Παπαδάκος: Οι διαιτητές παίζουν υπό το βάρος του κοψίματός τους

Print Friendly, PDF & Email

Ο άλλοτε διεθνής διαιτητής και μέλος της ΚΕΔ, Σπύρος Παπαδάκος, φιλοξενήθηκε στον «Arena FM 89,4» και σχολίασε την κατάσταση στην ελληνική διαιτησία σήμερα.

Αρχικά ο κ. Παπαδάκος τόνισε: «Λείπει η ψυχολογία από τους διαιτητές, πιστεύω ότι είναι φοβισμένοι. Διέκρινα στα ως τώρα ματς ένα φόβο στις αποφάσεις τους, το βλέπεις ακόμα και σε έμπειρους ρέφερι. Δίνουν την εντύπωση ότι παίζουν πρώτη φορά και αυτό με προβληματίζει, δεν μπορώ να το κρύψω».

Ερωτηθείς για τη φάση με τον Λέο Ζαμπά του ΠΑΟΚ στο ματς με τον ΟΦΗ, είπε: «Ο βοηθός Αλεξέας είναι έμπειρος, ικανότατος, εφτά χρόνια διεθνής, είναι θέμα ψυχολογίας. Οι διαιτητές παίζουν φοβισμένα, υπό το βάρος του κοψίματός τους. Καταρχήν αισθάνονται ανασφάλεια και πιστεύω ότι ο ορισμός ξένων διαιτητών τους αφαίρεσε σημαντικό κομμάτι σε προσωπικότητα και κύρος. Επίσης, ίσως υπάρχει και εκπαιδευτική έλλειψη. Τα βλέπω και εγώ. Να σας πω κάτι… δεν μπορώ να σκεφτώ και δεν πιστεύω κάτι άλλο. Η μόνη λογική εξήγηση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης πλέον στον εαυτό τους, έχουν άγχος και ανασφάλεια.

Είναι γεγονός, όταν το μυαλό σου δεν είναι καθαρό, από την άποψη του στρες και της πίεσης, οδηγείσαι σε λάθη. Είναι η μόνη λογική εξήγηση, δεν διανοούμαι κάτι άλλο, ξαφνικά δεν ξέχασαν τους κανονισμούς, να σηκώνουν σημαιάκι ή να σφυρίζουν. Ο πειθαρχικός έλεγχος είναι ο καθρέφτης της ψυχολογίας του διαιτητή, γιατί μια φάση πέναλτι ή οφσάιντ που είναι οριακή γιατί βλέπουμε και οριακές φάσεις, μια στιγμή αδράνειας φέρνει το λάθος αλλά ο πειθαρχικός έλεγχος είναι ο καθρέπτης της μη υπάρχοντος καλής ψυχολογίας. Βλέπεις για παραβάσεις που δεν χρειάζεται, να βγάζουν απλόχερα κίτρινες, ενώ αντίστροφα δεν δίνονται πολλές φορές όταν πρέπει. Διέκρινα λοιπόν και μάλιστα από φτασμένους διαιτητές, υπερβολικό άγχος».

Για το τι πρέπει να κάνουν οι Ελληνες διαιτητές και γενικά ο χώρος της διαιτησίας: «Πρέπει οι Έλληνες ρέφερι να κάνουν συζήτηση με τον εαυτό τους, ειδικά οι έμπειροι. Να είναι στον πίνακα μόνο για να κερδίζουν χρήματα; Δεν είναι μικρό το μεροκάματο. Να δουν τι θέλουν από τη διαιτησία, αν εφαρμόζουν ότι βλέπουν και ότι συναισθάνονται. Αλλιώς να αποσυρθούν με αξιοπρέπεια. Όταν σφύριζα εγώ, έγραψα ότι ήταν υπερβολικά τα χρήματα, υπήρχε κίνδυνος εξάρτησης από το μεροκάματο.

Ο κ. Κομίνης λέτε ότι διέλυσε πέρυσι το πρωτάθλημα και παίζει φέτος στο Αγρίνιο, Παναιτωλικός-Ατρόμητος, δεν παραπέμπεται ενώ λέτε ότι πρέπει και ορίζεται ξανά. Αυτοί που ορίζουν, επειδή διατέλεσαν στην ΚΕΔ, πήγα καλά στο πρωτάθλημα Β Εθνικής, πρέπει να είναι… μάνατζερ! Δηλαδή ο προπονητής της ομάδας. Να ξέρει ποιον θα βάλει σε κάθε ματς, σε κάποια με ιδιαιτερότητες να είναι συγκεκριμένοι. Όλοι οι παίκτες δεν κάνουν για όλα τα ματς, το ίδιο και οι διαιτητές. Η άγνοια οδηγεί σε αρκετά λάθη. Όχι γιατί κρατήσανε τον Κομίνη στον πίνακα, α δεν είμαι… διαιτητοφάγος.

Θέλω τον Κομίνη που ήταν, με την τεράστια προσωπικότητα. Με προβληματίζει στην ελληνική διαιτησία, που πέρασαν… ιερά τέρατα και εξαιρώ εμένα, να είναι αποστασιοποιημένα. Δείτε ονόματα της τελευταίας 20ετίας. Από την παλιά φουρνιά έμειναν 1-2 διαιτητές και αυτοί απαξιωμένοι, για τη βιτρίνα στους πίνακες, ή τους παρατηρητές. Οι διαιτητές φοβούνται ή με παροχή εγγυήσεων και τεράστιας εμπιστοσύνης, πχ για δυο χρόνια θα χρησιμοποιήσω όπου σε κρίνω, σου λύνει τα χέρια, δεν έχεις την αγωνία ότι είναι τελευταίο σου ματς».

Για τους πολλούς άπειρους ρέφερι: «Το επόμενο είναι το ποιοι αποτελούν τον πίνακα. Η ανανέωση ενός πίνακα είναι 30 ως 50% ετησίως, άρα δεν μπορεί να έχει εμπειρία ο πίνακας. Πρώτο είναι ο φόβος, δεύτερο είναι ότι το 80% των ρέφερι δεν έχουν 7 ή 8 χρόνια θητείας. Κάθε χρόνο φεύγει το 40-50%. Επανδρωνόμαστε με άπειρους ανθρώπους, δεν κάνει καλό ούτε στους ίδιος. Τρέμουν τα πόδια τους, κάνουν λάθη. “Καις” τον ίδιο και το ποδόσφαιρο. Ήμουν 10 χρόνια διεθνής, 12 χρόνια στην Α´ Εθνική, 6 στη Β´ και 6 στη Γ´. Έχουμε υψηλό μορφωτικό επίπεδο των διαιτητών, αλλά αυτό δε φτάνει».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή