«Τελειώνουν οι ομοσπονδιάρχες με το συρτάρι με τις εξουσιοδοτήσεις»

Print Friendly, PDF & Email

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, από την ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νέου αθλητικού νομοσχεδίου και απάντησε στις ενστάσεις που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για το εκλογικό σύστημα: Μη δαιμονοποιούμε τα εκλογικά συστήματα, ειδικά μπροστά στην ομορφιά που βιώσαμε πρόσφατα ακόμη και στις εκλογές της ΕΟΕ, που οδήγησαν και αυτές στο να μην έχουμε εκπρόσωπο στους αθάνατους στην ΔΟΕ . Τι θέλετε, διοικήσεις με προσωρινή διαταγή, εξώδικα επί εξωδίκων και δικαστήρια επί δικαστηρίων;

Για την υπαγωγή των αθλητικών ΑΕ και στο υφυπουργείο αθλητισμού: Στον επαγγελματικό αθλητισμό επιβάλλεται ο οικονομικός έλεγχος όχι ο κρατικός παρεμβατισμός για να γλιτώσουμε από τα φαινόμενα αχυρανθρώπων. Γιατί οι αθλητικές ΑΕ να έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση; Γιατί να εμπλέκεται το υφυπουργείου Αθλητισμού; Διότι είναι εταιρίες sui generis.

Για την ΕΕΑ: Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού παίρνει αρμοδιότητες και γίνεται ανεξάρτητη αρχή και τα μέλη της θα περνούν από την έγκριση από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Το νομοσχέδιο της δίνει εργαλεία ελέγχου για να έχουμε ενδελεχή έλεγχο. Φορολογικά εργαλεία, για το πόθεν έσχες. Επίσης θα είναι ένα όργανο που θα λογοδοτεί και θα έχει την υποχρέωση να εκδίδει έκθεση πεπραγμένων.

Εμείς δεν αποφασίζουμε ποια ομάδα θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα, αυτό το κάνουν οι ομοσπονδίες. Εμείς κάνουμε το οικονομικό έλεγχο, εμείς βάζουμε εξοντωτικά πρόστιμα σε όποιον δεν τηρεί τις προϋποθέσεις. Και ας μην γελιόμαστε τα πρόστιμα αυτά είναι επί της ουσίας απαγορευτικά για τη συμμετοχή των ομάδων στις διοργανώσεις. Ακολουθούμε τους κανόνες των διεθνών ομοσπονδιών όντας σύννομοι με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Για την ανακοίνωση της ΕΟΕ: Η ανακοίνωση της ΕΟΕ έρχεται σε αντίθεση με τη συζήτηση που είχαμε στην επιτροπή, καθώς πολλές από τις προτάσεις-εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές. Η ανακοίνωση αυτή περισσότερο πολιτικολογεί, χρησιμοποιώντας τον όρο λαίλαπα. Γιατί; Λαίλαπα ο οικονομικός έλεγχος; Η λογοδοσία; Λαίλαπα ο έλεγχος για το πού πηγαίνει το δημόσιο χρήμα. Λαίλαπα η απλή αναλογική; Τώρα θυμήθηκαν το εκλογικό σύστημα;

Για το ενιαίο ψηφοδέλτιο: Το ενιαίο ψηφοδέλτιο εξασφαλίζει ότι οι οριακές πλειοψηφίες δεν μπορούν να αποκλείσουν αντίθετες απόψεις. Δεν μπορεί το 51% της συνέλευσης να μπορεί να ελέγξει το 100% του οργάνου. Βασικές δημοκρατικές αρχές. Για να λειτουργήσει κανονικά και όχι να γίνει μπαχαλοποιήση, για να μην καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες ή στις εφημερίδες και να μην γινόμαστε ρεζίλι.

Για τη θέσπιση θητειών: Η θέσπιση θητειών αφορά δύο συνεχόμενες ή τέσσερις στο σύνολο στις εκτελεστικές θέσεις όπως αυτές ορίζονται στις ομοσπονδίες. Δεν θέλουμε το καθεστώς των ισοβίων προέδρων.

Για την αυτοπρόσωπη ψήφο: Αυτοπρόσωπη ψήφο, να τελειώσουν οι ομοσπονδιάρχες με το συρτάρι με τις εξουσιοδοτήσεις  και τα σωματεία σφραγίδα που εμφανίζονται μόνο στις εκλογές.

Για την ποσόστωση: Εδώ δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται. Θα κάνουμε ευχολόγιο και θα μοιρολατρούμε; Η’ θα νομοθετήσουμε και θα το επιβάλλουμε; Είναι αδιανόητος ο αποκλεισμός των γυναικών.

Για τον Γενικό Επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης: Δεν θα φεύγει ούτε ένα ευρώ χωρίς οικονομικό έλεγχο.

Για τη βία: Διαφωνώ με την επιλεκτική αναφορά περιστατικών βίας. Για τα θλιβερά γεγονότα στο Παπαστράτειο περιμένουμε σύντομα ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία. Είχαμε εντοπίσει και με την UEFA στη διαρκή επιτροπή μία πεποίθηση ατιμωρησίας λόγω των αργών ρυθμών της ελληνικής δικαιοσύνης, οι παρεπόμενες ποινές όπως η στέρηση της εισόδου στους αθλητικούς χώρους έρχεται μετά από 7-8 χρόνια, όταν δηλαδή μπορεί ο δράστης να έχει σταματήσει αυτή την δραστηριότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα με την άσκηση της ποινικής δίωξης να υπάρχει αυτό το παρεπόμενο μέτρο. Επίσης υπάρχει η δημιουργία αυτοτελούς αδικήματος του υπεύθυνου ασφαλείας όταν υπάρχει ο περιοριστικός όρος σε κάποιον να μπει σε αθλητική εγκατάσταση και αυτό συμβαίνει.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή