Συρρικνώνονται τα αποθέματα συναλλάγματος του καθεστώτος Μαδούρο

Print Friendly, PDF & Email

Κάτω από το όριο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έπεσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βενεζουέλας για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για το μέλλον της λατινοαμερικανικής χώρας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ανέρχονται σε 9,983 δισεκ. δολάρια, συνεχίζοντας τη σχεδόν ακατάπαυστη πτώση της τελευταίας διετίας. Πλέον, τα αποθέματα έχουν μειωθεί κατά 77% σε σχέση με το 2013, όταν είχαν φτάσει τα $43 δισεκατομμύρια, χάρη στις τότε υψηλές τιμές του εξαγόμενου πετρελαίου.

Η Βενεζουέλα στηρίζεται στο συνάλλαγμα για την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων, που βρίσκονται σε σοβαρή έλλειψη τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας κακουχία στο λαό. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις κατοίκους εκτιμάται πως έχασαν 8,6 κιλά πέρυσι λόγω υποσιτισμού, σύμφωνα με την ετήσια Εθνική Έρευνα Συνθηκών Διαβίωσης που δημοσίευσαν τον Φεβρουάριο τρία πανεπιστήμια της χώρας.

Τα αποθέματα δολαρίων είναι επίσης κρίσιμα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Το Καράκας χρηματοδοτεί πιστά τις οφειλές του ως τώρα, προκειμένου η άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να μην αποκλειστεί τελείως από τις αγορές.

Η πτώση των αποθεμάτων συναλλάγματος, με τις βαθιές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει, έρχεται σε κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Στις 30 Ιουλίου, με εντολή του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, θα λάβουν χώρα εκλογές για τη συγκρότηση μίας νέας εθνοσυνέλευσης η οποία θα έχει την εξουσία να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και να νομοθετεί ερήμην της σημερινής Βουλής – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει την ψηφοφορία καταγγέλλοντας απόπειρα εδραίωσης δικτατορίας, και οργανώνει σήμερα Κυριακή άτυπο δημοψήφισμα εναντίον της νέας συνταγματικής συνέλευσης.

Η σύγκρουση ανάμεσα στο καθεστώς Μαδούρο και την αντιπολίτευση έχει εξελιχθεί τους τελευταίους τρεις μήνες σε σχεδόν καθημερινές βίαιες διαδηλώσεις και οδομαχίες, που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 90 νεκρούς.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή