«Πριν από τα μεγάλα παιχνίδια κλείνω το κινητό, δεν ασχολούμαι με κανέναν»

Print Friendly, PDF & Email

Για τη ζωή του στη διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο Τάσος Σιδηρόπουλος, σημειώνοντας ότι πριν τα μεγάλα παιχνίδια κλείνει το κινητό του, καθώς δεν θέλει  να ασχολείται με κανέναν.

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξη του ρέφερι της ΕΠΣ Δωδεκανήσου στο Oneman:

Για το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit: «Οι πρώτοι που δέχονται όλον αυτόν τον αρνητισμό και θα έχουν αντίκτυπο σε περίπτωση Grexit είμαστε εμείς. Δεν οριζόμαστε σε αγώνες, αυτή η αναστάτωση δημιουργεί μια κακή εικόνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο εξωτερικό, οπότε ίσως κι εμείς να μην παίρνουμε σε κάποιες περιπτώσεις αυτό που δικαιούμαστε. Όχι απλά προβληματίζομαι, αλλά αγωνιώ κάθε μέρα για το αν θα γίνει ή όχι το Grexit, δεν είναι μόνο οι ομάδες, είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που δουλεύουν στις ομοσπονδίες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα, δεν διαχωρίζεται σε ομάδες, ΕΠΟ και διαιτητές. Η διακοπή των πρωταθλημάτων μας επηρεάζει και μας βγάζει εκτός ρυθμού, σίγουρα όχι όσο και τους ποδοσφαιριστές βέβαια, γιατί δεν σφυρίζουμε κάθε εβδομάδα».

Για τις φωνές περί στημένων πρωταθλημάτων και χειραγωγημένων αγώνων: «Αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας, η εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν σε αυτούς που τα διαβάζουν. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ελληνικού πρωταθλήματος είναι η αστάθεια που δημιουργείται από γεγονότα τα οποία πολλές φορές δεν αφορούν καν το ποδόσφαιρο. Όλα τα υπόλοιπα είναι τόσο εύκολο να ξεπεραστούν που πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να τους δίνεις σημασία. Ενώ θα έπρεπε οι μόνοι πρωταγωνιστές να είναι οι ποδοσφαιριστές, τείνουν να γίνουν κάποιοι άλλοι».

Για τις πιέσεις που ασκούνται σε έναν διαιτητή: «Τα πρώτα χρόνια, η πίεση που ασκείται σ’ έναν διαιτητή, έναν άνθρωπο πάνω απ’ όλα, είναι δύσκολο να σε αφήσει ανεπηρέαστο. Όχι την ώρα του αγώνα, αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτόν. Στοχοποιούμαστε πολλές φορές για κάτι που έγινε πριν δέκα χρόνια κι όταν τελικά τα πηγαίνουμε καλά, κανείς δεν βγαίνει να ζητήσει μία συγγνώμη. Είναι δύσκολο το πρώτο διάστημα, όλη αυτή η πίεση σε γεμίζει ερωτηματικά. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλα αυτά μού είναι απλά αδιάφορα. Είτε λένε, είτε δεν λένε, είτε έχουν το πρόσωπό μου πρωτοσέλιδο, είτε όχι, δεν με απασχολεί καθόλου. Κατάλαβα πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα, το οποίο θέλει να επηρεάσει τον άνθρωπο διαιτητή, να τον κάνει να στεναχωρεί και να φοβηθεί.

Πριν από τα μεγάλα παιχνίδια, κλείνω το κινητό και δεν διαβάζω τίποτα και κανέναν, αυτή είναι η επιλογή μου, ασχολούμαι μόνο με τους βοηθούς μου. Αν διαβάσεις κάτι και είσαι λίγο ευάλωτος, μπορούν να σε επηρεάσουν. Ξέρω ποιος είμαι, πού πατάω και πλέον, δεν μπορεί να με επηρεάσει τίποτα. Ακόμα και λάθος να κάνω, προσπαθώ να αναλύσω γιατί το έκανα, ώστε να μην το ξανακάνω. Λάθη θα γίνονται πάντα, προσπαθώ να μην κάνω τα ίδια λάθη».

Για το αν έχει σκεφτεί να παρατήσει τη διαιτησία: «Τα έχω αφήσει πίσω μου και δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να τα θυμηθώ, προτιμώ να κρατάω τις όμορφες στιγμές κι όχι τις άσχημες. Σίγουρα με προβλημάτισαν, αλλά δεν σκέφτηκα ποτέ να τα σταματήσω, αγαπάω πολύ τη διαιτησία για να τους κάνω το χατίρι. Με δυνάμωσε πολύ σαν χαρακτήρα κι η αστυνομία, ένα επάγγελμα δύσκολο, με πίεση και αρνητισμό προς το πρόσωπό μας, ακόμα και στη διαχείριση ενός αγώνα με βοήθησε».

Για το σύστημα VAR: «To VAR σίγουρα αλλάζει τον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο. Είμαι ο μόνος που το έχει δοκιμάσει στην Ελλάδα, διότι ήμουν παρών πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελπίδων στην Κορέα όπου έπαιξα επτά παιχνίδια ως video assistant. Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, θεωρώ όμως ότι πρέπει να εισαχθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σίγουρα θα βοηθήσει. Έχει ακόμα τα θέματά του, όπως ότι καθυστερεί το παιχνίδι, κάτι που έχει να κάνει με την εμπειρία των διαιτητών που ασκούν καθήκοντα VAR. Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει πιο πολύ η ακρίβεια και όχι ταχύτητα της απόφασης. Στο επόμενο διάστημα όμως θα πρέπει να έρθει και η ταχύτητα.

Το VAR δεν μπορεί να επεμβαίνει συνέχεια στον αγώνα. Το πού πρέπει να επεμβαίνει, ορίζεται πολύ συγκεκριμένα από τους κανονισμούς και αφορά ξεκάθαρα διαιτητικά λάθη.

Μέσα στο βαν βρίσκονται δύο διαιτητές και πολλές φορές μπορεί να είναι κι ένας τρίτος, ο οποίος είναι ο βοηθός και η γνώμη του μετράει στα οφσάιντ. Αν είναι μια φάση που πρέπει να ελέχθη ξανά, τότε ο VAR μπορεί να προτείνει στον διαιτητή να κάνει το on field review, να πάει δηλαδή να το δει ο ίδιος και να αποφασίσει μέσα από την οθόνη που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Όπως και να ‘χει όμως, η τελική απόφαση ανήκει πάντα στον διαιτητή, ο video assistant απλά τον συμβουλεύει, λέει τη γνώμη του. Βλέπουμε ότι σε χώρες στις οποίες εφαρμόζεται το VAR, γίνονται πάλι λάθη, γιατί κι ο διαιτητής που βλέπει τις φάσεις έχει μία ανθρώπινη κρίση, η οποία μπορεί να είναι λανθασμένη, δεν είναι ρομπότ. Όσο υπάρχει ανθρώπινη κρίση θα υπάρχουν και λάθη, το θέμα είναι να τα ελαχιστοποιήσουμε».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή