Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος πρόεδρος της Γαλλίας με 65%

Print Friendly, PDF & Email

Άνετη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, με ποσοστό γύρω στο 65%, έναντι 35% της αντιπάλου του Μαρίν Λε Πεν, προβλέπουν οι πρώτες εξαγωγές του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία, που δημοσιεύτηκαν από μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Οι εξαγωγές του αποτελέσματος βασίζονται σε πραγματικές ψήφους από εκλογικά κέντρα ολόκληρης της Γαλλίας, αφού όλες οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00.

Σε ηλικία 39 ετών, ο κ. Μακρόν γίνεται ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, ο κ. Μακρόν είχε μία πρώτη «σύντομη» και σε φιλικό ύφος τηλεφωνική συνομιλία με την κ. Λε Πεν.

Ωστόσο, το μεγάλο προβάδισμα του κ. Μακρόν υποσκάπτεται από το υψηλό επίπεδο της αποχής. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, η συμμετοχή μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω από το 75%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο σε μεγάλη εκλογική αναμέτρηση από το δημοψήφισμα του 1969.

Αρχίζει από σήμερα ο αγώνας για τη Βουλή

Χρησιμοποιώντας ως λαβή την αποχή, η κ. Λε Πεν αναμένεται να αρχίσει από σήμερα την εκστρατεία της για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που έρχονται τον επόμενο μήνα, στις 11 και στις 18 Ιουνίου, όπου οι γάλλοι θα κληθούν να εκλέξουν τα 577 μέλη της κάτω Βουλής.

Πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως αριστερά, έχουν αποκλειστεί από την ομιλία Λε Πεν, Σε ένδειξη συμπαράστασης, η κεντρώα εφημερίδα Le Monde ανακοίνωσε πως δεν θα καλύψει την ομιλία.

Προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ και ο ηγέτης της κομμουνιστικής αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιήσει τη ρήξη ανάμεσα στην παράταξή του και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις που έχουν στηρίξει τον κ. Μακρόν.

Ο νέος πρόεδρος θα χρειάζεται ικανό αριθμό εδρών στη Βουλή για να προωθήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα. Το σχετικά νεότευκτο κόμμα «Εμπρός!» του κ. Μακρόν δεν διαθέτει ακόμα τον εκλογικό μηχανισμό ούτε την απήχηση που μπορεί να του εγγυηθεί αξιοπρεπή αριθμό εδρών, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λε Πεν διαθέτει σήμερα μόλις δύο βουλευτές.

Πηγή:www.skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή