Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο

Print Friendly, PDF & Email

Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το Σάββατο στο Άδενδρο με τρεις νεκρούς και 16 τραυματίες.

Το πρώτο πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα αναμένεται να κατατεθεί έως την Παρασκευή. Για το σκοπό αυτό, ο διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), μετά από εντολή του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, για ταχύτατη διερεύνηση του δυστυχήματος, μετέβησαν στο σημείο του δυστυχήματος, όπου ήδη βρίσκονται κλιμάκια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και του ΟΣΕ για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του τραγικού συμβάντος.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν καλά συντηρημένη με περίφραξη, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι είτε υπήρχε κάποιο εμπόδιο (π.χ. μια πέτρα στις γραμμές) είτε αστοχία υλικού.

«Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», ανέφερε από το σημείο του συμβάντος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις αστυνομικές Αρχές ενω σε εξέλιξη βρίσκεται και επιχείρηση αποκατάστασης της τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας στις γραμμές.

Τα τρία θύματα του δυστυχήματος είναι ένας γιατρός, ο οποίος υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, ο μηχανοδηγός και ένας ελεγκτής της αμαξοστοιχίας.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκφράζει ιδιαιτέρως τη θλίψη της για το γεγονός ότι ένας εκ των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ήταν γιατρός και υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών εκλιπόντων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

«Χθες, Σάββατο 14/05 και ώρα 21:50, το υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην περιοχή Άδενδρο της Θεσσαλονίκης. Άμεσα κινητοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ, η 3η και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και τα νοσοκομεία. Υπό την εποπτεία της διοίκησης του ΕΚΕΠΥ, μετέβησαν στην περιοχή όλα τα διαθέσιμα ασθενοφόρα και οι κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ και ταυτόχρονα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να υποδεχθούν τους τραυματίες.

»Από τα βαγόνια απεγκλωβίστηκαν δύο νεκροί επιβάτες και 7 τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Διασωληνώθηκε στο σημείο από γιατρούς του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στη ΜΕΘ του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» όπου και κατέληξε σήμερα το πρωί. Ένας τραυματίας (φαντάρος) διακομίσθηκε στο 424 ΓΝΣΘ και οι υπόλοιποι 5 τραυματίες στο «Γ. Παπανικολάου». Πρόκειται για δύο άνδρες 40 και 43 ετών και μια γυναίκα 41 ετών οι οποίοι νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στη Β΄ Χειρουργική Κλινική και έναν άνδρα 43 ετών και μια γυναίκα 75 ετών οι οποίοι αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες εξήλθαν από το Νοσοκομείο.

»Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκφράζει ιδιαιτέρως τη θλίψη της για το γεγονός ότι ένας εκ των τριών ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ήταν γιατρός και υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας.

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών εκλιπόντων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Αντιδράσεις για το δυστύχημα

Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter. «Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Την άμεση διενέργεια έρευνας «για να φωτισθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος» στο Άδενδρο ζητεί ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. O κ. Καραμανλής θέτει και μια σειρά ερωτημάτων για τις συνθήκες του δυστυχήματος αλλά και την αντιμετώπισή του από τις αρμόδιες αρχές.

Την ανάγκη να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος τονίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ εκφράζοντας θα θερμά τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

«Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει έρευνα για τν εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας. Να αναζητηθούν κ να αποδοθούν ευθύνες για το αποψινό τραγικό δυστύχημα» δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή