«Πλήττεται η ανεξαρτησία της ΕΕΑ όταν η διοίκηση διορίζεται-παύεται από τον υπουργό»

Print Friendly, PDF & Email

Τον έντονο προβληματισμό της για ορισμένα άρθρα του αθλητικού νομοσχεδίου εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την ακρόαση των φορέων στη Βουλή, σημείωσε ότι το «νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και λάθη», προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου, ενώ αναφέρθηκε και στα άρθρα που έχουν εντοπιστεί προβλήματα και δυσκολίες στο να εφαρμοστούν.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της αναπληρώτριας τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ Άννας Καραμανλή στον Νίκο Λάκατα για το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Κυρία Καραμανλή, με την ολοκλήρωση της ακρόασης των φορέων ποια είναι η γενική σας άποψη για το αθλητικό νομοσχέδιο;

Το συμπέρασμα που προκύπτει, μετά και από την ακρόαση των φορέων, είναι ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δεν θα θεραπεύσει προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τον αθλητισμό. Θα τα κρύψει απλώς κάτω από το χαλί και σε κάποιες περιπτώσεις θα ανοίξει και νέα μέτωπα. Κατά την πάγια νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης, και αυτό το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και λάθη. Και μέσα σε αυτή τη μεγάλη εικόνα χάνονται και κάποια θετικά σημεία του νομοσχεδίου που εμείς ως ΝΔ θα στηρίξουμε.

Σχεδόν όλοι οι φορείς εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ποσόστωση φύλου θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ποια είναι η άποψή σας;

Έχω υποστηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις και με κάθε δυνατό τρόπο την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων. Και παραμένω σταθερή στη θέση μου αυτή. Το ζητούμενο όμως είναι η εκπροσώπηση αυτή να έχει ουσία και περιεχόμενο και να μην είναι για το θεαθήναι. Το να καλύπτονται υποχρεωτικά οι θέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων στον αθλητισμό από γυναίκες κατά το 1/3 δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος συμμετοχής γυναικών στα διοικητικά συμβούλια δεν υπερβαίνει το 14%. Και δεν προβλέπεται στις διατάξεις του, όπως επισήμαναν στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών, τι θα γίνεται αν δεν υπάρχει ικανός αριθμός υποψηφίων γυναικών στις εκλογές για την ανάδειξη των Δ.Σ. Για να μη φτάσουμε στο σημείο να διορίζονται σε διοικητικές θέσεις -σε ρόλο κομπάρσου- γυναίκες και να απαξιώνεται έτσι συνολικά η γυναικεία συμμετοχή, δεν θα στηρίξουμε τη συγκεκριμένη διάταξη.

Επί των άρθρων τι πρέπει να αλλάξει, τι θεωρείτε προβληματικό και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση;

Έχουμε διατυπώσει τις σοβαρές ενστάσεις μας για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Για το ότι δημιουργείται ένα ακόμη νομικό πρόσωπο του Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δημοσιονομική επιβάρυνση. Για το ότι η διοίκησή του διορίζεται και παύεται από τον υπουργό, γεγονός που πλήττει την ανεξαρτησία της. Για το ότι επιτρέπει ακόμη και σε αυτούς που δεν παίρνουν το πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή, να αγωνίζονται αρκεί να πληρώνουν. Για το ότι οι μεταβιβάσεις μετοχών των Ανωνύμων Αθλητικών Εταιρειών δεν θα ελέγχονται. Όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε ένα διαφανές πλαίσιο λειτουργίας του επαγγελματικού αθλητισμού.

Αλλά και στη λειτουργία των ομοσπονδιών, όπου οι προβλέψεις για απλή αναλογική και παραταξιακά ψηφοδέλτια θα δημιουργήσουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Για αυτό και οι διαμαρτυρίες σύσσωμης της αθλητικής κοινότητας. Η κυβέρνηση νομοθετεί με στόχο να αυξήσει την κομματική της επιρροή στον αθλητισμό και το αποτέλεσμα θα είναι εσωστρέφεια και αδιοίκητο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή