Παναθηναϊκός: “Αναιτιολόγητη η απόφαση για διακοπή, η αστυνομία εγγυήθηκε τη συνέχιση του αγώνα”

Print Friendly, PDF & Email

Ενώπιον του αθλητικού δικαστή της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, συνεχίστηκε το ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, στην εκδίκαση της υπόθεσης για τα επεισόδια που οδήγησαν στην διακοπή του αγώνα της Κυριακής (17/03). Tο πρωί της Παρασκευής (22/03) η απόφαση.

Οι “πράσινοι”, ζήτησαν να μην συνδικαστεί η απολογία μαζί με την ένσταση, ώστε να μην εκδικαστεί η παρέμβαση του Ολυμπιακού, ο οποίος “δεν έχει έννομο συμφέρον”, κατά τους δικηγόρους του.

Στη συνέχεια, υποστήριξαν ότι η απόφαση του Φριτζ να μην τελειώσει το ματς ήταν αναιτιολόγητη, καθώς δεν παρήλθε η μία ώρα που προβλέπει ο κανονισμός ως μέγιστο χρόνο αναμονής προτού ο διαιτητής αποφασίσει τη συνέχιση ή μη ενός αγώνα.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από τους λεγόμενους “μπαχαλάκηδες”

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του “τριφυλλιού” Άλκης Παπαντωνίου, τόνισε:

«Έγιναν γεγονότα που δεν τιμούν την ομάδα μας. Τα καταδικάσαμε, θεωρούμε ότι δεν είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη αλλά υπάρχει η αντικειμενική ευθύνη των κανονισμών. Έλαβαν χώρα με τρόπο που δεν τιμά την ομάδα μας.

Κατά την είσοδο στο πέμπτο λεπτό δεν έγινε καμία βιαιοπραγία, καλό θα ήταν να εκτιμηθεί αυτό. Υπάρχουν σφάλματα από την Αστυνομία. Είχε ζητηθεί διμοιρία πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, δεν υπήρχε λόγω ασυνεννοησίας. Το ΟΑΚΑ είναι πολύ δύσκολο στάδιο.

Έχει ειδικότερες συνθήκες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν καλύτερα πρωτίστως από την Αστυνομία. Υπάρχει μια ομάδα ατόμων που βγαίνουν έξω για να συγκρουστούν με δυνάμεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι φίλαθλοι, βρίσκουν αφορμή και σε κάποια τέτοια ματς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να συγκροτούν με την αστυνομία. Είναι οι λεγόμενοι μπαχαλάκηδες».

“Το γήπεδο εκκενώθηκε παρότι δεν υπήρξε εντολή και η αστυνομία εγγυήθηκε τη συνέχιση του αγώνα”

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην εκκένωση του γηπέδου, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε σχετική εντολή από τον διαιτητή της αναμέτρησης. Πρόσθεσε επίσης, ότι η αστυνομία εγγυήθηκε για τη συνέχιση του ντέρμπι.

«Εκκενώθηκε το γήπεδο χωρίς να υπάρχει διαταγή, θέλω να υπολογιστεί αυτό. Δεν το ζήτησε ποτέ ο διαιτητής. Αποδεχόμαστε τα επεισόδια έξω από το γήπεδο, με τα ελαφρυντικά που είπαμε προηγουμένως. Μεταφέρθηκαν 3000 άτομα σε άλλη κερκίδα, 15 πήγαν προς το γήπεδο όπου όμως, συγκρατήθηκαν από ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

Τους συγκράτησαν έξω από τις πινακίδες. Κατά τη διάρκεια της διακοπής κάναμε το παν για να συνεχιστεί κανονικά ο αγώνας. Οι θύρες εκκενώθηκαν. Η αστυνομία ρωτήθηκε αν εγγυάται τη συνέχιση, είπε ναι, ότι εγγυάται τη συνέχιση, και τη λήξη του αγώνα με ασφάλεια. Φαινότανε ότι οι κερκίδες, ο αγωνιστικός χώρος και η ατμόσφαιρα είχε καθαρίσει.

Η διακοπή έγινε 20.44. Ο διαιτητής όταν βγήκε φάνηκε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας, τελικά το διέκοψε 33 λεπτά μετά τη διακοπή του. Πρέπει να εξαντλούνται τα περιθώρια, για να τελειώνουν τα παιχνίδια.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο αθλητικός δικαστής, κ.Μάρκου: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με την ένσταση του λέει, ότι ο αγώνας μπορεί να διακόπτεται και αμέσως, σύμφωνα με την κρίση του διαιτητή και να μην περιμένει μία ώρα», για να του απαντήσει ο δικηγόρος του Παναθηναϊκού:

«Ο διαιτητής οφείλει να ακολουθεί τον κανονισμό και να περιμένει μία ώρα. Δεν ακολούθησε τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο, για μία ώρα. Έχουμε την έντονη μυρωδιά από το 33ο λεπτό. Το ΟΑΚΑ είναι αχανές στάδιο, σχεδόν πάντα φυσάει και σημειώνουμε αποφάσεις όπως το Παναχαϊκή – Ολυμπιακός όπου ο αγώνας διεκόπη προσωρινά για δακρυγόνα αλλά το παιχνίδι δεν διεκόπη, συνεχίστηκε κανονικά.

Στο Παναχαϊκή – Ολυμπιακός η χρήση δακρυγόνων ήταν εκτεταμένη. Μπορούσε να συνεχιστεί. Δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια. Όφειλε να περιμένει μία ώρα. Θεωρούμε ότι ο διαιτητής με δεδομένο και με διαφορετικό δίκαιο ποδοσφαιρικό που υπάρχει στη Γερμανία, έσφαλε και διέκοψε αντικανονικά τον αγώνα», με τον αθλητικό δικαστή να του απαντάει: «Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι σε όλο τον κόσμο».

«Ναι αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση εχουν εξειδικευτεί. Οι 200 οπαδοί στο τέλος, ήταν στα επίσημα, όχι στις κερκίδες που έγιναν τα επεισόδια» σημείωσε ο έτερος δικηγόρος του Παναθηναϊκού, κ. Μπουτσικάρης.

«Οι αποδοκιμασίες ήταν προς τον Καραπαπά που έστελνε φιλάκια»!

Συνεχίζοντας, ο Λεωνίδας Μπουτσικάρης επισήμανε ότι: «Οι αποδοκιμασίες δεν ήταν προς το διαιτητή σε καμία περίπτωση, προς τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Ολυμπιακού ήταν που είχε προκλητική συμπεριφορά, έστελνε φιλάκια. Η Ασφάλεια ήταν εντάξει, η αστυνομία το είπε αυτό. Είχε γίνει εκκένωση. Αν και δεν ζητήθηκε. Με έκπληξη είδαμε πρόσθετη παρέμβαση Ολυμπιακού. Μέτα το τέλος του αγώνα έλεγαν ότι δεν είχαν πρόβλημα να συνεχιστεί ο αγώνας και βλέπουμε τώρα μία πρόσθετη παρέμβαση 25 σελίδες για να μη συνεχιστεί ο αγώνας. Η ατμόσφαιρα ήταν καθαρή, πήγε και έλεγξε τα δίχτυα, γιατί πήγε να το κάνει;».

Ολυμπιακός: «Δεν επιτρέπεται να ελεγχθεί η κρίση του διαιτητή»

Απαντώντας ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, κ.Χατζησαββάογλου, τόνισε για τον διαιτητή ότι: «Δεν πήγε να δει τα δίχτυα, τις κερκίδες πίσω από τα δίχτυα πήγε να δει. Κανονιστικά, ανεξάρτητα από τα θέλω μας, δεν επιτρέπεται να ελεγχθεί η κρίση του διαιτητή, ως προς το αν ήταν ασφαλής η συνέχιση του αγώνα.

Ο νομοθέτης δεν θέτει ένα διάστημα που οφείλει να αναμένει ο διαιτητής προτού πάρει την απόφαση. Αναφέρει το ανώτατο όριο μετά το οποίο δεν μπορεί να αναμένει. Κατ εμάς, τη στιγμή που θα αποφασιστεί προσωρινή διακοπή, αμέσως αν κρίνει ο διαιτητής, έχει δικαίωμα να διακόψει».

Δικαστής: «Και γιατί δεν το διακόπτει αμέσως;»

Δικηγόρος Ολυμπιακού: «Αφού ο κανονισμός μου επιτρέπει να κάτσω λίγο ακόμα, να το ελέγξω για λίγο. Αν είχαμε πυροβολισμούς, θα έπρεπε να περίμενε μία ώρα; Ο κανονισμός λέει ότι σου δίνει μία ώρα, αν κρίνεις ότι χρειάζεται να περιμένεις. Οποτεδήποτε και να κρίνεις εντός της μίας ώρας, έχεις δικαίωμα ανέλεγχτα να αποφασίσεις για τη διακοπή. Και ας είναι ένα δευτερόλεπτο μετά τη διακοπή.

Οποτεδήποτε… Το νόημα είναι ότι αν βγεις στα 60 λεπτά, ακόμη και αν κρίνεις ότι μετά από πέντε λεπτά, όλα τα είναι “οκ”, δεν μπορείς να περιμένεις τα πέντε λεπτά. Αν ήθελε ο νομοθέτης να περιμένεις μια ώρα, θα το έγραφε… Για εμάς κύριε πρόεδρε, απόλυτος κυρίαρχος ο διαιτητής, ανέλεγχτη η κρίση του και πώς θα μπορούσε από το νομοθέτη, να του λέει “Είσαι απόλυτος κυρίαρχος αλλά σε υποχρεώνω να περιμένεις μια ώρα, ο κόσμος να χαλάσει;” Το αποτέλεσμα ποιο είναι, τι μάθαμε; Μετά την οριστική διακοπή οι αστυνομικοί πήγαν για καφέ, ή έξω υπήρχε πόλεμος; Και από που ξεκίνησε, από μέσα»!

Καταλήγοντας ο κ.Χατζησαββάογλου ανέφερε: «Από το ίδιο το γράμμα του νόμου ο διαιτητής μπορούσε να το διακόψει. Βγήκε έξω, έλεγξε και το αποφάσισε. Στην ένσταση του ο ΠΑΟ δεν αμφισβητεί τον λόγο της διακοπής του αγώνα και γιαυτό ήθελα να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις. Δεν αμφισβητήθηκε».

Από την πλευρά του ο έτερος δικηγόρος του Ολυμπιακού, κ. Καρπετόπουλος είπε: «Ο διαιτητής όταν φτάσει στο σημείο να αποφασίσει την οριστική διακοπή, προφανώς συνυπολογίζει τι έχει προηγηθεί. Ο διαιτητής αν κρίνει ότι χρειάζεται, μπορεί να το κάνει. Εάν κρίνει ότι είναι απρόσφορη η εντολή, δεν το κάνει.

Μπορεί να το κάνει μισή ώρα μετά την προσωρινή διακοπή. Η ίδια διάταξη δίνει στον διαιτητή την απόλυτη ευθύνη να κρίνει εάν μπορεί να συνεχιστεί το ματς. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τι είδε ο διαιτητής, εκείνη την ώρα. Το διακόπτει οποτεδήποτε αυτός κρίνει».

Αξιοσημείωτη τέλος η αναφορά του αθλητικού δικαστή πως: «Μόνο ο διαιτητής κρίνει αν ήταν ομαλές οι συνθήκες, το λένε οι παγκόσμιοι κανονισμοί, δε θα το κρίνω εγώ αυτό».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή