Τα ταξίδια στη Βραζιλία, οι οφειλές στις Ενώσεις και οι «χρυσές κάρτες» χωρίς όριο!

Print Friendly, PDF & Email

Νέα ευρήματα από το πόρισμα της Deloitte, η οποία διενήργησε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στην ΕΠΟ έρχονται στη δημοσιότητα μέσω του Soccerplus και δείχνουν το μη ορθολογικό τρόπο που διαχειρίζονταν οι προηγούμενες διοικήσεις τις ομοσπονδίας τα οικονομικά της.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα υπάρχουν οφειλές προς τις Ενώσεις, η χρήση των χρυσών καρτών γινόταν χωρίς όριο, ενώ εγείρονται ερωτήματα (από το ίδιο το πόρισμα) σχετικά με τα ταξίδια ου πλήρωνε η ομοσπονδία.

Όσον αφορά στα ταξίδια για το Μουντιάλ της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014, στο οποίο συμμετείχε η Εθνική ομάδα στο πόρισμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Από σχετική αλληλογραφία του ταξιδιωτικού πρακτορείου, προκύπτει ότι η δαπάνη αφορά μετακινήσεις ατόμων μέσω πτήσεων charter στη Βραζιλία.

Δεν τέθηκε υπόψη μας προσφορά του ταξιδιωτικού γραφείου, λίστα με τα άτομα που αφορά η δαπάνη, τα σώματα των αεροπορικών εισιτηρίων, ούτε σχετική έγκριση από αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ. Συνίσταται η τήρηση ειδικότερης διαδικασίας για την έγκριση τόσο μεγάλων δαπανών.

Αναφορικά με την εν λόγω δαπάνη, (σ.σ. μεταφορά ατόμων με τσάρτερ στη Βραζιλία) δεν τέθηκε υπόψη μας ο σκοπός της, λίστα με τα άτομα που αφορά η αερομεταφορά, αεροπορικά εισιτήρια, προσφορά του προμηθευτή, ούτε έγκριση της σχετικής δαπάνης από αρμόδιο όργανο/στέλεχος.

Τέθηκε υπόψη μας μόνο η έγκριση της πληρωμής της δαπάνης από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ και τον Ταμία ΔΣ, καθώς και το σχετικό παραστατικό του εμβάσματος. Η Οικονομική Διεύθυνση μας ενημέρωσε (email 24/3/2017) ότι πρόκειται μάλλον για αεροπορικές μετακινήσεις εντός Βραζιλίας για παρακολούθηση αγώνων άλλων ομάδων.

Οι οφειλές της ΕΠΟ στις Ενώσεις

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα οι «Υποχρεώσεις σε Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων» ποσού 3,6 εκατ. € την 31/10/2016, αφορούν κυρίως το 4% επί των εισπράξεων των αγώνων των Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων της Super Leagueκαι της Football League βάσει του άρθρου 26 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων. Από την επισκόπηση της κίνησης του λογαριασμού στην περίοδο 2004-2016, παρατηρήθηκε ότι δεν έχουν αποδοθεί τα σχετικά ποσά στις ΕΠΣ, γεγονός που επιβεβαίωσε προφορικά η Οικονομική Διεύθυνση.

Οι χρυσές κάρτες των «golden boys»

Το πόρισμα της Deloitte αναφέρει ότι η ομοσπονδία χορηγούσε πιστωτικές κάρτες σε μέλη της Διοίκησης και σε ορισμένα άτομα από το λοιπό προσωπικό για διενέργεια εξόδων που άπτονται του σκοπού και των δραστηριοτήτων της.

Έπειτα από έλεγχο που έγινε η Deloitte επισημαίνει τα εξής:

– Δεν τέθηκε υπόψη μας έγκριση αρμοδίου οργάνου για τη χρήση της πιστωτικής κάρτας και το εκάστοτε πιστωτικό όριο κατά την τριετία 2014-16.

– Δεν τέθηκε υπόψη μας σχετική έγκριση της δαπάνης. Όπως ενημερωθήκαμε προφορικώς από την Οικονομική Διεύθυνση δεν υπήρχε σχετική πολιτική εγκρίσεως για τέτοιου είδους δαπάνες.

Προτείνεται η υιοθέτηση μέτρου έγκρισης της χορήγησης πιστωτικής κάρτας, του εκάστοτε πιστωτικού ορίου για τη χρήση της, καθώς και έγκριση κάθε δαπάνης χωριστά από εξουσιοδοτημένο όργανο/στέλεχος, που θα είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση του κατά πόσο τα ποσά είναι εύλογα και οι δαπάνες συναφείς με τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή