Τελικός με ή χωρίς φιλάθλους; Μια απόφαση μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα…

Print Friendly, PDF & Email

Η απόφαση να γίνει ο τελικός κυπέλλου χωρίς να εκδοθούν εισιτήρια για τους φιλάθλους, δηλαδή ουσιαστικά «κεκλεισμένων των θυρών», έχει ανοίξει τη συζήτηση περί «ανικανότητας του κράτους», για τον «τελικό γιορτή» που δεν μπορεί να γίνεται χωρίς φιλάθλους και άλλες τέτοιες ανέξοδες προσεγγίσεις.

Όμως η απόφαση για τελικό παρουσία φιλάθλων ή μη, ήταν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίζαμε ότι oι τελικοί κυπέλλου καθορίζουν από πέρυσι εν πολλοίς τη μοίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος.
Πέρυσι η Επιτροπής Παρακολούθησης πρότεινε την επιβολή της ποινής του “Grexit”, στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω των συμβάντων στους αγώνες ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Σε συνδυασμό με την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, για αναβολή του πρωταθλήματος, που θεωρήθηκε «κρατική παρέμβαση».

Ο περυσινός τελικός κυπέλλου, ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ήταν το στοίχημα του ποδοσφαίρου. Αν τα επεισόδια ήταν ανάλογα αυτών στο Πανθεσσαλικό, η ποινή για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν βαριά.

Τελικά, παρότι υπήρξαν επεισόδια εντός γηπέδου, η εικόνα ήταν καλύτερη και το «Grexit», αποφεύχθηκε δίνοντας τη θέση του σε αυστηρότερη επιτροπεία.
Όμως και φέτος η ιστορία επαναλαμβάνεται: Η εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι αρνητική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θεωρώντας μεγαλύτερο πρόβλημα την καταπολέμηση της βίας.

Τα εμπλεκόμενα μέρη περιμένουν την διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου, που θ’ αποτελέσει και πάλι βαρόμετρο για τις αποφάσεις που θα λάβει η FIFA αμέσως μετά.

Αν ο τελικός ΠΑΟΚ – ΑΕΚ γινόταν σε γεμάτο ΟΑΚΑ, αποτελούσε κοινό μυστικό ότι τα επεισόδια δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, χωρίς κανείς να μπορέσει να προβλέψει την έκταση και την έντασή τους.

Τώρα που γίνεται με 800 περίπου προσκλήσεις, μειώνεται το ενδεχόμενο επεισοδίων, όμως αναδεικνύεται η αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή