Πιέζουν για αναβολή των Ολυμπιακών, αθλητές, Ολυμπιακές επιτροπές και ομοσπονδίες

Print Friendly, PDF & Email

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα, όμως σχεδόν σίγουρα το 2021 και όχι σε τέσσερις μήνες, όπως έγινε σαφές μετά την κυριακάτικη ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία μια αναβολή είναι υπό σκέψη, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων. Περαιτέρω πίεση ασκούν με τη στάση τους μεγάλες Ολυμπιακές δυνάμεις όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα στείλουν αθλητές, αν οι Αγώνες διεξαχθούν φέτος.

Σε επιστολή του προς τους αθλητές, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ εξηγεί το ζήτημα της απόφασης, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως η παράταση δεν είναι και κάτι τόσο δημοφιλές. Όπως λέει, «γνωρίζω πως αυτή η πρωτοφανής κατάσταση αφήνει αναπάντητα πολλά από τα ερωτήματά σας, όπως γνωρίζω και ότι αυτή η λογική προσέγγιση ίσως να μην ευθυγραμμίζεται με τα συναισθήματα πολλών από εσάς».

Η κίνηση της ΔΟΕ φαίνεται εδώ και εβδομάδες αναπόφευκτη, καθώς η πίεση εντείνεται από παντού: από αθλητές, από χορηγούς, από κατόχους τηλεοπτικών δικαιωμάτων και πάνω από 200 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

Λίγο μετά τη δήλωση του Μπαχ, η καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει αθλητές στους Ολυμπιακούς, αν δεν αναβληθούν για ένα χρόνο. Η Αυστραλία εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, λέγοντας ότι συμβουλεύει τους αθλητές της να προετοιμαστούν για διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2021. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας Τζον Κόουτς είναι επίσης επικεφαλής εκ μέρους της ΔΟΕ της ομάδας επιθεώρησης για το Τόκυο.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Σεμπάστιαν Κόου σε επιστολή του προς τον Τόμας Μπαχ αναφέρει πως η διεξαγωγή των Ολυμπιακών τον Ιούλιο δεν είναι «ούτε εφικτή ούτε επιθυμητή». Ο Κόου υπογραμμίζει έναν μεγάλο αριθμό λόγων, συμπεριλαμβανομένων του δίκαιου ανταγωνισμού, της πιθανότητας αθλητές να «καούν» προπονητικά αν το πρόγραμμά τους είναι πιο συμπιεσμένο από όσο πρέπει, αλλά και της αβεβαιότητας από τις κατά τόπους απαγορεύσεις πρόσβασης σε γυμναστήρια και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αναβολή για το 2021 ζήτησαν επίσης οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Βραζιλίας και το 2021, ενώ η νορβηγική Ολυμπιακή Επιτροπή τόνισε πως δεν επιθυμεί να πάνε αθλητές στο Τόκυο μέχρι αυτή η υγειονομική κρίση να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Περαιτέρω, οι ομοσπονδίες κολύμβησης και στίβου των ΗΠΑ κάλεσαν και την αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή να ταχθεί υπέρ της αναβολής.

Παρά τη μέχρι πρότινος αισιοδοξία τους, τώρα και οι Ιάπωνες φαίνεται να αποδέχονται τη σκληρή πραγματικότητα. «Αν είναι δύσκολη η πλήρης διεξαγωγή (των Αγώνων), τότε μια απόφαση αναβολής είναι αναπόφευκτη», παραδέχθηκε από το βήμα του ιαπωνικού Κοινοβουλίου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αναβολής, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση ανάθεσης του 2013, εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΔΟΕ. Το κόστος της διοργάνωσης των Αγώνων υπολογίζεται επισήμως σε 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο εκτιμήσεις διπλασιάζουν το ποσό. Όπως γίνεται κατανοητό, τυχόν αναβολή επισύρει και μεγαλύτερο κόστος, με τα περισσότερα χρήματα να προέρχονται από τον ιαπωνικό κρατικό κορβανά. Από την πλευρά της, η ΔΟΕ διαθέτει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ύψους 2 δισ. δολαρίων, ενώ είναι ασφαλισμένη έναντι αναβολής ή ματαίωσης.

«Μιλώντας ειλικρινά, τέσσερις εβδομάδες είναι ένα αρκετά μικρό διάστημα για να σκεφτούμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος και πρέπει να βιαστούμε για να τα υπολογίσουμε όλα», δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκυο 2020 Γιοσίρο Μόρι, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τον Τόμας Μπαχ.

Αμφότεροι ερωτήθηκαν για το επιπρόσθετο κόστος και ποιος θα το πληρώσει, όμως κανείς δεν έδωσε μια ευθεία απάντηση. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και για το ποιος θα πληρώσει για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στην περίπτωση μιας αναβολής. Ερωτήματα υπάρχουν επίσης για το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο προορίζεται να φιλοξενήσει 11.000 αθλητές των Ολυμπιακών κι άλλους 4.000 των Παραολυμπιακών, ενώ εν συνεχεία τα οικήματά του θα πωληθούν σε ιδιώτες.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ιαπωνικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Κυόντο κατέδειξε πως το 69,9% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κατά το πρόγραμμα. Με βάση στοιχεία της Κυριακής, στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 1.719 κρούσματα του κορωνοϊού, στα οποία περιλαμβάνονται τα 712 από επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου. 43 ασθενείς έχουν καταλήξει.

Πηγή: euronews.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή