«Στο πρωτάθλημα Δανίας δεν υπάρχουν άλλα σκαλοπάτια, έφτασα στην κορυφή»

Print Friendly, PDF & Email

Ο Δανός διαιτητής, Γενς Μάε, που επιλέχθηκε από την ΚΕΔ για το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό μίλησε για την καριέρα του ως τώρα και τα όνειρά του στον χώρο της διαιτησίας.

Πώς από εφημεριδοπώλης έγινε ρέφερι, τι κάνει πριν τους αγώνας, πού θέλει να φτάσει έχοντας ήδη ψηφιστεί κορυφαίος στη χώρα του.

«Προετοιμάζομαι με τους βοηθούς μου και κάνουμε μαζί προπόνηση. Στη συνέχεια κρατάμε σημειώσεις για τις δύο ομάδες. Πρέπει να είμαι προετοιμασμένος να αντιδράσω σε συγκεκριμένες συνθήκες του αγώνα. Πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή πριν από τα παιχνίδια.

Την ημέρα του αγώνα παίρνουμε το πρωινό μας και γευματίζουμε μαζί. Κατά τα άλλα είμαι μόνος για να συγκεντρωθώ. Κάθε διαιτητής πράττει διαφορετικά την ημέρα του αγώνα. Εγώ προτιμώ έναν μικρό περίπατο, να κοιμηθώ και να χαλαρώσω.

Φτάνουμε στο γήπεδο 1,5 ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη του παιχνιδιού. Τσεκάρουμε τον αγωνιστικό χώρο και κατευθυνόμαστε στα αποδυτήρια. Ακούω μόνο λίγο μουσική και προσπαθώ να είμαι ήρεμος. Στη συνέχεια ακολουθεί προθέρμανση για τον αγώνα», περιγράφει ο Μαε, που είναι φυσιοθεραπευτής στο επάγγελμα και κρατάει το σώμα του σε πολύ καλή κατάσταση.

Για το πώς ασχολήθηκε με τη διαιτησία: «Όταν ήμουν 15 ετών (1997) ο πατέρας μου και ο μεγάλος αδερφός μου ήταν επίσης διαιτητές. Εγώ μοίραζα εφημερίδες, αλλά θεωρούσα πως ήταν βαρετό. Έτσι μια ομάδα από το σχολείο ακολουθήσαμε σεμινάρια και γίναμε διαιτητές. Στην αρχή ήταν ένα χόμπι που έγινε δουλειά και εξελίχθηκε σε καριέρα».

Για την καταξίωση στη Δανία: «Στο πρωτάθλημα Δανίας δεν υπάρχουν άλλα σκαλοπάτια να ανέβω. Έφτασα στην κορυφή. Έχω ‘σφυρίξει’ στο ντέρμπι της Κοπεγχάγης, αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου. Έχω επίσης ψηφιστεί ως κορυφαίος διαιτητής στη χώρα. Μου αρέσει να βρίσκομαι στο επίκεντρο του κορυφαίου αθλήματος της Γης. Στη Δανία το ποδόσφαιρο είναι Νο1 σπορ. Όλοι έχουν γνώμη για τα ματς του Σαββατοκύριακου. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει σε κάθε ματς».

Για τη χειρότερη του στιγμή: «Ήταν μια κακή εμφάνιση για μένα, όπου δεν έδωσα κόκκινη κάρτα, αλλά και πέναλτι, τιμωρώντας έτσι την ίδια ομάδα. Ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι και αυτό αποτελεί εφιάλτη για κάθε διαιτητή. Ευτυχώς με στήριξαν οι συνάδελφοι μου. Ήμουν πολύ νέος στη μεγάλη κατηγορία. Δύο εβδομάδες αργότερα ‘σφύριξα’ ξανά και ήμουν πιο δυνατός λόγω αυτού του γεγονότος».

Σημειώνεται ότι το 2017 ο Μάε είχε διευθύνει τον τελικό του Euro U-17 (με τον Τάσο Παπαπέτρου τότε σε χρέη 4ου διαιτητή), αλλά και τον τελικό του Κυπέλλου Δανίας μεταξύ Κοπεγχάγης και Μπρόντμπι.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή