“Αρνητικά αποτελέσματα από την επιμονή της ΕΠΟ για πρόστιμα και όχι αφαίρεση βαθμών”

Print Friendly, PDF & Email

Ο Λευτέρης Αυγενάκης παραχώρησε συνέντευξη σε ιστοσελίδα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καχυποψία που παραμένει στο ελληνικό ποδόσφαιρο παρά την εφαρμογή του VAR, στην επιτροπεία που υπάρχει στην ΕΠΟ, για τον ρόλο της ΕΡΤ αλλά και για ορισμένα ΜΜΕ που καλλιεργούν τον οπαδισμό.

Τα κυριότερα αποσπάσματα:

Μπήκε το VAR, υποτίθεται ότι θα περιόριζε την καχυποψία και τις φωνές, ότι θα ασχολούμασταν περισσότερο με το ποδόσφαιρο και λιγότερο με όλα τ’ άλλα. Στην πράξη αυτό δεν το βλέπουμε όμως. Τι μπορεί να γίνει πρακτικά, ώστε να επέλθει επιτέλους μια ομαλότητα και ηρεμία.

“Χαίρομαι, διότι υπήρξε μια αύξηση των οικογενειών που προσέρχονται στα γήπεδα, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είδε με καλό μάτι το δόγμα μηδενικής ανοχής της βίας από την αστυνομία, τον έκανε να αισθάνεται πιο άνετα και προσέρχεται πιο εύκολα στους αγωνιστικούς χώρους, για να παρακολουθήσει ακόμα και ντέρμπι. Δειλά δειλά, ξεκινήσαμε και εμείς να παροτρύνουμε την παρουσία μεμονωμένων φιλάθλων φιλοξενούμενων ομάδων για να εγκαινιάσουμε ένα νέο πνεύμα, για να καταλήξουμε κάποια στιγμή να μην φοβόμαστε ακραία περιστατικά.

Δουλέψαμε πολύ εντατικά με το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα “Φιλόδημος” Δημιουργήσαμε έναν κουμπαρά που λειτουργεί με την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έχει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να απευθυνθούν εκεί οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να εκσυγχρονίσουν ή να δημιουργήσουν αθλητικές υποδομές στους τόπους τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να βοηθηθούν όλες οι ομάδες, τα σωματεία, που φιλοξενούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις”.

Αν βλέπατε ότι δεν πήγαινε άλλο, ότι η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο, θα τολμούσατε να παρέμβετε ακόμα και στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου με ό,τι συνέπειες και αν έχει αυτό, προκειμένου να σταματήσετε την κατηφόρα;

“Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΕΠΟ, με τους οποίους συνεργάζομαι, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Γι’ αυτό το λόγο και σε συνεργασία που είχαμε τον Αύγουστο με αφορμή την ψήφιση του πειθαρχικού κώδικα από πλευράς ΕΠΟ, έδειξαν να κατανοούν τα επιχειρήματά μας, τις ενστάσεις μας. Ένα μεγάλο μέρος από τις παρατηρήσεις μας, τις υιοθέτησαν. Κάποιες άλλες δεν τις υιοθέτησαν. Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της επιμονής τους τα βλέπουμε και τώρα που περιορίζεται η τιμωρία σε πρόστιμα και όχι σε αφαίρεση βαθμών για κάποιες συμπεριφορές που είναι επιλήψιμες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι καλώς έγινε αυτή η συνεργασία, έφερε αποτελέσματα, έδειξε μια ωριμότητα, μένει όμως με την πάροδο του χρόνου αυτό να αυξηθεί, να ενταθεί και να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν βοηθήσουμε όλοι, κανένας υπουργός δεν θα λύσει το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να βοηθήσουν οι παράγοντες, οι αθλητές, αλλά και οι δημοσιογράφοι. Παρακαλέσαμε και την ΕΣΗΕΑ και τον ΠΣΑΤ να συμβάλουν και εκείνοι με τον δικό τους τρόπο για τίτλους και δηλώσεις λιγότερο αιχμηρές, λιγότερο ακραίες. Για να βοηθήσουν στην περιγραφή, στο σχολιασμό και όχι στην πόλωση, όχι στην ένταση, όπως γίνεται από κάποια μεμονωμένα Μέσα Ενημέρωσης που δεν λειτουργούν υπέρ του αθλητισμού, αλλά υπέρ του οπαδισμού που δεν είναι ωφέλιμος”.

Μέχρι πότε θα έχουμε τον “μπαμπούλα” των ξένων συνομοσπονδιών πάνω από το κεφάλι μας; Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ή θα ισχύσει το “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”;

“Το χρονοδιάγραμμα έχει μπει και είναι μέχρι το τέλος της θητείας αυτής. Ωστόσο, η συνεργασία μας και με τους προϊσταμένους της FIFA και της UEFA είναι άριστη, γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα και συμμεριζόμαστε την αγωνία για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν μας ενοχλεί να συνεργαζόμαστε, άλλωστε οι Ομοσπονδίες υπάγονται στις δομές της FIFA και της UEFA. Και εμείς ως Πολιτεία βάζουμε κανόνες και φυσικά ψηφίζουμε τους νόμους για να υπάρχει η εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν με ενοχλεί να συνεργάζομαι με τον οποιονδήποτε, δεν το βλέπω ως μπαμπούλα, αλλά ως συνεργάτη στην προσπάθεια που κάνουμε. Σαφώς και δεν είναι κανονικότητα, αλλά δεν με ενοχλεί να συνεργάζομαι με αξιωματούχους που έχουμε να κερδίσουμε πράγματα από την τεχνογνωσία τους. Η συνεργασία γίνεται σε καλό πλαίσιο, με καλούς όρους και ειλικρινή και έντιμο διάλογο”.

Θέλουμε την άποψή σας για την ΕΡΤ και την εμπλοκή της στις επαγγελματικές κατηγορίες. Οι περσινές συμφωνίες δεν ίσχυσαν φέτος παρά την αναδιάρθρωση και βλέπουμε ότι η Super League 2 είναι μετέωρη. Είστε υπέρ ή κατά της δημόσιας κάλυψης του ποδοσφαίρου, που πιθανότατα θα έκανε την ΕΡΤ εμπορικά πιο ανταγωνιστική λόγω και της υψηλότερης τηλεθέασης.

“Ας ξεκινήσω από το τελευταίο. Είδαμε ότι την προηγούμενη περίοδο, παρά τα χρήματα που εδόθησαν στο ποδόσφαιρο, η ΕΡΤ είχε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό προσέλκυσης διαφημίσεων. Ήταν σχεδόν μονοψήφιο το νούμερο, αναλογικά με τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Τα περίπου 63 εκατ. ευρώ που ήταν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα σε Super League 1, Super League 2 και στο μπάσκετ είναι υπερβολικά μεγάλο νούμερο, που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η ΕΡΤ.

Δεν έχω αρμοδιότητα να μοιράσω λεφτά της ΕΡΤ και κακώς έκανε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση τάχα μου ο κ. Βασιλειάδης την προηγούμενη περίοδο, διότι δεν είναι δουλειά του. Είναι ταμείο της ΕΡΤ, ευθύνη της ΕΡΤ. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει μια στήριξη, αλλά μην πάμε στο άλλο άκρο. Είναι επίσης σημαντικό, η κάθε ομάδα και η κάθε Λίγκα να αποφασίζει ομαδικά και οργανωμένα πού μπορεί να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και να έχει τα περισσότερα οφέλη για τα μέλη της. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και βρίσκονται λύσεις κάτω από συνθήκες πίεσης. Λύσεις που κατέληξαν σε συμφωνία για τη Super League 1 επωφελείς για όλες τις πλευρές και κάτι τέτοιο εκτιμώ προσωπικά στα πλαίσια της ανάμιξής μου ότι θα συμβεί και για τη Super League 2 τις επόμενες ημέρες”.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή