Οι υπεύθυνοι της κρίσης και η πιθανότητα απρόβλεπτων αντιδράσεων από τον κόσμο

Print Friendly, PDF & Email

Του Ηλία Μπαντούνα – 

Ο ΠΑΟ πραγματοποίησε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της σύγχρονης ιστορίας του στην Θεσσαλονίκη, εντείνοντας τον προβληματισμό στις τάξεις των φιλάθλων του. Παράλληλα αποδείχτηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως η εικόνα του στην εκκίνηση του πρωταθλήματος μόνο τυχαία δεν ήταν, ενώ η αγωνιστική ανάκαμψη φαντάζει υπό τις παρούσες συνθήκες μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Όταν ο ίδιος ο τεχνικός παραδέχεται μετά το τέλος της… πανωλεθρίας στο «Βικελίδης» πως δεν γνωρίζει που ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα, είναι εμφανές πως η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο σύλλογος είναι πολυεπίπεδη, ενώ ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα κόντρα στον «αιώνιο» την επόμενη αγωνιστική, είναι πιθανό να προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις από πλευράς του κόσμου της ομάδας που έχει στερέψει από υπομονή.

Η αγωνιστική κατάσταση του Τριφυλλιού συνιστά ένα πολυσύνθετο φαινόμενο με τις ευθύνες να αντιστοιχούν σε πολλαπλούς αποδέκτες, δίχως να είναι απαραιτήτως ισομοιρασμένες.

Διοίκηση: Aποτελεί το Α και το Ω σε οποιονδήποτε αθλητικό οργανισμό. Η επταετία ιδιοκτησίας Αλαφούζου είναι συνυφασμένη με την σταδιακή υποβάθμιση της ομάδας τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Το «μένω μέχρι να φύγω», η διαρκής αναπροσαρμογή αγωνιστικού και οικονομικού πλάνου, καθώς και η αποστασιοποίηση των τελευταίων ετών από το ποδοσφαιρικό τμήμα, έχουν συμβάλει στην ουσία στην εδραίωση ενός ομιχλώδους τοπίου για το «αύριο» του συλλόγου.

Ταυτόχρονα η ΠΑΕ αν και τυπικά διοικείται, στην ουσία δείχνει «ακέφαλη» προς τα έξω, ενώ οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται με ευλάβεια μπορεί να έχουν συμβάλλει στο «συμμάζεμα» του ταμείου, έχουν όμως ταυτόχρονα οδηγήσει σε μια συνειδητή υποβάθμιση της ποιότητας του έμψυχου δυναμικού που δεν ταιριάζει στην ιστορία και το μέγεθος του Τριφυλλιού.

Προπονητικό τιμ: Οι παίκτες μοιάζουν να έχουν ξεμείνει από κίνητρο ενώ η σεζόν ακόμη δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά. Το «δέσιμο» που υπήρχε στα αποδυτήρια πέρσι, παρά την μέτρια εικόνα στο δεύτερο μισό της, δεν δείχνει να είναι το ίδιο ισχυρό και φέτος. Παράλληλα φαίνεται να έχει εντοπιστεί πρόβλημα και στο ψυχολογικό κομμάτι, κάτι που άπαντες παραδέχονται στα «πράσινο» στρατόπεδο.

Έπειτα από δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα κόντρα σε Λαμία και ΟΦΗ, θα περίμενε κανείς πως οι ποδοσφαιριστές θα έμπαιναν με το μαχαίρι στα δόντια στο «Βικελίδης», ωστόσο παραδόθηκαν άνευ όρων στις ορέξεις των Θεσσαλονικέων. Παρουσίασαν σαφέστατα μια εικόνα ενός συνόλου ασύνδετου και αδούλευτου και σε αυτό δεν μπορεί να μην έχει ευθύνη ο καθ΄ ύλην αρμόδιος. Δηλαδή ο προπονητής ο οποίος μάλιστα δείχνει ανήμπορος να εξηγήσει τα αίτια της αγωνιστικής κατάρρευσης.

Ποδοσφαιριστές: Για την εικόνα αποσύνθεσης στην Θεσσαλονίκη, είναι λογικό η ευθύνη να βαραίνει και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές. Οι ξένοι που φόρεσαν εφέτος την φανέλα με το Τριφύλλι ενδεχομένως να μην γνωρίζουν επαρκώς την ιστορία του συλλόγου. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους νεαρούς γηγενείς και τους πιο έμπειρους Έλληνες του ρόστερ οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μια διαφορετική νοοτροπία σε τέτοιες αναμετρήσεις και έναν ποδοσφαιρικό εγωισμό που οφείλουν να εμφυσήσουν στους συμπαίκτες τους.

Τεχνικός διευθυντής: Είναι κοινώς αποδεκτό πως με περιορισμένο προϋπολογισμό, ακόμη και ο ικανότερος μάνατζερ δύσκολα θα μπορέσει να κάνει τις βέλτιστες επιλογές στην μεταγραφική περίοδο. Ενίοτε καταφεύγει σε λύσεις που χαρακτηρίζονται «λαχεία» και σε νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και ενδεχόμενη μεταπωλητική αξία.

Ο Ν.Νταμπίζας ακολούθησε το καλοκαίρι έναν διαφορετικό δρόμο, ποντάροντας σε παίκτες με πτωτική πορεία στην καριέρα τους και σε μέτρια αγωνιστική κατάσταση. Είναι δεδομένο πως θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να φτάσουν την ετοιμότητα των συμπαικτών τους, αλλά και να ενσωματωθούν πλήρως στο σύνολο. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος άλλωστε που το μεταγραφικό παζλ θα ήταν σκόπιμο να είχε συμπληρωθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να μην φτάσουμε μέσα Σεπτέμβρη και η ομάδα να αγωνίζεται δίχως τον παίκτη που προορίζεται για βασικός κεντρικός αμυντικός ή να επικρατεί πανικός επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική για τον άξονα λόγω της τιμωρίας του Κουρμπέλη.

Επιφανείς Παναθηναϊκοί: Η διαδικασία υλοποίησης του «PAO Alive» είναι σε εξέλιξη, ωστόσο το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στον «πράσινο» κουμπαρά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ιθυνόντων. Μπορεί αυτό να μην σχετίζεται άμεσα με την τωρινή κατάσταση του συλλόγου, ωστόσο αποτελεί την μοναδική ορατή λύση προκειμένου να βγει το Τριφύλλι από το αδιέξοδο μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το σημείο κρίνεται σκόπιμο να αναλάβουν δράση οι επιφανείς φίλοι της ομάδας, συνδράμοντας ο καθένας βάσει τον δυνατοτήτων του.

Σε διαφορετική περίπτωση ο σύλλογος θα συνεχίσει να είναι παγιδευμένος σε μια φαυλοκυκλική κατάσταση, διαδραματίζοντας ρόλο κομπάρσου εντός και εκτός συνόρων.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή