Πέρασε η συμφωνία για τη “Βόρεια Μακεδονία” από την Βουλή των Σκοπίων

Print Friendly, PDF & Email

Πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος και του Συντάγματος της ΠΓΔΜ – 69 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα – Απείχαν από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (VMRO) – Στα άκρα οι σχέσεις του Ζόραν Ζάεφ με τον πρόεδρο της χώρας – Τον απείλησε με αποπομπή αλλά ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα

Ήταν μια αναμενόμενη «νίκη» του Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος και του Συντάγματος πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα… δύσκολα για τη σκοπιανή κυβέρνηση. Γιατί αυτό που επικύρωσε η Βουλή, πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι διαφωνεί και δεν θα υπογράψει.

Σε ειδική συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης (20.06.2018) το σκοπιανό κοινοβούλιο, σε ειδική συνεδρίαση, επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν την περασμένη Κυριακή Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας. Τη συμφωνία που προβλέπει αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία. Τη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο στα Σκόπια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, οι δυο άνθρωποι που υπέγραψαν τη συμφωνία στις Πρέσπες, δέχτηκαν τα συγχαρητήρια των βουλευτών. Όσων είχαν… μείνει, αφού η αντιπολίτευση αποχώρησε.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή