Πολιτική αντιπαράθεση για την αναστολή επένδυσης της El Dorado

Print Friendly, PDF & Email

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτελεί η απόφαση της Eldorando Gold να αναστείλει την επένδυση στην Ελλάδα. Αδιανόητη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, τη στάση της εταιρίας που ανακοίνωσε αναστολή των επενδύσεων της στις 22 Σεπτεμβρίου αν δεν λάβει αδειοδότηση. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για πρωτοφανείς κινήσεις καταλογίζοντας στην εταιρία «ευχέρεια στο να πολιτικολογεί». Επίσης, σημείωσε ότι δεν έχει ισχυρό άλλοθι για να αποκλιμακώσει τις επενδύσεις της στη χώρα.

Για «πολύ επικίνδυνο» καπιταλισμό που δεν σέβεται ούτε το περιβάλλον, ούτε τους εργαζόμενους, έκανε λόγο μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η εταιρεία έχει δυσανεξία στη νομιμότητα, επεσήμανε στο Α΄ Πρόγραμμα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.
«Θα ακολουθήσουμε τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας. Η Ελ Ντοράντο έθεσε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους και συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνες στην κυβέρνηση για το πάγωμα της επένδυσης επέρριψαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής δεν πρέπει να μπουν ανάμεσα στα παζάρια της κυβέρνησης με την πολυεθνική, υπογράμμισε το ΚΚΕ. «Δεν πρέπει να φύγει μια επένδυση ενός δις, να προσαρμοστούν οι ξένοι στην νομοθεσία» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Η εταιρεία δεν δικαιούται να ζητά να προχωρήσει η επένδυση, ενίοτε ζητώντας χάρες και ενίοτε εκβιάζοντας» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με αφορμή την υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός» / «Εldorado Gold».

Τονίζει ότι το έργο «είναι καταστρεπτικό για τη Β.Α. Χαλκιδική, θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας και σημαντικούς πόρους για τη ζωή, και θα έχει ανεπίστρεπτες συνέπειες».

Αναφέρει, τέλος, ότι, όπως η εταιρεία «έχει υποχρέωση στην κερδοφορία των μετόχων, έτσι και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες και να ακυρώσει αυτό το καταστροφικό επενδυτικό σχέδιο».

Πηγή: ert.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή