Ο Ερντογάν χάνει Άγκυρα και Σμύρνη: Επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και νοτιοανατολικά

Print Friendly, PDF & Email

Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα προηγείται με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV Τουρκία για τις τοπικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Καλού Κόμματος (Iyi) για τη δημαρχία της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνει ποσοστό 49,8%, έναντι 47,8% για τον Μεχμέτ Οζακεσί του AKP με καταμετρημένο το 75% των ψήφων.

Στην Κωνσταντινούπολη ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με ποσοστό 49,7% έναντι 47,8% για τον βασικό του αντίπαλο με καταμετρημένο το 88% των ψήφων, μεταδίδει το Anadolu.

Ωστόσο ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, αμφισβητεί τα ποσοστά αυτά, ισχυριζόμενος ότι προηγείται με 53% μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.

Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τον Ερντογάν ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Μια ήττα στην Άγκυρα, πολιτική πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχει χτίσει ένα τεράστιο προεδρικό μέγαρο θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.

Εδώ και 25 χρόνια το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα ισλάμιστικά κόμματα που προηγήθηκαν αυτού ελέγχουν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Οι εκλογές πάντως αμαυρώθηκαν από επεισόδια, στα νοτιοανατολικά και την Κωνσταντινούπολη. Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν –και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση– αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή