“Ονειρο που έγινε πραγματικότητα να έχουμε το VAR από την αρχή των διοργανώσεων”

Print Friendly, PDF & Email

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα και ο υπεύθυνος για το VAR, Μιχάλης Κουκουλάκης, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΠΟ για τη νέα τεχνολογία, που από φέτος θα εισαχθεί κανονικά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής επιβεβαίωσε πως το VAR θα χρησιμοποιηθεί κανονικά σε όλα τα γήπεδα της Super League 1 από την πρώτη αγωνιστική, δηλαδή από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο Περέιρα παίρνοντας τον λόγο είπε πως «η χρήση του σηματοδοτεί μια νέα εποχή σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα που μπορούμε να έχουμε το VAR από την αρχή των διοργανώσεων στην Ελλάδα».

Υπενθύμισε ωστόσο ότι δεν θα λύσει όλα προβλήματα: “Δεν αποτελεί πανάκεια, δεν αποτελεί τη λύση για τα πάντα στο ποδόσφαιρο, δεν θα κάνει το ποδόσφαιρο τέλειο, δεν θα αποφύγουμε τις συζητήσεις και τις κριτικές είναι όμως μια αρχή για αυτές τις ενθουσιώδες συζητήσεις και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί να αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτό.

Είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία. Η ΕΠΟ ήθελε το VAR η Λίγκα και οι ομάδες το ίδιο, και η ίδια διαιτησία. Όλοι ξεκινάμε με την ίδια ευχή και ευχόμαστε στο τέλος της σεζόν, όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Μαθαίνουμε πράγματα από άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται το VAR. Μαθαίνουμε το VAR, όλοι είμαστε στην αρχή αυτής της εμπειρίας. Χρειάζεται χρόνο όμως, για να εξασκηθούν οι διαιτητές και να το μάθουν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Είμαστε βέβαιοι ότι οι διαιτητές θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία».

Κλείνοντας ο Μέλο Περέιρα τόνισε: «Το VAR χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι τόσο συχνά όσο ίσως θα περιμένατε. Στόχος μας, η ελάχιστη δυνατόν επέμβαση με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το παιχνίδι. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε, από πλευράς ΚΕΔ, ξέρω ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και αμφιβολίες, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε εξηγήσεις όταν κρίνουμε ότι πρέπει».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του VAR, διευκρινίστηκε πως στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί 16 διαιτητές και 25 βοηθοί, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμη έξι σεμινάρια σε όλη τη χώρα για να αυξηθεί ο αριθμός των πιστοποιημένων διαιτητών.

Ενόψει της πρεμιέρας του ελληνικού πρωταθλήματος, θα υπάρχουν στα γήπεδα έως 18 κάμερες 4k που θα μεταφέρουν ταχύτατα τις φάσεις στο κέντρο επιχειρήσεων του VAR.

Το “παρών” στην συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο VAR Project Manager, Αλέξανδρος Χολέβας.

Από την πλευρά του ο VAR Project Leader Μιχάλης Κουκουλάκης  τόνισε πως στόχος του VAR είναι «αποφευχθούν τα απολύτως ξεκάθαρα λάθη που πιθανώς έχουν επιρροή στο αποτέλεσμα ενός αγώνα. Δεν είναι στόχος να διορθώσουμε ένα κόρνερ, μας απασχολούν τα λάθη που πιθανώς να επηρεάσουν αποτέλεσμα ενός αγώνα».

Ενώ παρέθεσε και έναν πλήρη οδηγό για την λειτουργία του VAR.

«Στόχος του VAR είναι να αποφύγουμε τα σκάνδαλα που θα γίνουν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, όχι τις λεπτομέρειες» συμπλήρωσε ο πρώην διεθνής ρέφερι.

Όπως ειπώθηκε λοιπόν, από τον Μιχάλη Κουκουλάκη, το VAR θα εστιάζει σε:

1. Γκολ ή όχι γκολ. Μπορεί να έχει προηγηθεί οφσάιντ, φάουλ.

2. Πέναλτι ή όχι πέναλτι: Ο var επικοινωνεί με διαιτητή και του συστήνει να δει το var. Ο διαιτητής θα το δει και θα είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση.

3. Απευθείας κόκκινη κάρτα. Όχι η δεύτερη κίτρινη. «Αν έπρεπε να ελέγξουμε τις δεύτερες κίτρινες, θα έπρεπε να ελέγξουμε και τις πρώτες και αυτές που πιθανώς δεν βγήκαν». Ο VAR δίνει στον διαιτητή μια περιγραφή της φάσης, ακόμη και για χαμένα περιστατικά, όπως αυτά που έγιναν εκτός φάσης, εκτός μπάλας, στην πλάτη του διαιτητή.

4. Λανθασμένη ταυτοποίηση παραβάτη ποδοσφαιριστή. Μετά από κάθε κίτρινη, αυτόματα γίνεται ταυτοποίηση του παραβάτη. Ο VAR μπορεί να επέμβει όταν αφορά δύο παίκτες της ίδιας ομάδας πχ. σε ένα φάουλ. Όχι αν ήταν σωστό το φάουλ.

Για να γίνουν όλα αυτά, όπως ειπώθηκε, «ο διαιτητής πάντα θα πρέπει να παίρνει μια απόφαση και από τότε ξεκινάει η διαδικασία του VAR.  Αν επαναρχίσει το παιχνίδι δεν επιτρέπεται στον διαιτητή να αλλάξει απόφαση. Άρα ο διαιτητής θα πρέπει να δείξει στους παίκτες  να περιμένουν γιατί είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του VAR».

Ακόμη, ο Μιχάλης Κουκουλάκης τόνισε ότι: «Θέλουμε να παρέμβουμε σε αυτά που έχουν πραγματικά αντίκτυπο στο αποτέλεσμα ενός αγώνα» σημειώνοντας ότι δεν θα τοποθετηθούν επιπρόσθετες κάμερες στα γήπεδα από αυτές που υπάρχουν από την παραγωγή για την μετάδοση του καναλιού και οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για το VAR.

Επίσης:

– Για κάθε 12 κάμερες θα υπάρχει και ένας operator, εκτός από τον VAR και τον βοηθό του, τον A-VAR.

– Στην περιοχή ανασκόπησης του VAR, μπορεί να μπει και ο βοηθός διαιτητή για να δει μια δύσκολη φάση οφσάιντ.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή