Kορωνοϊος και… UEFA μπασκετοποιούν το ποδόσφαιρο!

Print Friendly, PDF & Email

Τις τελευταίες μέρες ακούμε, παρακολουθούμε και διαβάζουμε συνεχείς επικρίσεις της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην καλαθοσφαίριση, της Euroleague, για τα ελλειπή αντανακλαστικά για να αντιδράσει και τον σχεδόν ανύπαρκτο προγραμματισμό της, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί σε ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, ο κορονοϊός. Όμως από όσα παρακολουθώ, αμφότερες οι διοργανώσεις, αυτή του Champions League και αυτή της Ευρωλίγκας δεν διαφέρουν πολύ από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί.

Ιταλία, μια απαγορευμένη για αγώνες ζώνη

Πιο συγκεκριμένα όλα άρχισαν λίγες μέρες πριν διεξαχθεί ο περιβόητος αγώνας Αρμάνι Μιλάνου – Ολυμπιακός με τους ερυθρόλευκους του Μιλάνου να αγωνίζονται ήδη κεκλισμένων των θυρών σε μια πρώιμη προσπάθεια εμπόδησης της διασποράς του κορονοϊού. Οι πτήσεις από και προς Μιλάνο έχουν απαγορευθεί, ο Ολυμπιακός καλείται να πετάξει με τσάρτερ, αντιδρά και ζητεί να γίνει ο αγώνας εκτός Ιταλίας.

Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και η ποδοσφαιρική ομάδα της Σεβίλλης που πρόκειται να παίξει στην Ιταλία για τον θεσμό του Europa League και πιο συγκεκριμένα στην Ρώμη κόντρα στην ομόνυμη ομάδα. Οι Ισπανοί αρνούνται να ταξιδέψουν.

Η επεισοδιακή αναβολή του Αρμάνι – Ολυμπιακός

Όλα είναι στον αέρα με κανένα από τους δυο θεσμούς να μην μπορεί να αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει. Η Εuroleague οδηγείται σε σπασμωδικές αντιδράσεις. Στην αρχή θέλει ο αγώνας να διεξαχθεί κανονικά (κεκλεισμένων των θυρών), στην συνέχεια να γίνει μεταφορά σε άλλη πόλη και χώρα του αγώνα Αρμάνι – Ολυμπιακός με πρώτη επιλογή το Βερολίνο. Στην συνέχεια πέρα από την αλλαγή έδρας αποφασίζει την μετάθεση ημέρας και ώρας, έτσι ώστε αντί να διεξαχθεί το απόγευμα της Πέμπτης, να διεξαχθεί κάποια άλλη ώρα εντός της Παρασκευής ώστε να μην συμπαίσει ο αγώνας την ίδια ώρα με την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Φενέρ. Με αποτέλεσμα στο τέλος να πάρει την απόφαση να αναβάλει επ’ αόριστον όλους τους αγώνες, καθώς και αυτόν του Ολυμπιακού φυσικά.

Η Ιταλία ήταν το δέντρο, όχι το δάσος

Από την άλλη η UEFA φαίρεται να επιθυμεί ανεπίσημα την απομάκρυνση όλων των Ιταλικών ομάδων από τις διοργανώσεις της. Ήταν η περίοδος που ο κορονοϊός δημιουργεί μια «έκρηξη» κρουσμάτων στην γειτονική Ιταλία, με τις άλλες χώρες ακόμα να μετράνε συγκριτικά ελάχιστα κρούσματα. Προφανώς ούτε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το Ολυμπιακός – Γουλβς να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ούτε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ανησυχίες και επιφυλάξεις με πλέον χαρακτηριστική την επιθυμία της Γουλβς (να αναβληθεί ο αγώνας με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο), ήταν αρκετές έτσι ώστε η UEFA να συνειδητοποιήσει ότι το θέμα είναι παγκόσμιο και από αυτό δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα μόνο η Κίνα και η Ιταλία.

Europa League μετ’ εμποδίων

Η UEFA λειτουργεί όπως στον πρώτο γύρο για τους 16 του Κυπέλλου ουέφα, έστω και αν τελικά κάποιοι αγώνες δεν εγιναν, κάποιοι άλλοι πραγματοποιήθηκαν χωρίς κόσμο και κάποιοι διεξήχθησαν κανονικά. Όμως η συνολική εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη από αυτήν της Euroleague.

Οι μοναδικοί σίγουροι(;) αγώνες στην μετά κορονοιου εποχή

Προ λίγων ημερών το Champions League (του μπάσκετ αυτή τη φορά), ανακοινώνει ότι εντός Σπτεμβρίου θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί η διοργάνωση της σε μορφή Final 8, έτσι ώστε να συμπικνωθούν οι αγώνες των προημητελικών και να υπάρξει νικητής. Αμέσως διαβάζουμε ότι η FIBA (η διοργάνωση που διεξάγει το Champions League του μπάσκετ) έβαλε τα γυαλιά στην Euroleague, όμως κανείς δεν λέει ότι η FIBA είχε να χειριστεί την διεξαγωγή περίπου 15 αγώνων, ενώ η Euroleague την ώρα που δεν έχει ολοκληρώσει ούτε την κανονική της περίοδο οφείλει να διαχειριστεί περίπου 77 αγώνων.

Διαρκείς παρατάσεις υπό την ελπίδα αγωνιστικής δράσης

Σε παρόμοια θέση και η UEFA, με την οποία να ορίζει και να μεταθέτει ξανά και ξανά τον πιθανό (όπως όλα δείχνουν) μήνα διεξαγωγής των διοργανώσεων της, να σκέφτεται μονούς αγώνες, οι ομάδες που θα έχουν απώλεια δεκάδων χιλιάδων ακριβών εισιτηρίων να αντιδρούν και αυτή τη στιγμή τίποτα να μην θεωρείται σίγουρο.

Αρχικά ζητάει να της αποσταλούν οι ομάδες των εθνικών πρωταθλημάτων που θα αγωνιστούν στις διοργανώσεις της, ακόμα και χωρίς η ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων να είναι απαραίτητη αλλά ακόμα και σε αυτό έχουμε νέα κυβίστηση με τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων να παίρνουν παράταση και να κρίνεται προτεραιότητα η ολοκλήρωση τους.

Μάλιστα μετά την μετατώπιση του EURO για το Καλοκαίρι του 2021, προστέθκε η απόφαση να παραταθεί η αγωνιστική δράση της φετινής χρονιάς σε επίπεδο εθνικών διοργανώσεων μέχρι και τον Ιούλιο και οι Ευρωπαϊκές διασυλογικές διοργανώσεις να ολκληρωθούν εντός Αυγούστου.

Η μόνη ρεαλιστική λύση για την ολοκλήρωση

Ασφαλώς όλα αυτά θα κοστίσουν πολύτιμο χρόνο στην επόμενη αγωνιστική χρονιά με το ΕURO να μην μπορεί να πάρει νέα παράταση καθώς το 2022 θα έχουμε το Παγκόσμειο Κύπελλο. Όμως ήδη επαιξεργάζεται ένα νέο πλάνο με την πραγματοποίηση λιγότερων αγώνων. Δηλαδή η φετινή χρονιά πρέπει να γίνει ως έχει ακόμα και αν μετακυλιστούν τα βάρη και τα προβλήματα της αγωνιστικής απραγίας για την επόμενη χρονιά.

Ένα σκεπτικό του να μην υπάρχουν αργίες (όπως π.χ. τα Χριστούγεννα) μέσα στην σεζόν απορρόφθηκε για να έχουν οι αθλητές μέρες ξεκούρασης, καθώς και αυτοί που αγωνίζονται στη γηραιά ήπειρο με καταγωγή από άλλη ήπειρο να έχουν το χρόνο και την δυνατότητα να δουν οικεία τους πρόσωπα.

Όμως η αλήθεια είναι μια: Ότι για να γίνει και το φετινό πρωτάθλημα ως έχει αλλά και το επόμενο χωρίς εκπτώσεις στις αγωνιστικές, το ποδόσφαιρο πρέπει να μπασκετοποιηθεί και οι αθλητές να θεωρίσουν δεδομένο ότι πλέον θα αγωνίζονται και μεσοβδόμαδα καθώς και Σαββατοκύριακο και ειδικά για τους συλλόγους με ευρωπαϊκή δραστηριότητα, οι κενές ημερομηνίες θα είναι μετριμένες στα δάχτυλα.

Β.Μ.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή