Τα δύο λάθη του Ελβετού διαιτητή στο ντέρμπι και οι φάσεις του VAR

Print Friendly, PDF & Email

Δύο σοβαρά λάθη έκανε, σύμφωνα με τον κριτή του Master RefKώστα Ακρίδα, ο Ελβετός διαιτητής του ντέρμπι ΑΕΚ –ΠΑΟΚ.

Το πρώτο ήταν ο μη καταλογισμός πέναλτι στο χέρι του Μπακάκη, κάτι που άλλαξε μετά τη χρήση του VAR.

To δεύτερο ήταν ο μη καταλογισμός επιθετικού φάουλ στον Κρίστισιτς στη φάση του γκολ της ισοφάρισης της ΑΕΚ.

Κατά τα λοιπά ο VAR βοήθησε για μια ακόμη αγωνιστική να αποφευχθούν λάθη που θα μπορούσαν, σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεάσουν αποτελέσματα.

Ειδικότερα, χωρίς χρήση VAR:

-Δεν θα μέτραγε το κανονικό πρώτο γκολ του Ατρόμητου, που αρχικά ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

– Θα δινόταν πέναλτι υπέρ του Άρη, παρότι είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ και το σκορ ήταν 3-2 υπέρ της ΑΕΛ.

-Δεν θα δινόταν πέναλτι στο χέρι του Μπακάκη και

-ο Μανιάτης δεν θα έβπελε ούτε κίτρινη κάρτα– κατά τον Ηρακλή Τσίκινη έπρεπε να δει κόκκινη- για το εκτός φάσης χτύπημα στον Περέα.

Αναλυτικά:

Αγώνας: Άρης-ΑΕΛ 2-3, Διαιτητής: Σκουλάς, Διαιτητής VAR: Φωτιάς, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Ένα παιχνίδι που είχε πολλά γκολ ένταση και φάσεις μια διαιτησία σχετικά καλή, θεωρώ ότι στον πειθαρχικό έλεγχο σε κάποιες φάσεις του παιχνιδιού έπρεπε να γίνει χρήση της κίτρινης κάρτας που δεν έγινε. Ίσως να ήταν και ένας τρόπος διαχείρισης από την πλευρά του διαιτητή για να «κρατήσει» το παιχνίδι.

Επί της ουσίας θα ήθελα να σταθώ στη φάση που ζητάει ένα πέναλτι ο Άρης με τον Λάρσεν. Δύσκολη φάση γιατί στην ροή φαίνεται να ανατρέπεται, αλλά το ριπλέι και φυσικά από το VAR, που συνεννοήθηκε σωστά ο διαιτητής, έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Η επίμαχη φάση επί της ουσίας ήταν στο πέναλτι που έδωσε στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο διαιτητής. 96’, όταν στο σούτ Ντιγκινί η μπάλα χτυπάει στο χέρι αμυντικού της Λάρισας. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στο VAR που εντόπισε μια δύσκολη φάση, δηλαδή το επιθετικό φάουλ επάνω στο Μώρα, λόγου του οποίου ο διαιτητής άλλαξε την απόφασή του. Όσον αφορά την απόφαση του διαιτητή να δώσει πέναλτι ήταν λάθος επειδή το χέρι του αμυντικού της Λάρισας είναι σε μια θέση που προσπαθεί να καλύψει το σώμα του από εξ’ επαφής σουτ.

Θα περίμενα μια καλύτερη διαιτησία από έναν διεθνή διαιτητή όπως ο Σκουλάς

Βαθμολογία 8.00

Αγώνας: Ολυμπιακός – Λαμία 2-0 Διαιτητής: Διαμαντόπουλος, Διαιτητής VAR: Κομίνης Κριτής: Ναούμ Μιντιούρης

Στο 46′ σε μια σέντρα που γίνεται στην περιοχή της Λαμίας η μπάλα βρίσκει το ανοιγμένο χέρι του Σκόνδρα υπάρχει παράβαση πέναλτι. Το χέρι είναι σε αφύσικη θέση και μεγαλώνει η περιφέρεια του σώματός του. Ο διαιτητής έπρεπε να καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά δεν βοηθήθηκε ούτε από τον VAR.

Στο 51′ ο α’ βοηθός Αλεξέας ακυρώνει σωστά γκολ του Ολυμπιακού υποδεικνύοτας τον Ποντένσε οφσάιντ. Ο διαιτητής επικοινωνεί με το VAR και διατηρεί σωστά την απόφαση.

Στο 70′ σωστά κατακυρώθηκε το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού από τον βοηθό και τον διαιτητή, αφού δεν υπάρχει οφσάιντ. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έστω και οριακά καλύπτεται από τους παίκτες της Λαμίας.

Εκτός της φάσης του 46′ ο διαιτητής δεν αντιμετώπισε άλλα προβλήματα.

Βαθμολογία: 8.10

Αγώνας: Ατρόμητος-Παναιτωλικός 2-0, Διαιτητής: Βρέσκας, Διαιτητής VAR: Κουμπαράκης  Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Στο 1ο λεπτό σωστά μέτρησε το γκολ του Ατρομήτου. Αρχικά, ο β’ βοηθός Δημόπουλος έκανε λάθος υποδεικνύοντας οφσάιντ. Ο διαιτητής έκανε χρήση VAR και μέτρησε το γκολ

Στο 70’ σωστά ακυρώθηκε από τον β΄ βοηθό Δημόπουλο το γκολ του
Μοράρ, βάσει των όσων βλέπουμε, καθώς γραμμή δεν υπάρχει. Ο συμπαίκτης που ήταν δίπλα του χρησιμοποίησε το πόδι του και επηρεάζει τον τερματοφύλακα. Ο διαιτητής έκανε χρήση VAR και διατήρησε την απόφαση.

Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων γίνεται φάουλ έξω από την περιοχή του Παναιτωλικού. Στην αρχή ο διαιτητής έδειξε δεύτερη κίτρινη στον Μαλή. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το VAR πήρε πίσω την δεύτερη κίτρινη στον Μαλή και στον Γιοβάνοβιτς, για τον οποίο επίσης ήταν η δεύτερη κίτρινη. Υπήρξε αλαλούμ στην συγκεκριμένη φάση χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος.

Γενικά η διαιτησία δεν ήταν καθόλου καλή. Έγιναν πολλά λάθη στην εφαρμογή των κανονισμών και στον πειθαρχικό έλεγχο. Ο διαιτητής ήταν βαρύς και δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να διορθώσει τα λάθη του.

Βαθμολογία 7.80

Αγώνας: ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπολης 3-1 Διαιτητής: Ζαχαριάδης, Διαιτητής VAR: Παπαδόπουλος, Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Αυτό το παιχνίδι είχε πολλές φάσεις και ανατροπή στο σκορ. Πιστεύω ότι ο διαιτητής σε γενικές γραμμές ήταν καλός. Το λάθος ήταν στην πρώτη κίτρινη του Ιγκλέσιας, που στη συνέχεια «άφησε» την ομάδα του Αστέρα με δέκα παίκτες. Δεν έπρεπε να δοθεί η πρώτη κίτρινη κάρτα. Ο διαιτητής έχει κάνει λάθος στον πειθαρχικό έλεγχο. Ήταν ένα απλό φάουλ. Η δεύτερη κίτρινη ήταν σωστή.

Στο 82′ δεν υπάρχει πέναλτι σε χέρι παίκτη του Αστέρα. Ήταν σωστή η απόφαση του Ζαχαριάδη. Ο παίκτης δεν έχει καμία πρόθεση να βρει την μπάλα με το χέρι. Είχαμε καλή συνεργασία και με το VAR.

Σε γενικές γραμμές μια καλή διαιτησία με κάποια μικρά λάθη

Βαθμολογία 8.10

Αγώνας: Ξάνθη – Βόλος 3-1 Διαιτητής: Τζήλος, Διαιτητής VAR: Σέζος, Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Το τρίτο γκολ της Ξάνθης είναι καθαρό παρόλο που υπάρχει διαμαρτυρία των παικτών του Βόλου. Ο επιθετικός έφυγε από καθαρή θέση. Μπορούσε διαιτητής να δείξει κόκκινη κάρτα σε παίκτη της Ξάνθης, που απρόσεκτα σήκωσε υπερβολικά το πόδι του στο πρόσωπο του αντιπάλου.

Βαθμολογία 8.00

Αγώνας: Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 0-1 Διαιτητής: Ευαγγέλου, Διαιτητής VAR: Τζοβάρας Κριτής: Ηρακλής Τσίκινης

Σε αυτό το παιχνίδι είχαμε ένα σοβαρό λάθος του διαιτητή στον πειθαρχικό έλεγχο. Μια φάση που εντοπίστηκε από το VAR, αφού διέλαθε της προσοχής του διαιτητή. Μου κάνει εντύπωση που πήγε και το είδε και πήρε λάθος απόφαση. Είναι ξεκάθαρο το χτύπημα του Μανιάτη στον Περέα. Αντιεπαγγελματικό, αντιαθλητικό με δόλο και πρόθεση. Διερωτώμαι για ποιον λόγο αφού ο διαιτητής το είδε, δεν έβγαλε την κόκκινη κάρτα και έβγαλε την κίτρινη. Το ότι η ποινή ήταν «χάδι» το βλέπουμε και από την αντίδραση του ποδοσφαιριστή, που ήταν ανακουφισμένος που δεν δέχθηκε κόκκινη κάρτα. Έπρεπε να δοθεί κόκκινη όχι κίτρινη.

Γενικότερα ήταν καλή διαιτησία αλλά υπήρχε ένα σοβαρό λάθος

Βαθμολογία: 8.00

Αγώνας: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-2 Διαιτητής: Κλόσνερ, Διαιτητής VAR: Σιδηρόπουλος, Κριτής: Κώστας Ακρίδας

Στο 7ο λεπτό καθαρό κόρνερ για την ΑΕΚ που δεν δόθηκε.
Στο 10’ ο Λιβάγια πήρε την μπάλα με το χέρι χωρίς να το δει ο διαιτητής, λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή.

Στο 22ο λεπτό έγινε πέναλτι σε καθαρά απλωμένο πέναλτι του Μπακάκη. Ο διαιτητής συνέχισε το παιχνίδι, χωρίς να καταλογίσει την παράβαση. Επενέβη ο VAR και του είπε να ελέγξει την φάση. Ο διαιτητής άλλαξε την απόφασή του και καταλόγισε πέναλτι.

Στο 62ο λεπτό, σε φάση από στημένη μπάλα, έγινε γέμισμα στην περιοχή ο Γιακουμάκης πήρε την κεφαλιά η μπάλα πήγαινε στα δίκτυα ο τερματοφύλακας απέκρουσε πριν περάσει η μπάλα την γραμμή. Ο Μάνταλος πήρε το ριμπάουντ και πέτυχε γκολ, όμως κατά την διάρκεια της σέντρας ο Μάνταλος ήταν σε θέση οφσάιντ και είχε αποκτήσει πλεονέκτημα. Ο Α’ βοηθός έμεινε ακίνητος στην θέση του σηκώνοντας τη σημαία. Ο διαιτητής έκανε χρήση του VAR και δικαίωσε το α’ βοηθό για την απόφασή του, η οποία διατηρήθηκε.

Στο 79ο λεπτό γίνεται διεκδίκηση της μπάλας από δύο παίκτες. Ο Κρίστισιτς βρίσκει καθαρά τα πόδια του αντιπάλου του Αουγκούστο. Είναι φάουλ. Η φάση έπρεπε να σταματήσει εκεί. Ο διαιτητής συνομίλησε με τον VAR. Το τι ειπώθηκε δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Μου κάνει εντύπωση που δεν πήγε να δει τη φάση στο VAR. Η κατακύρωση του γκολ του Ντέλετιτς ήταν λάθος.

Γενικά αν εξαιρέσουμε τις δύο φάσεις ο διαιτητής ήταν καλός στον πειθαρχικό έλεγχο αλλά έκανε δύο σοβαρά λάθη. Το επιθετικό φάουλ που δεν είδε στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ  και το πέναλτι που αρχικά δεν καταλόγισε, μέχρι να κάνει χρήση του VAR, στο χέρι του Μπακάκη.

Βαθμολογία: 7.80

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή