Τα πέντε top προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email

Τα διυλιστήρια, οι εμπορικές πετρελαιοειδών, οι φαρμακευτικές εταιρείες, η Αλουμίνιο της Ελλάδος, οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας και οι επιχειρήσεις τυριών είναι οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς της Ελλάδος σε αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Ιταλία με 2, 2 δισ. ευρώ, η Γερμανία με 1,5 δις. ευρώ και η Κύπρος με 1,3 δισ. ευρώ ενω ακολουθούν η Τουρκία με 1,2 δις. ευρώ και η Τουρκία με 1 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές, όμως, έχουν να διανύσουν ακόμη πολύ δρόμο  καθώς στις επόμενες θέσεις συγκαταλέγονται ανεπτυγμένες αγορές – όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ισραήλ – χώρες όπου οι εξαγωγές προϊόντων με προστιθέμενη αξία θα οδηγούσαν σε σημαντική άνοδο του ΑΕΠ. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η άνοδος εμπιστευτικών προϊόντων (ασφάλειας) καθώς σε αξία ανήλθαν σε 324 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο 9μηνο του 2017.

Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου, η άρση των αντικινήτρων, όπως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η φορολογία θα στήριζαν έμπρακτα τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αναλυτικά, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης τόνισε τα εξής: «Η άρση της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργούν τις συνθήκες για να αξιοποιήσουν οι Έλληνες εξαγωγείς τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για τα ελληνικά προϊόντα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι η άρση των αντικινήτρων, όπως τα capital controls και η έμπρακτη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, μέσα από στοχευμένες ενέργειες που θα εστιάζουν στην ενίσχυση της ρευστότητας και την ελάφρυνση της φορολογίας. Οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται ίσως στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι τους από την έναρξη της κρίσης. Η ευκαιρία που ανοίγεται για τις ελληνικές εξαγωγές είναι μοναδική. Είναι στο χέρι της χώρας μας να την εκμεταλλευθούμε, αίροντας τα εμπόδια και διευκολύνοντας στην πράξη το έργο των εξωστρεφών επιχειρήσεων».

Διαβάστε αναλυτικά στο politik.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή