας δεν έδειξε ούτε κίτρινη, ούτε φάουλ. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ήταν τόσο προκλητική αυτή η διαιτησία που τη θυμάμαι. Αυτό που θυμάμαι δεν αποδεικνύεται με κάποιο τρόπο.

Δικηγόρος Σπάθα: Ο αγώνας δεν είναι ύποπτος, η ΕΠΟ το λέει…

Αλαφούζος: Η Sportsradar δεν δείχνει τις αποφάσεις του διαιτητή αλλά τον στοιχηματισμό για τον συγκεκριμένο αγώνα. Όλα αυτά που είπα ότι μισούσε τον Παναθηναϊκό, ή ότι μπορούσε να είχε παίξει στοίχημα, είναι εικασίες.

Όταν ένας παίκτης κλωτσάει και δεν το διακόπτει ούτε για φάουλ, κατά τη δική μου εκτίμηση δεν λάθος. Και σαν νέο έπαιζαν μπάλας, και έχω παρακολουθήσει μπάλα και ξέρω τους κανόνες και δεν είμαι τυφλός. Το είχα δει από την τηλεόραση. Σίγουρα τον ενημέρωσαν οι βοηθοί, ήταν μια ακραία εικόνα που ένας παίκτης πετάγεται στον αέρα και δεν διακόπτεται το παιχνίδι. Είχα έννομο συμφέρον αφού κατά τη δική μου εκτίμηση, ο Παναθηναϊκός υπέστη αδικία. Κάπου ξεχειλίζει το ποτήρι γι’ αυτό έκανα τις καταγγελίες.

Ήταν η αρχική ένδειξη που είχα για την πρόθεση του διαιτητή να διευθύνει το παιχνίδι προς μία κατεύθυνση. Ο διαιτητής είχε κατεύθυνση να αδικήσει τον Παναθηναϊκό με ακραίο τρόπο και τη βεβαιότητα ότι ο Παναθηναϊκός θα χάσει. Είχα υπόνοιες ότι υπήρχε δόλος, πρόθεση. Γι’ αυτό το κατήγγειλα. Δυστυχώς οι αρχές δεν βρήκαν στοιχεία για να δέσουν περισσότερο αυτή την υπόθεση. Δεν έχω στοιχεία για τον Σπάθα που να τον συνδέει με δωροδοκία ή εκβίαση.

Με αυτά που είπα, προφανώς ο Σπάθας δεν ήταν με την αξία του διεθνής διαιτητής. Γι’ αυτό απέτυχε ως αρχιδιαιτητής ο Ντάλας, γιατί είπε ότι η βάση του στους πίνακες ήταν ο Σπαθας.

Ερώτηση Ηλία Σπάθα: Γνωρίζετε αν ο Ατζαγκούν ζήτησε ιατρική βοήθεια;

Αλαφούζος: Όχι δεν θυμάμαι.

Σπάθας: Δεν πήρε πρώτες βοήθειες, δεν τραυματίστηκε;

Αλαφούζος: Δε θυμάμαι κάτι τέτοιο. Δεν τραυματίζονται όλοι οι ποδοσφαιριστές. Δεν έχω βίντεο, ούτε μνήμη, μου είχαν κάνει όμως φοβερή εντύπωση. Είχα αρκετές γνώσεις για να καταλάβω την ακρότητα των αποφάσεων.

Την Παρασκευή 7/2 θα καταθέσουν οι Βασάρας και Φύσσας.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή