“Σε σχέση με ότι συνέβαινε άλλαξαν πολλά. Δείχνουμε ότι θέλουμε καθαρό ποδόσφαιρο”

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηπείρου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, Κώστας Βρακάς μίλησε στον ARENA FM 89.4 και υποστήριξε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο επί των ημερών του Βαγγέλη Γραμμένου έχει σημειώσει πρόοδο, επισημαίνοντας πως «η διαιτησία είναι όσο το δυνατόν καθαρή» αλλά και τον ορισμό τακτικών δικαστών.

Ο κ. Βρακάς, αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που προωθούνται στο σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου, όπου θα κάνει πιο ανταγωνιστικό τον θεσμό και θα ελαφρύνει το πρόγραμμα των εκπροσώπων της χώρας ματς στην Ευρώπη αλλά και στις τροποποιήσεις στον πειθαρχικό κώδικα, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να εγκριθούν από την UEFA και τη FIFA.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το ότι ο κόσμος βλέπει θετικά τις αλλαγές στο χώρο του ποδοσφαίρου: «Πρέπει να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες, για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Μακάρι βέβαια να μην ασχολούμασταν τόσο πολύ με τα εξωαγωνιστικά θέματα, ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε σ αυτό το σημείο».

Για την αλλαγή του άρθρου 15 στον πειθαρχικό κώδικα: «Η ομοσπονδία κάθε χρόνο κάνει κάποιες αλλαγές σε πράγματα που θεωρεί ότι δεν λειτούργησαν για το καλό του ποδοσφαίρου. Για το συγκεκριμένο θέμα, αυτό των εκτεταμένων επεισοδίων, υπάρχει ταύτιση απόψεων και με την λίγκα. Το να μην υπάρχει αφαίρεση βαθμών όταν υπάρχουν επεισόδια , ήταν κάτι που μας απασχόλησε και κατά τη διάρκειας της χρονιάς και η φιλοσοφία μας είναι ότι τα πρωταθλήματα πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Γι αυτό θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για το αν ο φόβος για τις τιμωρίες οδήγησε στη μείωση των επεισοδίων: «Είναι άδικο ως προς τις προσπάθειες που κάνουν οι διοικήσεις, όταν γίνονται κάποια μεμονωμένα επεισόδια να υπάρχει αφαίρεση βαθμών και να περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις προκειμένου να δούμε ποιος θα είναι πρωταθλητής. Να φοβόμαστε στα τελευταία παιχνίδια μήπως γίνει κάποια προβοκάτσια, ή η προσπάθεια που κάνει η ΠΑΕ όλη τη χρονιά να κρίνεται από ένα περιστατικό που μπορεί να συμβεί. Έχουμε μείωση των επεισοδίων αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το αρνητικό, ότι δεν υπάρχουν στο γήπεδο και οπαδοί των δυο ομάδων».

Για το αν είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει το άρθρο 15: «Κινούμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση. Θα πρέπει βέβαια να εγκριθεί η αλλαγή αυτή και από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ. Τιμωρίες φυσικά και θα υπάρχουν και θα είναι και πολύ αυστηρές. Δεν σημαίνει ότι αν καταργηθεί αυτό, κάτι αλλάζει. Από εκεί και πέρα θα αυξάνεται η ποινή κεκλεισμένων των θυρών. Πολλές ομάδες το έχουν βιώσει αυτό. Θυμάμαι για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ έπαιξε το μισό πρωτάθλημα, σχεδόν, πρόπερσι, χωρίς φιλάθλους. Θα είναι πολύ υψηλά και τα χρηματικά πρόστιμα. Αυτό θα στερεί από τις ΠΑΕ τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την ανάπτυξη της ομάδας τους, για τις υποδομές ή για να κάνουν καλύτερες μεταγραφές. Θα πρέπει, όλοι να σκεφτούμε ότι εκείνη τη ώρα είμαστε εχθροί της ομάδας, αν κάνουμε επεισόδια και όχι φίλαθλοι της».

Για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και την πιθανότητα να γεμίζουν από μαθητές και ποδοσφαιριστές ακαδημιών: «Δεν έχουμε σκεφτεί κάτι τέτοιο ακόμη. Μέσα στο πρωτάθλημα δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει. Ίσως σε κάποιον τελικό κυπέλλου μόνο να μπορούμε να το κάνουμε τώρα».

Για την δομή του κυπέλλου Ελλάδας τη νέα σεζόν: «Άλλες αποφάσεις μας, πρέπει να πάρουν έγκριση από την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ. Το κύπελλο βέβαια, είναι αποκλειστικά θέμα της ομοσπονδίας. Στο κύπελλο πρέπει να γίνουν αλλαγές για να έχει ενδιαφέρον η διοργάνωση. Μετά από πρόταση της λίγκας, πρέπει να δούμε πως θα συμμετέχουν οι ομάδες μας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, γιατί είναι χαμηλά στο ranking. Μέσα από το κύπελλο θέλουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στην πρώτη φάση, σκεφτόμαστε να μπαίνουν οι κυπελλούχοι όλων των ΕΠΣ. Στη δεύτερη να μπει η Σούπερ Λιγκ 2 και η Φούτμπολ Λιγκ στην επόμενη οι 9 ομάδες από τη Σούπερ Λιγκ 1 και στη φάση των «16» να μπούνε οι ομάδες που θα παίζουν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Μιλάμε για νοκ-άουτ παιχνίδια μόνο. Θα γίνονται μονά παιχνίδια μέχρι την φάση των «32», στις έδρες των αδυνάτων. Μετά, θα παίζουν διπλά ματς οι ομάδες. Αυτό θέλουμε να γίνει για να μην επιβαρυνθούν οι ομάδες μας στην Ευρώπη. Έτσι δίνεται η δυνατότητα και σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών να ανεβαίνουν στο κύπελλο».

Για την είσοδο των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη, από την φάση των «16» του θεσμού, είπε: «Μας απασχολεί πολύ ως ομοσπονδία. Μας ενδιαφέρει οι ελληνικές ομάδες να τα πηγαίνουν καλά στην Ευρώπη. Μπορεί να υπάρξει οικονομική ζημιά αν δεν παίζουν αυτές οι ομάδες μέχρι τους «16», αλλά μετά θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ενδεχομένως να κερδίσουμε πράγματα, λόγω των ανταγωνιστικών παιχνιδιών».

Για τον τελικό κυπέλλου: «Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις, από διπλό τελικό για παράδειγμα, μέχρι και στο να γίνει ένας τελικός εκτός συνόρων. Θα γίνει σε ένα γήπεδο που δεν θα είναι έδρα ούτε του ενός ούτε του άλλου. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να γίνει στο εξωτερικό. Όταν προκύψει το ζευγάρι θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε παιχνιδιού».

Για το γεγονός ότι δυο από τους τέσσερις τελευταίους τελικούς, έγιναν χωρίς κόσμο: «Μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει. Πρέπει να αλλάξει μια σειρά πραγμάτων. Δεν γίνεται να απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών όλη τη χρονιά και στο τέλος να θέλουμε οπαδούς και των δυο ομάδων στον τελικό. Αν το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν οι οπαδοί είναι να τσακωθούν, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Για τα πλέι-οφ και τα πλέι-άουτ στο πρωτάθλημα: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι έτσι θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μέχρι τέλους. Και στην κορυφή και στο ποιος θα υποβιβαστεί. Μέχρι τελευταία αγωνιστική θα είναι όλα ανοιχτά. Το μόνο αρνητικό είναι ότι μια πορεία ενός πρωταθλήματος, αν δεν είναι σε καλή κατάσταση στο τέλος, θα ακυρωθεί ολόκληρη χρονιά. Χρειάζονται διαφορετικές προδιαγραφές για κάθε ομάδα, πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία όλων των ομάδων, θα φανεί πόσο έξυπνα θα το διαχειριστούν οι ομάδες. Όσον αφορά τα μπαράζ, είναι θέμα της Λίγκας. Δεν έχει να κάνει με εμάς».

Για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει επί διοίκησης Γραμμένου: «Θεωρώ ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου, αλλά τα τελευταία δυο χρόνια είναι ανταγωνιστικά τα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες. Σε σύγκριση με ότι συνέβαινε, έχουν αλλάξει πολλά. Είναι πραγματικότητα. Όλοι διεκδικούν επί ίσοις όροις τα πάντα. Η διαιτησία είναι όσο το δυνατόν καθαρή, τα λάθη δεν τελειώνουν ποτέ, αλλά η διοίκηση του κ. Γραμμένου έφερε το VAR. Δείχνουμε ότι θέλουμε καθαρό ποδόσφαιρο. Έχουν μπει τακτικοί δικαστές. Η ομοσπονδία κάνει επίσης πολλές δράσεις για να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανάπτυξη των πρωταθλημάτων υποδομής, νέο προπονητικό κέντρο για την εθνική. Η εξέλιξη θα φανεί σε μερικά χρόνια».

Πηγή: arenafm.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή