Ράλλης: «Σε προχωρημένο στάδιο το VAR, θα προλάβουμε τον τελικό του Κυπέλλου»

Print Friendly, PDF & Email

Με δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης ανέφερε πως ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση για το Video Assistant Referee, επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά πιθανό να χρησιμοποιηθεί στον τελικό Κυπέλλου.

Αναλυτικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”, ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όταν αναλαμβάνει κάτι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το τελειώνει. Αν μου επιτρέπετε να κάνω μια μικρή εισαγωγή. Δεν υπήρχε Ψηφιακή Πολιτική στη χώρα. Εμείς καταρτίσαμε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, η οποία θέτει πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Δε θα μπορούσαν λοιπόν, τα αθλητικά να μείνουν εκτός αυτής τη Ψηφιακής Πολιτικής. Το VAR είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι της τεχνικής αξιολόγησης. Πιστεύω ότι μέχρι μέσα Γενάρη θα έχουμε τη σύμβαση και νομίζω ότι θα προλάβουμε και τον τελικό του Κυπέλλου τον Μάιο. Θα πάει σε όλα τα γήπεδα.

Είναι υπηρεσία που θα καλύψει 1.205 αγώνες στο σύνολο. Πρόκειται για 1.200 αγώνες για τα πέντε χρόνια υπηρεσίας του VAR συν τους 5 τελικούς του Κυπέλλου. Μιλάμε για τη Super League. Η Ελλάδα είναι πλέον από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες που θα εφαρμόζουν το VAR στο σύνολο των αγώνων της Super League από τον Σεπτέμβριο. Έχουμε προκρίνει μια λύση η οποία είναι εξαιρετικά σύγχρονη. Συστήσαμε μια ομάδα που μελέτησε τις διεθνείς πρακτικές. Και θέλω να σας πω ότι για κανένα λόγο δε θα σχεδιάζαμε ένα έργο που αφορά τόσο κόσμο και δε θα ήταν επιτυχημένο. Οπότε μελετώντας τις διεθνείς πρακτικές φτιάξαμε ένα τεύχος προκήρυξης, πρότυπο κατά τη γνώμη μου.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δύο εταιρείες κολοσσοί. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασε η μια από τις δύο εταιρείες. Το έργο είναι έτοιμο για υλοποίηση. Ο σχεδιασμός του είναι σχετικά πολύ απλός. Μιλάμε για υπηρεσία και διαλέξαμε τη λύση της υπηρεσίας.

Το VAR έχει κόστος μαζί με τις οπτικές ίνες γύρω στα 15 εκ. ευρώ για 54 μήνες. Φτιάχνουμε το ποδόσφαιρο. Φέρνουμε διαφάνεια, φέρνουμε αξιοπιστία. Εφόσον παίρνεις μια υπηρεσία, θα δουλέψουν άνθρωποι σε αυτό. Και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό των ψηφιακών έργων. Τα ψηφιακά έργα δεν φέρνουν μόνο διαφάνεια και αξιοπιστία. Φέρνουν και νέες θέσεις εργασίας. Στο ΥπΨΗΠΤΕ έχουμε ήδη προεγκρίνει περισσότερα από 200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ. Για εμάς, τα ψηφιακά είναι μια επένδυση που θα ανοίξει πάρα πολλές θέσεις εργασίας. Πόσοι θα δουλέψουν στο VAR θα το δούμε με την ανάδοχο εταιρεία. Πόσοι θα χρειαστούν για να λειτουργήσει η υπηρεσία. Υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα επικοινωνίας».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή