Ουζουνίδης: «Εγώ αν ήμουν στη θέση του Ίβιτς δεν θα έφευγα»

Print Friendly, PDF & Email

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΣΠΟΡ FM και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο κουτάκι μπύρας που χτύπησε τον Βλάνταν Ιβιτς, τονίζοντας πως καταδικάζει το γεγονός, όμως στη θέση του Σέρβου τεχνικού δεν έφευγε από το γήπεδο.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του τεχνικού του Παναθηναϊκού:

Για το ποια ομάδα ήταν η καλύτερη στα play-offs: «Νομίζω πως με βάση τις συνθήκες εμείς ήμασταν οι καλύτεροι, μετά η ΑΕΚ, μετά ο Πανιώνιος και μετά ο ΠΑΟΚ. Θεωρώ πως ο ΠΑΟΚ ήταν απογοήτευση με βάση το ρόστερ που έχει. Ίσως χαλάρωσε μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, ίσως τους έφυγε η κάψα. Χθες μου φάνηκε να μην έχει πείνα. Ίσως να άδειασαν. Η εικόνα τους στα play offs ήταν από κακή ως πολύ κακή με βάση το ρόστερ και το βάθος που έχει».

Για τους έντονους πανηγυρισμούς για το διπλό στην Τούμπα: Ήταν και οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί πριν το ματς. Με τον ΠΑΟΚ υπήρχαν θέματα και στον ημιτελικό Κυπέλλου και στο πρώτο ματς των play offs. Περιμέναμε μια αντίδραση, ο εγωισμός μας είχε θιχτεί και θέλαμε να δείξουμε ότι δεν το αξίζαμε όλο αυτό. Είχαμε πολλές απουσίες, με πολλά νέα παιδιά και μάλιστα είχα πει μήπως να είναι ο κ. Σάμιος στον πάγκο. Όλα αυτά μας έβγαλαν μια ένταση, είχαμε καλό κλίμα πριν το παιχνίδι και το είπα στα παιδιά. Το τι είπα θέλω να το κρατήσω για μας. Είπα ότι Παναθηναϊκός σημαίνει μαχητική ψυχή κι έτσι έπρεπε να μπούμε στο παιχνίδι.

Με τα προβλήματα που είχαμε δεν ήταν εύκολο να βγάλουμε πολλή ποιότητα, οπότε έπρεπε να αντιδράσουμε κάπως αλλιώς. Με επηρέασε πολύ και η συνέντευξη του Βιγιαφάνιες, που είπε πως πρέπει να παίξουμε σαν άντρες. Το χρησιμοποίησα στην ομιλία μου. Νομίζω πως αντιδράσαμε και χάρηκα πάρα πολύ, γιατί έβλεπα και πριν το ματς πώς ετοιμάζονταν τα παιδιά.

Το χάρηκα ακόμη περισσότερο στο τέλος του αγώνα, στο πώς πανηγυρίζαμε. Μπορεί βαθμολογικά να μην ήταν πολύ σημαντικό για μας, αλλά θα μπορούσε να είναι αν κέρδιζε ο Πανιώνιος. Μου αρέσει που γινόμαστε ομάδα, που έχουμε αυτό το δέσιμο, υπάρχει σεβασμός μεταξύ μας, είτε παίζει είτε δεν παίζει και το έχουν εκτιμήσει σε μένα οι παίκτες, γιατί ο μόνος λόγος που κάποιος δεν παίζει είναι αγωνιστικός. Είχα πει στους παίκτες πως θα έχουν έναν δίκαιο προπονητή».

Για τον Μπεργκ: «Έχουμε μιλήσει, ακόμη κι όταν βγήκε η τιμωρία του. Με ρώτησε τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση του. Του είπα πως αν ήμουν 24-25 ετών δεν θα έμενα. Του εξήγησα κάποια πράγματα, γιατί είναι ένας οικογενειάρχης, ένας σοβαρός επαγγελματίας. Ο Μάρκους είναι ένας πολύ σοβαρός επαγγελματίας, δεν έχει χάσει προπόνηση. Προσπαθεί για το 100%, παρότι ακούγονταν κάτι βλακείες ότι είναι ξενερωμένος. Καθόταν μετά την προπόνηση και έκανε παραπάνω. Μόνο ξενερωμένο δεν το λες αυτό. Ελπίζω να μείνει κοντά μας. Μου έδειξε προβληματισμένος στη συζήτηση που κάναμε και είναι λογικό. Κακά τα ψέματα ο Παναθηναϊκός δείχνει μια ομάδα που όταν δεν παίξει καλά δεν θα κερδίσει, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να μην κερδίσει ακόμη κι αν παίξει καλά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι παίκτες θέλουν να κερδίζουν κι όταν τους στερείς κάτι… Δεν μιλώ μόνο για το ματς Κυπέλλου, δεν τα φορτώνω όλα στον ΠΑΟΚ. Αισθάνονται αδικημένοι και προβληματισμένοι οι παίκτες».

Για τον Κλωναρίδη: «Τον Βίκτωρα ήθελα να τον πάρω στον Πανιώνιο. Δεν τον σκεφτόμουν για τα άκρα, θεωρώ πως μπορεί να δώσει περισσότερα δίπλα στον επιθετικό. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει ταχύτητα και η παρουσία του έκανε πιο ελεύθερο το παιχνίδι του Μπεργκ. Αυτό μας βοήθησε. Ο Μπεργκ βρήκε το άλλο του μισό στον Βίκτωρα. Στα προηγούμενα παιχνίδια που ήταν σχεδόν μόνος του μπροστά είχε πρόβλημα, γιατί η ομάδα δεν είχε το καθαρό δεκάρι. Ακόμη και με τον Εμποκού, οπότε έπρεπε να βρω έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά που έπρεπε για να φτιάξουμε μια καλή ομάδα».

Για τον Μολέδο και την απόφασή του να μην αγωνιστεί στο τελευταίο ματς επικαλούμενος ψυχολογικούς λόγους: «Ο Μολέδο το μετάνιωσε, το κατάλαβε την ίδια μέρα, αλλά μετά ήταν αργά. Μου είπε πως δεν αισθάνεται καλά πριν την προπόνηση, ψυχολογικά. Εγώ του είπα μπράβο για τη συμπεριφορά του στον αγώνα με τον Πανιώνιο που έπαιζε με μάσκα. Το λόγο που είχε στο μυαλό του δεν τον ξέρω. Πολλές φορές επηρεάζεται από καταστάσεις και οι αντιδράσεις του ήταν παρορμητικές. Του είπα πως έκανε λάθος και δεν μπορούσα να τον πάρω στην αποστολή. Είναι κάτι που θα το δούμε μέσα στην ομάδα. Είναι άλλο να τιμωρηθεί κι άλλο να του πάρουμε το κεφάλι. Θα μιλήσουμε. Έχει δείξει ότι ήθελε να παίξει τρεις μέρες πριν. Έκανε λάθος, το πώς θα το χειριστούμε είναι μέσα στην ομάδα. Δεν τελειώνεις κάποιον επειδή έκανε ένα λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να το καταλάβει και να δείξει με τη συμπεριφορά του πως είναι 100% εκεί. Για παράδειγμα χθες ο Βιγιαφάνιες δεν μπορούσε να παίξει. Τέτοιους παίκτες θέλω. Ίσως επειδή είχε και κάτι οικογενειακά θέματα και επηρεάστηκε».

Για τον Ιβιτς και το κουτάκι της μπύρας: «Πρέπει να σέβεσαι τον αντίπαλό σου. Όση κόντρα κι αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει κάτι τόσο χοντρό, δεν υπάρχει λόγος να φύγεις. Το κουτάκι δεν ήταν κάτι τόσο χοντρό. Σίγουρα το καταδικάζουμε αυτό που έγινε, γιατί είναι επαγγελματίας και οικογενειάρχης. Η αντίδραση του προπονητή και του ΠΑΟΚ ήταν υπερβολική. Ο προπονητής από μόνος του δεν έκανε κάτι. Έτσι πιστεύω, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι. Σίγουρα εκείνη τη στιγμή από το χτύπημα έχεις το φόβο ότι μπορείς να πάθεις κάτι, αλλά ο Ίβιτς έχει παίξει με δεμένο κεφάλι και με πολύ χειρότερα χτυπήματα. Εγώ στη θέση του δεν θα το έκανα αυτό, να είστε σίγουροι. Καταδικάζω την ενέργεια από τον οπαδό μας. Όλα τα άλλα κανείς μας δεν ξέρει».

Για το τέλος της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με τον Λέτο: «Σεβασμός, μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα για μας. Δεν θέλω να μιλήσω για τους λόγους (σ.σ. που αποχωρεί). Σε όλα τα ματς που ήμουν εγώ σε όσα ματς τον χρειαζόμουν ήταν εκεί. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση έπρεπε να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Ίσως αυτή να ήταν η δυσκολότερη».

-Για τον Εμποκού: «Ο Πολ θέλει να μείνει, εμείς θέλουμε να μείνει. Η Κιέβο έχει κάποια προβλήματα, δεν έχει τεχνικό διευθυντή και αυτό είναι πρόβλημα για μας. Ήδη έχουμε αρχίσει να ψάχνουμε σε αυτές τις θέσεις για έναν παίκτη. Αν φύγει ο Πολ θα πάρουμε δύο».

-Για την ήπια στάση του απέναντι στη διαιτησία και την αποφυγή δηλώσεων: «Όταν ήμουν απέξω από την ομάδα έβλεπα πράγματα που δεν μου άρεσαν, όπως κάποιες δηλώσεις ή συμπεριφορές. Είμαστε σε μια μεγάλη ομάδα και μέσα στο γήπεδο πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα. Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, δεν πρέπει να χάνουμε το χρόνο μας. Εμείς πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με το ποδόσφαιρο. Νομίζω πως το κάναμε σε έναν μεγάλο βαθμό».

-Για τη στάση του μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ με τη διαιτησία Κύζα: «Το περίμενα και είχα πει στους παίκτες πως ο μόνος τρόπος να δυσκολέψουμε τα πράγματα είναι να πετύχουμε κάποιο γκολ και να παίξομε ποδόσφαιρο. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να σκοράρουμε. Μετά τον αποκλεισμό παρά τα όσα έγιναν ήθελα να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική. Σίγουρα είμαστε επαγγελματίες, χάνουμε έναν στόχο και μια ευκαιρία όπως η κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά από εκεί και πέρα όταν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι δεν πρέπει να ασχολείσαι και να κάνεις ό,τι μπορείς να αλλάξεις για να γίνεις καλύτερος. Την επόμενη μέρα είπα στους παίκτες πως η κατάσταση είναι αυτή. Το εύκολο είναι να τα παρατήσουμε, το δύσκολο να παλέψουμε. Ήμουν ξεκάθαρος, τους είπα πώς έχουν τα πράγματα».

-Για την κατάσταση που παρέλαβε την ομάδα: «Υπήρχαν αρκετά προβλήματα, από άποψη ψυχολογίας, νοοτροπίας, φυσικής κατάστασης. Μπορώ να δικαιολογήσω την προηγούμενη κατάσταση γιατί ίσως έδωσαν περισσότερη βαρύτητα για την πρόκριση στους ομίλους. Ίσως όμως έπρεπε στη συνέχεια να δουλευτεί καλύτερα η ομάδα εκεί. Δεν ήταν στα στάνταρ που θέλαμε, γιατί κι εγώ θέλω να πιέζει η ομάδα μου. Αν βλέπατε την ομάδα από το πώς έτρεχε τότε και πώς τρέχει τώρα, θα καταλάβετε τη διαφορά. Γι’ αυτό κι έγινε η αλλαγή. Πάντως κανένας προπονητής δεν θέλει να κάνει κακό σε μια ομάδα. Μπορεί να κάνει λάθη και τα πράγματα να μην έρθουν όπως θέλει, αλλά κανένας δεν θέλει να κάνει κακό στην ομάδα του».

-Για το ρόστερ και τις μεταγραφές: «Μπορεί να μην πάρουμε 6-7-8 παίκτες, αλλά να πάρουμε 4-5 που να είναι πολύ καλοί. Μέσα στο μπάτζετ παίζουν και οι παίκτες που φύγουν. Θα πρέπει και οικονομία να κάνουμε και καλούς παίκτες να πάρουμε. Θα είναι δύσκολο καλοκαίρι, γιατί δεν είναι εύκολο να βρεις παίκτες φθηνούς στο επίπεδο που θέλουμε εμείς για τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω όμως πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Δεν γίνεται να πούμε σε ποιες θέσεις θα πάρουμε παίκτες. Θέλουμε συνολικά να έχουμε 22-24 παίκτες, ανάμεσα στους οποίους θα έχουμε και 3-4 μικρούς. Ο Ευαγγέλου και ο Χατζηγιοβάννης θεωρούνται μέλη της πρώτης ομάδας. Με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλο ρόστερ. Το έργο του τεχνικού διευθυντή δεν είναι εύκολο, γιατί πρέπει να ικανοποιήσει εμένα και τη διοίκηση. Ο προπονητής πάντα ζητά. Αν μου λένε έχεις δύο ευρώ, εγώ θα ζητήσω τέσσερα».

-Για το μπάτζετ: «Το να βρεις έναν παίκτη 200.000 ελεύθερο, για να είναι πολύ καλός θα πρέπει να θεωρείς πως έχει προοπτική. Έτοιμο παίκτη δεν μπορείς να βρεις σε αυτά τα λεφτά. Παίκτες τύπου Κουρμπέλη είναι άλλη υπόθεση. Ο πρόεδρος μού είπε πως αν βρούμε κάτι, μπορούμε να προχωρήσουμε. Όλοι ξέρουμε ότι έχει βάλει ο πρόεδρος πολλά χρήματα στην ομάδα. Είναι στη διάθεσή του αν θα συνεχίσει να βάλει χρήματα όπως έβαζε. Εμείς θέλουμε να βάζει πολύ λιγότερα από όσα έβαζε, αλλά θέλουμε να βάζει (γέλια). Αυτός είναι ο καπετάνιος, αυτός μας λέει το σχέδιο κι εμείς βλέπουμε αν μπορούμε να το εκτελέσουμε. Αν μας έλεγε ότι πρέπει να έχουμε μπάτζετ 5 εκατ. ευρώ, δεν θα μπορούσαμε να το δεχτούμε».

-Για το γεγονός ότι ο Γ. Αλαφούζος αναγνωρίζει τα λάθη του: «Η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης του δεν κάνουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν του αρέσουν τα παρασκηνιακά, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό. Είναι ρομαντικός, θέλει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό. Το κόστος είναι μεγάλο, γιατί έχει βάλει πολλά χρήματα. Όμως για μένα καλά κάνει».

-Για το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να χτυπήσει πρωτάθλημα του χρόνου: «Αυτός θα είναι και ο στόχος μας, αλλά περισσότερα μπορούμε να πούμε μετά τις μεταγραφές. Από αύριο θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα».

-Για την προετοιμασία: «Οι παίκτες με ξεγέλασαν χθες, τους έδωσα παραπάνω μέρες. Στις 26 Ιουνίου θα συναντηθούμε. Θα πάμε στην Ολλανδία για κάποια φιλικά, στις 7, 11 και 14 Ιουλίου, και το τελευταίο τεστ θα γίνει εδώ πριν το πρώτο ματς της Ευρώπης. Θα πρέπει να γυρίσουν και οι διεθνείς. Θα έχω λίγες γκρίνιες, γιατί θα ζητούν λίγη παραπάνω άδεια».

-Για τις μεταγραφικές προτεραιότητες: «Η πρώτη μας προσπάθεια είναι να μείνει ο Εμποκού, να μείνει ο Κλωναρίδης, να τελειώσει το θέμα του Μολέδο. Αν μείνουν αυτοί οι παίκτες, θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα και θα πάμε για τις υπόλοιπες κινήσεις».

-Για το αν θα ήταν ο Παναθηναϊκός στον τελικό αν έπαιζε στη ρεβάνς με τον Άγιαξ το 1996: «Ναι, το πιστεύω. Αν έπαιζα, δεν υπήρχε περίπτωση να βάλει γκολ ο Λιτμάνεν. Είχα πάθει λουμπάγκο στο ματς με την ΑΕΚ που είχε προηγηθεί. Είχα ένα θέμα με τη μέση μου και δεν μπόρεσα να το ξεπεράσω. Ο προπονητής μού είπε ‘έλα μαζί μας’. Στο 1-0 μου λέει ‘σήκω για ζέσταμα’, του είπα ‘δεν μπορώ’ και τότε μπήκε το 2-0. Αν έπαιζα τουλάχιστον δεν θα ήταν έτσι το σκορ, 0-3. Ο Άγιαξ ήταν υπερομάδα. Έκανε σε όλο το ματς μόλις 4 αβίαστα λάθη. Έγιναν και κάποιες άλλες αλλαγές θέσεων και χάσαμε. Όταν είσαι κοντά σε έναν τόσο μεγάλο στόχο δεν είναι εύκολο να αντέξεις αυτό το βάρος. Πριν το ματς με τον Άγιαξ στην Ολλανδία είχαμε κοιμηθεί στις 6 το πρωί, μια παρέα σε όλο το δωμάτιο. Αυτό δείχνει δέσιμο. Αν ξενυχτήσει ένας παίκτης με ενοχλεί, αν ξενυχτήσει όλη η ομάδα δείχνει δέσιμο».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή