“Περισσότερες πιθανότητες δίνω οι εκλογές της ΕΠΟ να γίνουν με το υπάρχον σύστημα”

Ο Παναγιώτης Δημητρίου
Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην ΕΡΑ Σπορ και τον Άγγελο Στίμο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, Παναγιώτης Δημητρίου.

Μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

Πώς συντηρούνται τα σωματεία στον ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

Να το πω έτσι ωραία από την τρέλα των παραγόντων. Βάζουν το χέρι στην τσέπη και διατηρούνται τα σωματεία. Διατηρούν από 100 παιδιά το κάθε σωματείο. Υπάρχουν υπάρχουν παράγοντες που βάζουν από 1.000 ευρώ το χρόνο και υπάρχουν παράγοντες που βάζουν 70.000 80.000. τα σωματεία που πρωταγωνιστούν στην A’ Αθήνας έχουν μπάτζετ από 40.000 και πάνω.

Η πολιτεία βοηθάει τα σωματεία;

Η πολιτεία είναι μακριά. Ένα απούσα από το 2005.

Από τα γήπεδα είστε ικανοποιημένοι;

Είμαστε ικανοποιημένοι οι δήμαρχοι ασχολούνται με τα γήπεδα που ανήκουν στην αρμοδιότητα τους. Το μόνο πρόβλημα που έχει η ένωση της Αθήνας είναι με τον Δήμο Αθηναίων, Έχουμε κάνει ένα ραντεβού με το δήμαρχο τον κύριο Μπακογιάννη έχουμε την υπόσχεση ότι θα ασχοληθεί, μέχρι το τέλος της 4ετίας θα έχουμε δημιουργήσει δύο νέα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ένα στο Bοτανικό και ένα στο Γουδή.

Θεωρείτε ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό;

Πιστεύω το φετινό πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό, ξεκίνησε το πρωτάθλημα και τρία σωματεία διεκδικούσαν το πρωτάθλημα, με τη συνέχεια του πρωταθλήματος έμειναν δύο που διεκδικούν το πρωτάθλημα αυτό είναι καλό για τον Έλληνα φίλαθλο.

Πιστεύετε ότι η διεξαγωγή του φετινού πρωταθλήματος με τα πλέι οφ και του επόμενου αυξάνει το ενδιαφέρον;

Αυτό το μέτρο είναι σωστό. Δε νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει περισσότερες από 14 ομάδες στην Α’ Εθνική. Θεωρώ ότι είναι σωστός ο αριθμός γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες πόλεις για περισσότερα σωματεία. Άποψή μου είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην πρώτη κατηγορία. Για να υπάρχει πιο ανταγωνιστικό και καλύτερο πρωτάθλημα. Άμα δεν υπάρχουν χορηγοί και τηλεοπτικά ποιος θα βρεθεί να βάζει τόσα χρήματα; Με κεντρική διαχείριση θα δούμε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα καθώς θα ενισχυθούν τα πιο μικρά σωματεία.

Το τελευταίο διάστημα λέγεται οτι ένας επιχειρηματίας θέλει να αγοράσει την συνδρομητική τηλεόραση και κάποιες ομάδες θέλουν να φτιάξουν την δική τους τηλεόραση εδώ πως μπορεί να γίνει;

Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουν οι ιδιοκτήτες των σωματείων της Σούπερ Λιγκ. Οι 14 ιδιοκτήτες πρέπει να λύσουν αυτό το πρόβλημα

Με το πρωτάθλημα της Super League 2 είστε ικανοποιημένος;

Στο πρωτάθλημα της super league 2 θεωρώ ότι ομάδες οι 12 είναι λίγες. Θεωρώ ότι το 14 είναι το σωστό νούμερο. Στη football league θεωρώ σωστό το νούμερο των 14 ομάδων. Θεωρώ ότι στα πρώτα δύο πρωταθλήματα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ομάδες που να ανεβαίνουν και περισσότερες που να πέφτουν δηλαδή στη σούπερ λιγκ 1 να πέφτουν 2 και από τη super league 2 να ανεβαίνουν 2 και όχι ο προτελευταίος να παίζει μπαράζ με τον δεύτερο της super League 2.

Η θητεία της ΕΠΟ θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, τον Ιούλιο θα γίνουν εκλογές, κάνοντας έναν απολογισμό τι καλό και τι κακό έφερε αυτή η διοίκηση;

Κοιτάχτε τώρα πρέπει να λέμε τα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εδώ και τρία χρόνια το πρόβλημα που λέγεται διαιτησία το έχουν αναλάβει η FIFA και η UEFA. Έχουν ορίσει τρεις ξένους ανθρώπους, αυτοί επιλέξανε τους διαιτητές της super league, οπότε στο κομμάτι της διαιτησίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα η ΕΠΟ.

Παλιά οι διοικήσεις επέλεγαν την ΚΕΔ και είχε ευθύνη, μερική ευθύνη το συμβούλιο της ΕΠΟ. Τώρα στο συγκεκριμένο κομμάτι το συμβούλιο της ΕΠΟ δεν έχει καμία ευθύνη. Στο κομμάτι της διαιτησίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα η ΕΠΟ. Σε αυτά που έχει αρμοδιότητα η ΕΠΟ είναι οι εθνικές ομάδες το κύπελλο και η γ Εθνική. Εκεί θα πρέπει να συζητηθεί οποιαδήποτε κριτική.

Για το κομμάτι των εθνικών ομάδων πιστεύω ότι η διοίκηση της ΕΠΟ έκανε κάποια λάθη. Πιστεύω ότι εχει γίνει μία καλή επιλογή και ευελπιστώ ότι και στο μέλλον θα έχουμε καλά αποτελέσματα, άλλωστε και η επιλογή του προπονητή είναι λαχείο. Η επιλογή του κυρίου Αναστασιάδη δεν βγήκε το διόρθωσε πιστεύω το λάθος Με την έλευση του ξένου προπονητή

Για το κύπελλο Ελλάδος το ότι ο τελικός κυπέλλου έγινε στον Βόλο, τότε ήταν η διοικούσα επιτροπή δεν ήταν η διοίκηση Γραμμένου. Για το ότι  έχει γίνει τελικός χωρίς κόσμο δεν έχει ευθύνη η διοίκηση της ΕΠΟ. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι στα επαγγελματικά σωματεία. Αυτοί έχουν τους φιλάθλους, αυτή πρέπει να φτιάξουν τον κόσμο ώστε να πάνε να βλέπουν τον αγώνα χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, μία διοίκηση της ομοσπονδίας τι να κάνει αυτό το κομμάτι. Την βασική ευθύνη την έχουν τα σωματεία. Σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ μικρό το μερίδιο ευθύνης της ΕΠΟ. Το κύπελλο σωστά το διοργανώνει η ομοσπονδία.
Τα πρωτάθληματα της γ Εθνικής νομίζω σωστά διοργανώνονται, οπότε νομίζω δεν έχει αποτύχει αυτή η διοίκηση είναι θετικά τα σημάδια που έχει δώσει ο πρόεδρος της ΕΠΟ και η διοίκηση. Αυτή είναι η άποψή μου.

Έκανε λάθος η διοίκηση της ΕΠΟ με την αλλαγή της έδρας από το Καραϊσκάκης παρόλο που οι ποδοσφαιριστές δεν το επιθυμούσαν;

Πάντα πιστεύω σε αυτό το κομμάτι του έχουν λόγο και ποδοσφαιριστές, η διοίκηση έκρινε είτε λάθος είτε σωστά ότι η εθνική ομάδα πρέπει να φύγει από το Καραϊσκάκη. Πιστεύω ότι ήταν άλλοι λόγοι που έφυγε η εθνική από το Καραϊσκάκη δεν θέλω να τους εκφράσω.

Με ποιο σύστημα θα γίνουν οι εκλογές της ΕΠΟ; Ακούγεται για διεύρυνση ότι θα υπάρχει διεύρυνση θα ψηφίζουν και τα σωματεία.

Δεν μπορώ να γνωρίζω, η άποψή μου είναι ότι οποιοδήποτε σύστημα εκλογικό πρέπει να εισαχθεί σε γενική συνέλευση για να αλλάξει, οπότε οτιδήποτε για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα που υφίσταται πρέπει να γίνει γενική συνέλευση και να ψηφίσουν οι ενώσεις και τα σωματεία, δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι θα πάμε με αυτό το σύστημα ή με άλλο. Περισσότερες πιθανότητες δίνω ότι θα πάμε με το υπάρχον σύστημα με αυτό που ψηφίζουν οι ενώσεις και τα 14 επαγγελματικά σωματεία.

Συμφωνείτε με την έλευση των ξένων διαιτητών στα κρίσιμα παιχνίδια;

Εγώ συμφωνώ. Πιστεύω ότι οι ξένοι διαιτητές πρέπει να έρχονται μόνο στα ντέρμπι. Εάν φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούν οι Έλληνες διαιτητές να παίξουν αγώνες χαμηλότερης κλίμακας και να ρχονται ξένοι τότε γιατί να μην τους φέρουμε σε όλους τους αγώνες;
Εγώ πιστεύω σε δύο τρία χρόνια αυτό το πρόβλημα να το εξαλείψουμε πρέπει να βγουν διαιτητές που να μπορούν να καλύψουν και τα ντέρμπι. Πρέπει η ΚΕΔ να δουλέψει με τους διαιτητές να βγάλει καλούς διαιτητές και σιγά-σιγά μετά από 3-4 χρόνια να παίζουν όλοι οι Έλληνες διαιτητές σε όλους τους αγώνες. Όμως τώρα για τουλάχιστον τρία χρόνια είμαι της άποψης σου ότι τα ντέρμπι και μόνο τα ντέρμπι πρέπει να τα παίζουν οι ξένοι διαιτητές. Με τους ξένους διαιτητές δεν θα υπάρχει καχυποψία ότι τα λάθη είναι σκόπιμα. Γίνονται και με τους ξένους λάθη αλλά κανένας δεν ασχολείται παραπάνω μαζί τους.

Θεωρείτε ότι οι Έλληνες διαιτητές κάνουν υπερβολική χρήση του var;

Το VAR είναι καλό αλλά πιστεύω ότι δεν είναι για την υπερβολική χρήση. Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το πέναλτι και μόνο για το οφσάιντ και για τίποτα άλλο. Θυμάμαι σε έναν αγώνα στη Λαμία σε μία φάση την γύρισαν πίσω στο κέντρο του γηπέδου ακυρώθηκε ένα γκολ και δόθηκε φάουλ. Για μένα το VAR πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για το πέναλτι και για οφσάιντ τέλος. Η FIFA πρέπει να εντοπίσει μόνο εκεί το πρόβλημα. Δεν ομορφαίνει το ποδόσφαιρο η υπερβολική χρήση του var. Είναι θετικό που στα play-off θα εισέλθει και η γραμμή του offside. Το var με όποια λάθη γίνανε έχει βοηθήσει τους αγώνες και είδαμε θετικά αποτελέσματα.

Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ των uefa – fifa και της κυβέρνησης;

Δεν θέλω να πάρω θέση σε αυτό το κομμάτι θα δούμε το μνημόνιο τι περιλαμβάνει. Μακάρι να βοηθήσει. Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να βοηθηθεί το ποδόσφαιρο είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Εγώ θεωρώ θετικό μία κυβέρνηση να επεμβαίνει για το καλό του ποδοσφαίρου.

Υπάρχει πολυιδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, ξέρετε κάτι;

Δεν θέλω να πάρω θέση δεν γνωρίζω το θέμα δεν έχω ασχοληθεί. Αυτή την απάντηση θα πρέπει να σου τη δώσει ένας νομικός. Δεν μπορώ να ξέρω αν έχει πρόβλημα η Ξανθή και ο ΠΑΟΚ δεν έχω ασχοληθεί. Δεν έχω γνώσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν τακτικοί δικαστές που μπορούν να αποφασίσουν ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Οι τακτικοί δικαστές ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπήκαν οι δικαστές στα πειθαρχικά όργανα της ομοσπονδίας και δεν υπάρχουν οι δικηγόροι που οριζόταν από τις διοικήσεις. Πιστεύω ότι οι τακτικοί δικαστές είναι αμερόληπτοι και βγάζουν αποφάσεις βάσει των κανονισμών και των νόμων την σωστή απόφαση.

Κλείνοντας αν θα είχατε την δυνατότητα να φτιάξετε κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ποιο ήταν το πρώτο που θα εστιάζατε;

Εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι οι παράγοντες των επαγγελματικών σωματείων. Αυτοί πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι όλοι και να βελτιώσουν το προϊόν τους δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν νομίζω ότι είναι αλλού το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτοί πρέπει να προάγουν το προϊόν που έχουν. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη λύση.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή