Οι παρουσίες του Γκεστράνιους στη SL μέσα από τα μάτια των Κ. Ακρίδα και Ηρ. Τσίκινη

Print Friendly, PDF & Email

Ο Ματίας Γκεστράνιους είναι πια ο πλέον γνώριμος ξένος διαιτητής στο ελληνικό κοινό, που χρησιμοποιεί η ΚΕΔ για αγώνες της Super League 1 δεδομένου ότι την τελευταία διετία έχει οριστεί τέσσερις φορές! Με αφορμή λοιπόν την επιλογή του Μέλο Περέιρα να εμπιστευτεί τον Φινλανδό ρέφερι στο ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός το Soccerplus θυμάται τις τρεις προηγούμενες παρουσίες του 41χρονου διαιτητή επί ελληνικού εδάφους.

Ο Ματίας Γκεστράνιους κατέχει άλλες δύο πρωτιές. Εκτός από τους περισσότερους ορισμούς αλλοδαπού ρέφερι στην ελληνική λίγκα την τελευταία διετία, όπου ισχύει το μέτρο του ορισμού ξένων διαιτητών, είναι επίσης ο πρώτος διαιτητής από το εξωτερικό που διευθύνει αγώνα της Super League και ο πρώτος έπειτα από 43 χρόνια που ορίζεται σε παιχνίδι ελληνικού πρωταθλήματος!

Υπενθυμίζεται πως επί Μέλο Περέιρα στην ΚΕΔ η αρχή με τους ξένους διαιτητές έγινε στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2 το 2018 με τον Μπορμπαλάν, ωστόσο το πρώτο ματς της Super League με αλλοδαπό ρέφερι είχε πρωταγωνιστή τον Ματίας Γκεστράνιους.

Αυτό ήταν το ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0 στις 23 Σεπτεμβρίου το 2018. Την κριτική για το Master REF είχε αναλάβει τότε ο Ηρακλής Τσίκινης βαθμολογώντας τον Γκεστράνιους με 8,40. Ο Φινλανδός διαιτητής είχε κατά γενική ομολογία επιτυχημένη παρουσία στο ντέρμπι της Τούμπας και η εμφάνισή του σε εκείνο το ματς βοήθησε τα μέγιστα στο να υποδεχθεί το ελληνικό φίλαθλο κοινό αλλά και οι ομάδες του πρωταθλήματος με θετικό μάτι την έλευση ξένων διαιτητών στα κρίσιμα ματς της λίγκας.

Στις 31 Μαρτίου το 2019 ο Γκεστράνιους επιστρατεύτηκε στην αναμέτρηση Ολυμπιακός – Ατρόμητος. Υπενθυμίζεται πως ο Ατρόμητος την περσινή περίοδο είχε καταθέσει αίτημα στην ΚΕΔ να οριστούν στους αγώνες του με το Big 4 ξένοι διαιτητές. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε μερικώς και στο παιχνίδι του Καραϊσκάκη ορίστηκε ο Φινλανδός ρέφερι.

Την κριτική του Master REF είχε κάνει τότε ο Κώστας Ακρίδας, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο Γκεστράνιους είναι ένας διαιτητής με πολύ καλή φυσική κατάσταση. Τον βαθμολόγησε με 8,20 διότι υπέπεσε σε κάποια λάθη, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει σοβαρά την εξέλιξη του αγώνα. Γενικά ο Κώστας Ακρίδας έκρινε θετική την απόδοση του Φινλανδού, κάτι που μάλλον δεν συμμερίστηκαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού καθώς ο Σάββας Θεοδωρίδης σε δηλώσεις του μετά το ματς είχε κάνει λόγο για «διαιτησία ντροπή που εκθέτει τη Φινλανδία»!

Στην τρίτη παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ματίας Γκεστράνιους σφύριξε το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 3-2 (10/11) για την εφετινή σεζόν. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο από τα τρία ματς του Φινλανδού στην Ελλάδα με αρκετές οριακές φάσεις. Ο Κώστας Ακρίδας για το Master REF επεσήμανε πως δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη, όμως με τη βοήθεια του VAR έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις και συνολικά υπήρξε μία ικανοποιητική απόδοση με αποτέλεσμα να προκύψει βαθμολογία 8,20.

Συμπερασματικά ο Γκεστράνιους σε τρεις αναμετρήσεις στη Super League έχει μέσο όρο βαθμολογιών 8,26 και προς το παρόν αποδεικνύεται άξιος της εμπιστοσύνης που του δείχνει η ΚΕΔ.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή