Αρχική SocceroPolis Politics Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία: 800€ σε εργαζόμενους –...

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία: 800€ σε εργαζόμενους – Αναστολή φόρων

Αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους, καθώς και αναστολή φόρων επιχειρήσεων ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ, όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους και το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.
Οι αποφάσεις του Eurogroup

Πριν ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε μία σύνοψη των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup, που ακυρώνουν για φέτος το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και απελευθερώνουν πόρους για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους κλάδους που πλήττονται, και για τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ.
Κατόπιν, υπενθύμισε την πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες:

1ον. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας. Ό,τι χρειαστεί το Υπουργείο Υγείας, ως επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα το έχει!

2ον. Η νομοθέτηση διευκολύνσεων πρόσβασης στην εργασία, για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκόλυνσης της εξ αποστάσεως εργασίας και δυνατότητας λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Το Δημόσιο συμμετέχει στον επιμερισμό του κόστους.

3ον. Η δυνατότητα αναστολής καταβολής υποχρεώσεων πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε τη δεύτερη δέσμη μέτρων:
1ον. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά όμως, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα μέτρα είναι οριζόντια, καθώς αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία.

Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας!

Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί.

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση. Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές:

Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα αναφερθεί ο Υπουργός κ. Βρούτσης.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

Υπολογίζεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία, εν συνόλω ή εν μέρει, περί 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με περίπου 600.000 εργαζομένους.

Παράλληλα, τουλάχιστον 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, και θα ενταχθούν στο μέτρο.

Αναλυτικά στο politik.gr

Exit mobile version