Ο δωδεκάλογος του VAR, πώς και πότε θα χρησιμοποιείται η τεχνολογία στην διαιτησία

Print Friendly, PDF & Email

Είτε από τον τελικό του Κυπέλλου, που θα γίνει στις 11 Μαΐου, είτε sto επόμενο πρωτάθλημα το VAR, που αποτελεί τη μεγαλύτερη καινοτομία του σύγχρονου ποδοσφαίρου θα εισαχθεί στις ελληνικές διοργανώσεις και αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις αποφάσεις των διαιτητών και στην απονομή δικαιοσύνης.

Το IFAB που φτιάχνει τους κανονισμούς του αθλήματος και αποφασίζει την εισαγωγή διάφορων καινοτομιών έδωσε στη δημοσιότητα τις 12 αρχές της λειτουργίας του VAR που είναι οι εξής:

1. Ο VAR (Video Assistant Referee) είναι ένας αξιωματούχος αγώνα, με ανεξάρτητη πρόσβαση στο βίντεο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον διαιτητή μόνο σε ένα περιστατικό «σαφούς και προφανούς σφάλματος» ή «σοβαρού χαμένου περιστατικού» σε σχέση με:
α) Γκολ/Όχι γκολ
β) Πέναλτι/Όχι πέναλτι
γ) Απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι δεύτερη κίτρινη κάρτα/κίτρινη κάρτα)
δ) Λανθασμένη ταυτότητα (όταν ο διαιτητής τιμωρεί ή αποβάλει τον λάθος παίκτη από την ομάδα που έκανε την παράβαση).

2. Ο διαιτητής πρέπει πάντα να αποφασίζει, δηλαδή ο διαιτητής δεν επιτρέπεται να μην πάρει απόφαση και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το VAR για να λάβει την απόφαση. Μπορεί να αποφασίσει τη συνέχεια του παιχνιδιού μετά την αναθεώρηση ενός φερόμενου αδικήματος.

3. Η αρχική απόφαση του διαιτητή δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνο αν προκύπτει ξεκάθαρα από το βίντεο ότι αυτή η απόφαση ήταν «σαφώς λανθασμένη».

4. Μόνο ο διαιτητής μπορεί να διεξάγει την αναθεώρηση. Ο VAR (και οι άλλοι αξιωματούχοι του αγώνα), μπορούν μόνο να συστήσουν στον διαιτητή να αναθεωρήσει ένα περιστατικό.

5. Η τελική απόφαση λαμβάνεται πάντοτε από τον διαιτητή, είτε με βάση τις πληροφορίες που παίρνει από τον VAR, είτε αναθεωρώντας το περιστατικό στο μόνιτορ που υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο (OFR).

7. Δεν υπάρχει χρονικό όριο για την διαδικασία επανεξέτασης διότι η ακρίβεια της απόφασης είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα λήψης της.

8. Ο διαιτητής πρέπει να παραμένει ορατός κατά την διάρκεια της επανεξέτασης για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια.

9. Εάν το παιχνίδι συνεχιστεί μετά από ένα επίμαχο περιστατικό, το οποίο εξεταστεί μεταγενέστερα, δεν ανακαλείται οποιαδήποτε πειθαρχική ενέργεια ληφθεί κατά την διάρκεια της περιόδου μετά το περιστατικό και πριν την αναθεώρησή του, ακόμη και αν η διαδικασία επανεξέτασης αλλάξει την αρχική απόφαση. (Εξαίρεση η περίπτωση κίτρινης κάρτας ή αποβολής για την διακοπή μίας υποσχόμενης επίθεσης ή μίας προφανούς ευκαιρίας για γκολ).

10. Εάν το παιχνίδι σταματήσει και ξεκινήσει εκ νέου ο διαιτητής δεν μπορεί να προβεί σε επανεξέταση παρά μόνο σε περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας ή πιθανής παράνομης συμπεριφοράς που σχετίζεται με βίαιη συμπεριφορά, φτύσιμο, δάγκωμα, ή εξαιρετικά προσβλητική χειρονομία.

11. Η περίοδος ενός περιστατικού που εξετάζεται αποφασίζεται από τους κανόνες παιχνιδιού και το πρωτόκολλο VAR.

12. Από την στιγμή που ο VAR ελέγχει αυτόματα κάθε περιστατικό/απόφαση, δεν χρειάζεται οι προπονητές και οι παίκτες να απαιτούν αναθεώρηση.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή