Οι τρεις περιπτώσεις που το VAR αποδείχτηκε σωτήριο και το λάθος στο Ξάνθη-ΟΣΦΠ

Print Friendly, PDF & Email

Η χρήση του VAR αποδείχτηκε σωτήρια σε τρεις αγώνες της ένατης ημέρας της Super League 1, όπως προκύπτει από όσα υποστηρίζουν οι κριτές του Master Ref, Κ. Ακρίδας. Ηρ. Τσίκινης και Ν. Μιντιούρης.

Συγκεκριμένα:

-Στον αγώνα Πανιώνιος – Άρης (1-1), ο διαιτητής, άλλαξε την αρχική απόφασή, κατόπιν χρήσης του VAR, και δεν υπέδειξε πέναλτι υπέρ του Άρη.

– Στον αγώνα Παναιτωλικός – Αστέρας ο διαιτητής, κάνοντας χρήση VAR, άλλαξε την αρχική απόφασή του και έδωσε πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων με το οποίο ισοφάρισαν (1-1).

-Στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού ο Σλοβένος διαιτητής ενώ άρχικα δεν έδειξε τίποτα στη φάση του 90’+6′ στη συνέχεια κάνοντας χρήση VAR, άλλαξε την αρχική απόφασή του και έδωσε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων με το οποίο ισοφάρισαν (2-2).

Αντίθετα στον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός, ο διαιτητής δεν έκανε χρήση VAR στη φάση με πρωταγωνιστές τους Άμπατ και Ελ Αραμπί, με αποτέλεσμα να μην δώσει πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων, απόφαση που κατά τον Κ. Ακρίδα είναι εσφαλμένη.

Αναλυτικά:

Aγώνας: Πανιώνιος-Άρης 1-1, Διαιτητής: Μανούχος, Διαιτητής VAR: Σκουλάς, Κριτής: Ναούμ Μιντιούρης

Στο 37 σωστά ο πρώτος βοηθός Aλεξέας σημείωσε οφσάιντ τον Μαξίμοβιτς και δεν μέτρησε το γκολ του Πανιωνίου.

Στο 48′ σωστά ο διαιτητής απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον ποδοσφαιριστή του Πανιωνιού Μιλόγεβιτς διότι πέφτοντας μέσα στην περιοχή πέναλτι του Άρη προσπάθησε να κερδίσει το πέναλτι υπέρ της ομάδας του. Η πρώτη κίτρινη δόθηκε σωστά για επικίνδυνο παίξιμο.

Στο 62′ λάθος η απόφαση του διαιτητή να καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Άρη σε μαρκάρισμα του Παπαγεωργίου στον Γκάμα, στην συνέχεια με την βοήθεια του VAR πήρε την σωστή απόφαση και αναίρεσε την υπόδειξη πέναλτι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παρόλο που υπήρχε μια επαφή όμως δεν δικαιολογεί την παράβαση πέναλτι και για τον λόγο αυτό ο διαιτητής δεν δίνει την κίτρινη κάρτα.

Στο 78′ ο Ματίγια μετά από παρατεταμένο σφύριγμα του διαιτητή απομάκρυνε σκόπιμα την μπάλα χωρίς ο διαιτητής να του δώσει την κίτρινη κάρτα.

Με μικρολάθη η διαιτησία του Μανούχου που ευτυχώς δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα του αγώνα

Βαθμολογία: 8.10

Αγώνας: Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-0, Διαιτητής: Διαμαντόπουλος, Διαιτητής VAR: Ζαχαριάδης, Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Οι “βασικές” φάσεις είναι δύο στον αγώνα αυτό.

Στο 46′ καμία επαφή δεν υπάρχει στο χέρι που ζητάει ο Ολυμπιακός η μπάλα χτυπάει στο στήθος του αμυντικού της Ξάνθης Μουλέν. Δεν υπάρχει κανένα πέναλτι στην φάση αυτή.

Στο 67′ υπάρχει πέναλτι του τερματοφύλακα Αμπάντ στον Ελ Αραμπί. Ο τερματοφύλακας βγαίνει με τα πόδια και βρίσκει τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού με το γόνατο (πριν έρθει σε επαφή με την μπάλα) στο πόδι του και τον ανατρέπει. Είναι πέναλτι και κακώς ο διαιτητής δεν το δώσε.

Στον πειθαρχικό έλεγχο ο διαιτητής θα μπορούσε να δώσει κάποιες κίτρινες κάρτες σε μαρκαρίσματα παικτών της Ξάνθης αλλά δεν ήταν κάτι που επηρέασε την εξέλιξη της αναμέτρησης. Σε γενικές γραμμές είχαμε μια μέτρια διαιτησία με ένα πολύ σοβαρό λάθος.

Βαθμολογία: 7.80

Αγώνας: Λάρισα-ΟΦΗ 3-2 , Διαιτητής: Κομίνης, Διαιτητής VAR: Ευαγγέλου, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Στο παιχνίδι της Λάρισας αξίζει να συζητηθούν δύο φάσεις.

Θεωρώ πώς στο 33′ στο γκολ του Άμρ Ουάρνα η φάση είναι πολύ δύσκολη. Ο παίκτης που είναι εκτεθειμένος ο Μιλοσάβλιεβιτς ναι μεν είναι κοντά στον αμυντικό αλλά είναι στην κρίση του διαιτητή αν συμμετέχει στη φάση όταν η μπάλα απομακρύνεται και στη συνέχεια σουτάρει ο Ουάρντα. Ο διαιτητής κάνει χρήση VAR, κάτι που δεν έκανε για δύο περιπτώσεις οφσάιντ στον αγώνα Παναθηναϊκού – Ξάνθης, και αποφένεται ότι υπάρχει οφσάιντ. Διατηρώ επιφυλάξεις κατά πόσο ήταν σωστή η απόφαση.

Συμφωνώ με την υπόδειξη στο δεύτερο ακυρωθέν γκολ στο 43′ της Λάρισας διότι εκεί είναι εκτεθειμένος ο παίκτης Ούνιτς από την πάσα που κάνει ο Μόρας. Ο βοηθός Νατσιόπουλος υπέδειξε την παράβαση. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο ότι ο παίκτης ήταν εκτεθειμένος.

Βαθμολογία: 8.00

Αγώνας: Παναιτωλικός-Αστέρας Τρίπολης 1-1 , Διαιτητής: Παπαδόπουλος , Διαιτητής VAR: Τζοβάρας, Kριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Καλή η διαιτησία αν εξαιρέσεις ένα πέναλτι που το έδωσε με την χρήση του VAR ο διαιτητής που ήταν το μοναδικό λάθος. Ήταν βέβαια μια δύσκολη φάση στο πέναλτι που κέρδισε ο Αστέρας στο 39′ στην ανατροπή του Καπίγια από τον Μαρσιάλ. Στην φυσική ροή του παιχνιδιού δεν αντιληφθήκαμε την παράβαση όμως από το ριπλέι και την σωστή χρήση του VAR δόθηκε η παράβαση γιατί πήγε απρόσεκτα με υπέρμετρο πάθος στο πόδι του Καπίγια και τον ανέτρεψε.

Υπήρξε ένα λάθος που δόθηκε με την σωστή χρήση του VAR.

Κατά τ’άλλα το παιχνίδι κύλησε ομαλά δεν είχε πολύ συζήτηση σε αυτό βοήθησαν και οι ποδοσφαιριστές. Έγιναν κάποια μικρολάθη από τους δύο βοηθούς και κάποια μικρολάθη όσον αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο αλλά όχι κάτι σοβαρό.

Βαθμολογία: 8.00

Αγώνας: ΑΕΚ-Ατρόμητος 3-2, Διαιτητής: Φωτιάς, Διαιτητής VAR: Γκορτσίλας, Κριτής:Ηρακλής Τσίκινης 

Στο 4ο λεπτό υπάρχει μια φάση που διαμαρτύρεται η ΑΕΚ για πέναλτι σε μαρκάρισμα πάνω στον Ντέλετιτς ο διαιτητής ήταν κοντά στην φάση είχε τον έλεγχο και σωστά έδωσε συνέχεια στο παιχνίδι.

Η φάση του πέναλτι του Ατρομήτου στο 18′  θεωρώ ότι είναι καθαρή δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σχεδόν από τα 3 μέτρα ο διαιτητής είδε την φάση. Ο Οικονόμου ανέτρεψε τον Ανδρούτσο και ο διαιτητής το έδωσε πέναλτι και χωρίς να χρειαστεί το VAR.

O διαιτητής δεν είχε καμία συμμετοχή στον υπόλοιπο αγώνα κάποια μικρολάθη που έγιναν από τους δύο βοηθούς ήταν πολύ οριακά που δεν ήταν εύκολο να δοθούν και θα πάμε με την υπόδειξη των βοηθών εφόσον δεν υπάρχει η γραμμή του οφσάιντ.

Γενικότερα το παιχνίδι είχε σασπένς είχε πολύ καλή ροή και βοήθησε η πολύ καλή διαιτησία του Φωτιά. Πολύ καλός και στον πειθαρχικό έλεγχο ο διαιτητής.

Βαθμολογία: 8.60

Αγώνας: ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-2, Διαιτητής: Βίνσιτς, Διαιτητής VAR: Τζήλος, Κριτής:Κώστας Ακρίδας

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχουν δύο περιπτώσεις που είναι για σχολιασμό το ένα αφορά στο πέναλτι που καταλογίζει υπέρ του ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις και το άλλο είναι ο χρόνος των καθυστερήσεων.

Στο πέναλτι που υποδείχθηκε στο 96′ σε μαρκάρισμα του Κουρμπέλη στον Κρέσπο είναι σωστή η απόφαση του διαιτητή με την βοήθεια του VAR. O Koυρμπέλης πάει από πίσω στην φάση σπρώχνει με το χέρι και βγάζει εκτός πορείας τον Κρέσπο. Πολύ σωστά ο διαιτητής πήγε στο VAR και διαπίστωσε την παράβαση.

Άνοιξε μεγάλη κουβέντα όσον αφορά τον χρόνο των καθυστερήσεων ο διαιτητής είχε δώσει 5′ καθυστερήσεις το πέναλτι καταλογίστηκε στο 96′. Όμως στο 94′ λεπτό ο τερματοφύλακας του Παναθηναικού ο Διούδης παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα για σκόπιμη καθυστέρηση και ο διαιτητής κράτησε και επιπλέον το λεπτό αυτό, ήταν νόμιμο αυτό.

Βαθμολογία: 8.30

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή