Σε ισόβια για γενοκτονία καταδικάστηκε ο «χασάπης της Βοσνίας» Μλάντιτς

Print Friendly, PDF & Email

Σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου καταδικάστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο Ράντκο Μλάντιτς, ηγέτης των σερβοβόσνιων στρατευμάτων στον εμφύλιο πόλεμο του 1992-1995.

Γνωστός ως ο «Χασάπης της Βοσνίας», ο Μλάντιτς κρίθηκε ένοχος για 10 από τις 11 βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Το Δικαστήριο έκρινε πως ο Μλάντιτς διαδραμάτισε κομβικό ρόλο σε σε ορισμένες από τις χειρότερες ωμότητες του πολέμου, καθώς διοικούσε τις δυνάμεις που διέπραξαν τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και πολιόρκησαν επί τρία χρόνια το Σεράγεβο.

Κρίθηκε αθώος πάντως για την κατηγορία της γενοκτονίας σε άλλες περιοχές της Βοσνίας.

Ο 74χρονος απομακρύνθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας αφότου φώναξε «Λέτε ψέματα, δεν αισθάνομαι καλά». Οδηγήθηκε σε γειτονική αίθουσα για να ελεγχθεί η πίεσή του, όμως η έδρα δεν δέχτηκε αίτημα του δικηγόρου του να διακοπεί η διαδικασία για λόγους υγείας.

Έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Την καταδίκη Μλάντιτς χαιρέτισε ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ζεΐντ αλ-Χουσεΐν.

«Ο Μλάντιτς είναι η επιτομή του κακού και η δίωξή του είναι η επιτομή του τι σημαίνει διεθνής δικαιοσύνη», είπε, προσθέτοντας ότι η σημερινή ετυμηγορία στέλνει σαφές μήνυμα προς όλους ότι τέτοια εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί.

Η δίκη Μλάντιτς είναι η τελευταία μεγάλη δίκη που διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο πολιτικός ηγέτης των σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, έχει ήδη καταδικαστεί από τη Χάγη σε 40ετή κάθειρξη. Ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που υποστήριξε το κρατίδιο των σερβοβόσνιων, τη Republika Srpska, πέθανε στη Χάγη ενώ ήταν υπόδικος το 2006.

Ο Μλάντιτς κατόρθωσε να εξαφανιστεί μετά το τέλος του πολέμου, το 1995, όμως εντοπίστηκε το 2011, ενώ κρυβόταν στο σπίτι εξαδέλφου του στη βόρεια Σερβία.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή