Στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας – Τι περιλαμβάνει

Print Friendly, PDF & Email

Στη Βουλή κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο νέος Ποινικός Κώδικας. Για την κύρωσή του προβλέπεται επεξεργασία σε μια συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια ψήφιση στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα. Την Τετάρτη πιθανότατα θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή, με στόχο να ψηφιστεί Πέμπτη ή Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης τροποποιήθηκαν σημαντικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που είχαν δεχθεί επικρίσεις, μεταξύ των οποίων:

  1. Η ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι ποινές προβλέπεται ότι θα φθάνουν έως τα 15 χρόνια για την εγκληματική οργάνωση, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις κάποιος θα θεωρείται διευθύνων ή απλά «εγκέφαλος» μιας εγκληματικής οργάνωσης.
  2. Οι διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών. Το αδίκημα θα παραμείνει κακούργημα υπό προυποθέσεις και δε θα μετατραπεί σε πλημμέλημα όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Σειρά αδικημάτων που επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν κακουργήματα με ποινές έως έξι χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές παραγραφές αδικημάτων.
  3. Οι διατάξεις για τον βιασμό. Είχαν επικριθεί οι προυποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το αδίκημα και οι ρυθμίσεις για την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος. Οι διατάξεις θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή