Πέντε ακόμα ευρωπαϊκές περιφέρειες που θέλουν την ανεξαρτησία τους

Print Friendly, PDF & Email

Τα όσα συμβαίνουν με την Καταλονία, δεν είναι συνηθισμένα στην Ευρώπη. Τουλάχιστον όχι έπειτα από τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ και τη διάλυση τόσο της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όσο και της Σοβιετικής Ένωσης που από δυο κράτη προέκυψαν περισσότερες από 20 ανεξάρτητες χώρες.

Άλλοτε ο αλυτρωτισμός κάποιων και άλλοτε η οικονομία κάποιων οδηγεί σε σκέψεις ανεξαρτητοποίησης. Σκέψεις που ελάχιστες φορές προχωρούν μέχρι το σημείο να πάρουν “σάρκα και οστά”. Από τις 5 περιοχές που αναφέρονται στο αφιέρωμα άλλες θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν για να διασφαλίσουν την παρουσία τους στην ΕΕ και άλλες για να… προσαρτηθούν σε άλλα κράτη από αυτά που ανήκουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η σκέψη της ανεξαρτησίας, σίγουρα έχει ωριμάσει για τη Σκωτία και εκείνη της προσάρτησης στη Ρωσία φαίνεται να δρομολογείται για Αμπχαζία και Νότια Οσετία.

Σκωτία

Το 2014, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν για την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Και την απέρριψαν. Το δημοψήφισμα είχε τρομερή συμμετοχή, όμως οι πολίτες σε ποσοστό 55% αποφάσισαν να πουν “Όχι” στην ανεξαρτησία.

Τέλειωσαν όμως οι βλέψεις για ανεξαρτητοποίση; Ίσως να είχαν τελειώσει αν δεν είχε μεσολαβήσει ένα άλλο δημοψήφισμα. Εκείνο του Brexit. Άλλωστε οι περισσότεροι Σκωτσέζοι που ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας, ψήφισαν ακριβώς επειδή μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και η δική τους χώρα, ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνθήκη που αναμένεται να αλλάξει, άμεσα.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρουν να μείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να ξαναψηφίσουν για την ανεξαρτησία τους και έπειτα να μπουν ως ανεξάρτητο πλέον κράτος στην Ένωση. Είναι αρκετά νωρίς για να γνωρίζουμε τι θα αποφασίσουν, όμως σίγουρα η σκέψη της ανεξαρτησίας μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ.

Γροιλανδία

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η Γροιλανδία είναι κυρίαρχο έθνος, όμως στην πραγματικότητα είναι μια… επαρχεία της Δανίας. Η πρώην δανέζικη αποικία, έχει καταφέρει να κερδίσει με τα χρόνια μια σχετική αυτονομία, όμως είναι ακόμα μακριά από την ανεξαρτησία.

Οι περισσότεροι Γροιλανδοί, είναι ξεκάθαρο πως θέλουν την ανεξαρτησία, όμως το θέμα είναι και οικονομικό. Προς το παρόν, η Γροιλανδία παίρνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια από τη Δανία, χρήματα που προφανώς χρειάζονται και που κανείς δεν θα τους δώσει αν πάψουν να αποτελούν περιφέρεια της Δανίας.

Οι Γροιλανδοί ήταν κοντά στην σκέψη ενός δημοψηφίσματος που θα έκοβε τον ομφάλιο λώρο από τη Δανία, όμως τότε ήρθε η μείωση της τιμής του πετρελαίου, υποτιμώντας το βασικό οικονομικό όπλο της χώρας. Η μείωση αυτή έσπρωξε τη Γροιλανδία στην επιλογή να συνεχίσει να παίρνει τα χρήματα της Δανίας, μέχρι να καταφέρει και πάλι να κατακτήσει την οικονομική της σταθερότητα.

Βενετία

Κάποιοι κάτοικοι της Βενετίας φαντάζονται πως η πόλη τους μπορεί να γίνει μια «Ευρωπαϊκή Σιγκαπούρη», μια αποτελεσματική οικονομική μηχανή με πολιτική σταθερότητα, ανεξάρτητη από κοστοβόρο γραφειοκρατικό χάος που τους περιβάλλει στην Ιταλία.

Οι πολίτες της Βενετίας θεωρούν ότι η κυβερνητική πολιτική, η διαφθορά, αλλά και το οργανωμένο έγκλημα του Νότου, επιβαρύνουν τη Βενετία και τους κατοίκους της, που δεν είναι πιο διατεθειμένοι να πληρώνουν τον λογαριασμό της Ρώμης. Το κράτος της Βενετίας βέβαια, έχει παρελθόν, άλλωστε υπήρξε ως ανεξάρτητο για περίπου 1.100 χρόνια μέχρι τον 18ο αιώνα, όταν προσαρτήθηκε από την Αυστρία και έπειτα από 60 χρόνια στην Ιταλία.

Οι Βενετσιάνοι έχουν ζητήσει να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, όμως δεν έχουν προχωρήσει πολύ σ’ αυτή την ιδέα.

Τον Απρίλιο του 2014, πραγματοποίησαν ένα διαδικτυακό δημοψήφισμα, στο οποίο τάχθηκαν σε ποσοστό 89% υπέρ της ανεξαρτησίας. Από το 2015, υπάρχει διαδικασία συλλογής υπογραφών για τη διεξαγωγή του εν λόγω δημοψηφίσματος με… σοβαρούς πλέον όρους.

Αμπχαζία

Η περιφέρεια γνωστή ως Αμπχαζία αποτελεί μήλο της έριδος για αιώνες. Ο έλεγχος της πέρασε από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στους Οθωμανούς και έπειτα στους Ρώσους. Αμπχάζιοι και Γεωργιανοί έχαναν και ξανέπαιρναν τον έλεγχο σε αρκετές περιπτώσεις. Κατά τη σοβιετική περίοδο, η Αμπχαζία κέρδισε ένα βαθμό αυτονομίας, ενώ ονομάστηκε αυτόνομη δημοκρατία εντός της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γεωργίας.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αμπχαζία προσπάθησε να διαχωριστεί από την ανεξάρτητη πλέον Γεωργία, με αποτέλεσμα μια σύγκρουση που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο με ήττα του γεωργιανού στρατού. Χιλιάδες Γεωργιανοί σκοτώθηκαν, και εκατοντάδες χιλιάδες απομακρύνθηκαν από την Αμπχαζία σε μια κίνηση που από πολλούς θεωρήθηκε εθνοκάθαρση.

Η σύγκρουση άφησε την Αμπχαζία de facto κράτος, χωρίς όμως διεθνή αναγνώριση μέχρι τη ρωσογεωργιανή σύγκρουση το 2008, έπειτα από την οποία η Ρωσία αναγνώρισε και επίσημα την Αμπχαζία. Η αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας έφερε και εκείνες από τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, Ναούρου και Βανουάτου (το Τουβαλού αναγνώρισε την Αμπχαζία το 2011 και την ακύρωσε το 2014).

Το 2014 Αμπχαζία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία, την οποία πολλοί αντιμετώπισαν είτε σαν ένα βήμα για τη ρωσική υποστήριξη είτε όπως και στην Κριμαία, ένα βήμα προς την… προσάρτηση.

Νότια Οσετία

Όπως και η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία έγινε μέρος της ανεξάρτητης Γεωργίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Και όπως και η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία ενεπλάκη σε στρατιωτική σύγκρουση με τις γεωργιανές δυνάμεις. Αντίθετα με την Αμπχαζία, η Γεωργία κατάφερε να κερδίσει τη μάχη και να διατηρήσει τον έλεγχο της περιοχής, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να φύγουν για τη Ρωσία.

Η σύγκρουση ολοκληρώθηκε με την εγκατάσταση στην περιοχή ειρηνευτικού σώματος αποτελούμενου από Γεωργιανούς, Οσέτιους και Ρώσους, με την περιοχή να παραμένει τμήμα της γεωργιανής επικράτειας. Η σύγκρουση ξαναφούντωσε έπειτα από την «Επανάσταση των Ρόδων» στη Γεωργία, ενώ ήταν ο καταλύτης για τη ρωσογεωργιανή σύγκρουση του 2008. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι ρωσικές δυνάμεις οδήγησαν τις γεωργιανές εκτός της Νότιας Οσετία. Ακολούθησε η αναγνώριση της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία και έπειτα από τα κράτη που αναγνώρισαν και την Αμπχαζία. Πρόσφατα και η Νότια Οσετία υπέγραψε συμφωνία ανάλογη με εκείνη που είχε υπογράψει και η Αμπχαζία το 2014.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή