Πόσα χιλιόμετρα τρέχει ένας διαιτητής σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Print Friendly, PDF & Email

Για να μπορεί ένας διαιτητής να παίρνει τις πιο σωστές αποφάσεις κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρίσκεται το λιγότερο σε απόσταση 20 μέτρων από την μπάλα. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει αυτό όταν η μπάλα γυρίζει διαρκώς από τον έναν παίκτη στον άλλο για 90 λεπτά είναι ένας: το διαρκές τρέξιμο.

Πόσο τρέχουν οι διαιτητές και πόσο οι παίκτες;

Στο Μουντιάλ του 2018, δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές των 32 ομάδων που εντυπωσιάζουν με τις αθλητικές τους δυνατότητες. Σε κάθε παιχνίδι, οι διαιτητές τρέχουν περίπου 9 χιλιόμετρα. Οι παίκτες από την άλλη τρέχουν περίπου 11 χιλιόμετρα ανά ματς αλλά ο καθένας από αυτούς κινείται σε ένα συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου, γεγονός που τους επιτρέπει να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Από την άλλη, οι διαιτητές βρίσκονται σε συνεχή κίνηση σε όλο το γήπεδο αφού παρακολουθούν διαρκώς τη μπάλα όπου και αν βρίσκεται.

Ο Μαρκ Γκίγκερ, Αμερικάνος επαγγελματίας διαιτητής, ο πρώτος Αμερικάνος που σφύριξε σε Μουντιάλ το 2002 (και το έκανε μέχρι και το 2014), τονίζει: «Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην μπάλα, τόσο μεγαλύτερη αξιοπιστία έχουν οι αποφάσεις μας. Το παιχνίδι είναι συνήθως γρήγορο και έτσι έχουμε πολλά σπριντ και αρκετά μεγάλες διαδρομές που πρέπει να κάνουμε για να προσδώσουμε στα σφυρίγματά μας αυτή την αξιοπιστία».

Σύμφωνα με τον Γκίγκερ, το πρόγραμμα εκγύμνασης ενός διαιτητή δεν πρέπει να διαφέρει και πάρα πολύ από αυτό ενός ποδοσφαιριστή. «Όταν άρχισα να σφυρίζω σε παιχνίδια ως 13χρονο παιδί, το έκανα απλά για λίγα επιπλέον δολάρια. Δεν περίμενα ότι θα πρέπει να αποκτήσω τόσο καλή φυσική κατάσταση. Στο γυμνάσιο έκανα συστηματικά τρέξιμο και καθώς μεγάλωνα αναβάθμιζα και την προπόνησή μου», λέει.

Και τρέξιμο και διαύγεια

Ο Γκίγκερ, εκτός από επαγγελματίας διαιτητής στις ΗΠΑ εργάζεται ταυτόχρονα και για μια εταιρεία που συμβάλλει στην εκγύμναση των διαιτητών. Στην εν λόγω εταιρεία (Professional Referee Organization – ΡRO) βρίσκεται και ο Ματ Χόκεϊ, πρώην πανεπιστημιακός προπονητής. «Το σώμα είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Και φυσικά, δεν γνωρίζει αν είστε διαιτητής ή ποδοσφαιριστής. Γι’ αυτό και τα επίπεδα αντοχής ενός διαιτητή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερα», λέει ο Χόκεϊ που στον τομέα της φυσικής κατάστασης θεωρείται ένας από τους 5 καλύτερους προπονητές στον κόσμο.

Όπως επισημαίνει ο Χόκεϊ, το σώμα ενός διαιτητή πρέπει να είναι προετοιμασμένο να κάνει εκρηκτικά σπριντ για πάνω από 90 λεπτά και ταυτόχρονα να διατηρεί τη κατάλληλη διαύγεια ώστε να παίρνει σωστές αποφάσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση άλλωστε είναι να παίρνει σωστές αποφάσεις όταν είναι πιο κουρασμένος.

Ο Χόκεϊ ήταν ο προσωπικός προπονητής του Γκίγκερ πριν τους αγώνες για το Μουντιάλ του 2014 και όπως είχε τονίσει πριν τη συνεργασία τους: «Θα τον κάνω να κουραστεί όσο δεν πάει. Θα με βρίζει μετά από κάθε προπόνηση».

Το πρόγραμμα προπόνησης του Γκίγκερ περιλάμβανε επαναλαμβανόμενα σπριντ χωρίς ξεκούραση και ασκήσεις ευκινησίας και ψυχικής άσκησης ώστε να είναι βέβαιο πως το μυαλό του θα είναι αιχμηρό ενώ το σώμα του θα έχει κουραστεί.

Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να ανταγωνιστείτε τη φυσική αντοχή ενός διαιτητή ποδοσφαίρου, ο Χόκεϊ προτείνει να δοκιμάσετε να περάσετε τον έλεγχο φυσικής κατάστασης των διαιτητών της FIFA. Η εν λόγω δοκιμή απαιτεί να ολοκληρώσετε έξι σπριντ 40 μέτρων με 90 δευτερόλεπτα ανάπαυσης ανάμεσά τους. Κάθε σπριντ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έξι δευτερόλεπτα. Μετά από μια ανάκαμψη 10 λεπτών, θα πρέπει να ολοκληρώσετε 10 γύρους στην πίστα, τρέχοντας 150 μέτρα σε 30 δευτερόλεπτα και περπατώντας 50 μέτρα σε 35 δευτερόλεπτα.

«Για μένα, αυτό είναι μόνο η ελάχιστη απαίτηση για να είσαι διαιτητής. Τα πρότυπά μου είναι αρκετά ψηλότερα από αυτό», τονίζει ο Χόκεϊ που ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα με τη διαφορά ότι ανάμεσα στα έξι σπριντ 40 μέτρων, αφήνει τον διαιτητή να ξεκουραστεί μόνο 10 δευτερόλεπτα αντί των 90 που απαιτεί η FIFA.

«Οι παίκτες αξίζουν έναν ποιοτικό διαιτητή. Αν θέλουμε να υπηρετούμε αυτό το άθλημα τότε πρέπει να μπορούμε και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του. Είναι πολύ σημαντικό για μας να είμαστε στην κορυφαία φυσική κατάσταση», λέει ο Γκίγκερ.

Πηγή: runnfun.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή