Πώς η αποχώρηση της NOVA μπορεί να επηρεάσει την αδειοδότηση των ΠΑΕ!

Print Friendly, PDF & Email

Η δήλωση της NOVA περί αποχώρησης από την κεντρική διαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, ενδέχεται να επηρεάσει το πρώτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα, όχι μόνο στο προφανές, δηλαδή στα έσοδα των ΠΑΕ, αλλά και σε θέματα που δεν είναι εκ πρώτης ορατά, όπως το θέμα της αδειοδότησης.

Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης, κάθε ΠΑΕ, προκειμένου να αποδείξει τη βιωσιμότητά της, καταθέτει τα βεβαιωμένα έσοδα που θα έχει για την επόμενη αγωνιστική περίοδο για την οποία αδειοδοτείται.

Μέχρι τώρα τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν βεβαιωμένα αφού υπήρχε σύμβαση και καταθέτονταν στην ΕΠΟ.

Από τη στιγμή που για τη νέα σεζόν δεν υφίσταται συμφωνία Super League – ΝΟVA δεν υπάρχουν έσοδα από τα τηλεοπτικά βάσει συμβάσεων.

Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να δυσκολέψει την εικόνα κάποιων ΠΑΕ και δεν αποκλείεται να τεθεί στο ΔΣ της Super League την Τρίτη 20/2 με σκοπό να ληφθούν μέτρα προστασίας των ομάδων.

Τα χρήματα που εισπράττουν οι ΠΑΕ από τη NOVA

Μέσω της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων οι «μικρομεσαίες» ΠΑΕ εισπράττουν ετησίως στη χειρότερη περίπτωση περί το ένα εκατομμύριο ευρώ (εάν επρόκειτο να νεοφώτιστες), ενώ το ποσό ανέβαίνει περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τις ομάδες που ήταν περισσότερα χρόνια στην κατηγορία και είχαν μεγαλύτερη συγκομιδή βαυθμών.

Οι τέσσερις μεγάλοι (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) με το κριτήριο της εμπορικότητας που τους ευνοούσε, εισέπρατταν περίπου και κατά τη σειρά που αναφέρθηκαν από τέσσερα έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ από πέρυσι έσπασε την κεντρική διαχείριση και υπέγραψε απευθείας συμβόλαιο με τη NOVA.

Οι άλλοι παίκτες της τηλεοπτικής αγοράς (π.χ. Cosmote) δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, όμως, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φτάσουν σε προσφορές ανάλογες της NOVA. H EΡΤ, που συνήθως αποτελεί σανίδα σωτηρίας, είναι αμφίβολο αν μπορεί ή αν θέλει να προσφέρει συμβόλαια επιπέδου NOVA.

Η NOVA που δήλωσε ότι θα κινηθεί με βάση το «μοντέλο ΠΑΟΚ», δηλαδή με απευθείας συμβόλαια με τις ΠΑΕ που την ενδιαφέρουν και είναι οι τέσσερις μεγάλες και κάποιες τύπου Ατρόμητου, Ξάνθης και Πανιωνίου, χαρακτήρισε γενναιόδωρη την πρόταση των 30 εκατομμυρίων ευρώ που έκανε για τα δικαιώματα των 15 ομάδων (πλην ΠΑΟΚ) για την επόμενη περίοδο και η οποία απορρίφθηκε από το συνεταιρισμό, ο οποίος αντιπρότεινε 33 εκάτ. ευρώ.

Όπως έλεγαν πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις κάποιοι στη Super League πίστευαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι «η NOVA μπλοφάρει» και δυστυχώς ακόμα και σήμερα πιστεύουν το ίδιο…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή