“Προετοιμάζουμε διαιτητές που στο μέλλον θα παίζουν στις εθνικές κατηγορίες”

Print Friendly, PDF & Email

Για τα νέα του καθήκοντα ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Μεσσηνίας μίλησε ο Γιώργος Μπλάνας, τονίζοντας ότι στόχος της επιτροπής είναι να προετοιμάσει διαιτητές που θα παίζουν στις εθνικές κατηγορίες.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μπλάνα στο Notosport:

-. Η απόφαση του προέδρου της ΚΕΔ/ΕΠΟ Βίκτωρ Μέλο Περέϊρα να αναλάβουν τις Επιτροπές Διαιτησίας των ΕΠΣΜ, οι μη εν ενεργεία διαιτητές που ήταν στους πίνακες των ανώτερων κατηγοριών, ήταν κάτι που το περίμενες; Πως “είδες” αυτή η απόφαση;

“Αυτή την απόφαση δεν την περίμενα. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια τη θέση του προέδρου στις επιτροπές διαιτησίας αναλάμβαναν μέλη διοικητικών συμβουλίων των ΕΠΣ. Ηταν κάτι το οποίο με ενδιέφερε και μου έκανε πιο εύκολο το δρόμο για να μπω στην Επιτροπή Διαιτησίας”.

-. Θα ήθελες να σε είχε επιλέξει η ΚΕΔ/ΕΠΟ για παρατηρητή διαιτησίας;

“Ηλπιζα ότι θα μπορούσα να τοποθετηθώ στον πίνακα παρατηρητών της Σούπερ Λιγκ ή της Football League, όμως η ΚΕΔ/ΕΠΟ, πριν από 20 ημέρες περίπου αποφάσισε ότι οι 10 αποχωρήσαντες διαιτητές από τον πίνακα της Σούπερ Λιγκ, να μην συμπεριληφθούν σε κανέναν πίνακα παρατηρητών αυτής της κατηγορίας, καθώς και της Football League. Κατόπιν αυτής της απόφασης αρκούμαι στο να είμαι πρόεδρος στην Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Μεσσηνίας”.

-. Πως ήταν τα πράγματα στην Επιτροπή Διαιτησίας πριν αναλάβεις πρόεδρος και πως είναι τώρα, σχεδόν δυόμισι μετά την ανάληψη των καθηκόντων σου;

“Πριν αναλάβω, η προηγούμενη επιτροπή διαιτησίας είχε δουλέψει σωστά σε ότι αφορά θέματα διαιτησίας. Ετσι και εγώ βρήκα τα πράγματα να είναι προς την σωστή κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να κάνω πολλές αλλαγές”.

-. Ποιος είναι ο ρόλος των Επιτροπών Διαιτησίας των Ενώσεων και ιδιαίτερα της Μεσσηνίας;

“Οι Επιτροπές Διαιτησίας των Ενώσεων προσπαθούν να βγάζουν όσο δυνατόν περισσότερους νέους διαιτητές, έτσι ώστε να έχουν άνεση στα πρωταθλήματα τους, αλλά και να προβιβάζει διαιτητές στις εθνικές κατηγορίες. Εμείς σε ότι αφορά τη Μεσσηνία, ως επιτροπή διαιτησίας μέσα από τις σχολές τις οποίες κάνουμε θα βγάλουμε όσο γίνεται περισσότερους νέους διαιτητές επιμορφώνοντας τους και βελτιώνοντας την φυσική τους κατάσταση μέσα από διάφορα προγράμματα εκγύμνασης, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα τοπικά πρωταθλήματα, αλλά και να προβιβαστούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες”.

-. Σε συνέχεια της παραπάνω ερώτησης, ποιες είναι οι σκέψεις του προέδρου της Ε.Δ. της ΕΠΣΜ, για βελτίωση των διαιτητών που έχει στη δύναμη της η ΕΠΣΜ;

“Η επιτροπή διαιτησίας χρειάζεται και αυτό κάνει, να βγάλει νέους διαιτητές από τις σχολές για να μπορούμε να λέμε ότι ο αριθμός των διαιτητών είναι επαρκής ώστε να πραγματοποιούνται κανονικά τα πρωταθλήματα. Από εκεί και μετά αυξήσαμε τις ώρες των επιμορφωτικών συγκεντρώσεων για να μπορέσουν οι διαιτητές μας να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα πράγματα. Προσλάβαμε γυμναστή, ο οποίος τρεις φορές την εβδομάδα βρίσκεται στο δημοτικό στάδιο και γυμνάζει τους διαιτητές μας. Θα προσπαθήσουμε με περισσότερα προγράμματα διαιτησίας, οι διαιτητές μας να ανέβουν επίπεδο, αν και πιστεύω ότι είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση”.

-. Σε ότι αφορά την παρουσία των διαιτητών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ποια είναι η εικόνα που έχει η Επιτροπή Διαιτησίας;

“Η επιτροπή διαιτησίας και εγώ προσωπικά είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τους διαιτητές μας, από την εξέλιξη των πρωταθλημάτων. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συνεχιστεί έως το τέλος της φετινής αγωνιστικής σεζόν”.

-. Τι χρειάζονται οι διαιτητές για να έχουν καλύτερη απόδοση τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο πειθαρχικό κομμάτι;

“Θα έλεγα ότι χρειάζονται περισσότερα πράγματα από τα μαθήματα και την εκγύμναση. Να παρακολουθούν βίντεο από αγώνες ξένων εθνικών πρωταθλημάτων, αποκτώντας καλύτερη γνώση για ότι θα τους συμβεί στο γήπεδο. Οι ώρες των μαθημάτων έχουν αυξηθεί, όπως και οι ημέρες, που στη διάρκεια της εβδομάδας είχαμε μία φορά και πλέον γίνονται δύο ημέρες. Η επιτροπή διαιτησίας έχει ρίξει το βάρος όπως προείπα στην επιμόρφωση, εκγύμναση και ότι έχει να κάνει σε θέματα διαιτησίας και από εκεί και πέρα προσδοκούμε για το καλύτερο”.

-. Πρόσφατα η ΚΕΔ/ΕΠΟ, αποφάσισε να αυξήσει των αριθμών των διαιτητών της ΕΠΣΜ, τοποθετώντας στον πίνακα Γ’ εθνικής, άλλους δύο διαιτητές, ενώ στον πίνακα των παρατηρητών, προστέθηκαν επίσης άλλοι δύο. Σίγουρα μια θετική εξέλιξη, μετά τις απομακρύνσεις που είχαμε το καλοκαίρι. Τι θα έλεγες για αυτή την κίνηση;

“Ηταν μια απόφαση που μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους όλους και αυτή η επιτυχία χρεώνεται στην ΕΠΣΜ. Με τις συνεχείς προσπάθειες που κάνει έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερους διαιτητές στα εθνικά πρωταθλήματα”.

-. Είσαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να δούμε και πάλι πολυάριθμη ομάδα διαιτητών να εκπροσωπεί την ΕΠΣ Μεσσηνίας στις εθνικές κατηγορίες;

“Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά πάνω σε αυτό. Ομως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε η Μεσσηνία να αποκτήσει περισσότερους διαιτητές στα εθνικά πρωταθλήματα. Ηδη μέσα από τα τοπικά πρωταθλήματα προετοιμάζουμε διαιτητές που στο μέλλον θα παίζουν εθνικές κατηγορίες”.

-. Βλέπουμε ότι στο χώρο της διαιτησίας, όπως συμβαίνει και σε άλλους στον αθλητισμό, πλέον πολλοί υποψήφιοι διαιτητές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Αυτός είναι ένας από τους στόχους της Ε.Δ. της ΕΠΣΜ;

“Με την έναρξη των σχολών διαιτησίας οι νέοι διαιτητές που μας προσκομίζουν βιογραφικό έτσι ώστε μέσα από προσωπική συνέντευξη του καθενός να μπορούμε να φέρουμε στη διαιτησία όσο γίνεται περισσότερο νέα παιδιά υψηλού μορφωτικού επιπέδου”.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, θέλω να πω ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της έχω την απόλυτη ευθύνη, με ότι έχει να κάνει σε θέματα διαιτησίας, όπως επίσης έχω την ευθύνη ώστε οι διαιτητές μας βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την ΕΠΣΜ, τον πρόεδρο κ. Σπηλιώτη, τα μέλη του Δ.Σ. για την επιλογή τους στο πρόσωπο μου, να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, που έχει μεγάλη ευθύνη, όπως είναι η θέση του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή