“Προβλήματα στο VAR, κακός ο πειθαρχικός κώδικας, κατάργηση της απλής αναλογικής”

Print Friendly, PDF & Email

“Κακό” χαρακτηρισε τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τόνισε ότι στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, με το νομοσχέδιο για τη βία και τους προσυνεννοημένους αγώνες, την κατάργηση του νόμου Βασιλειάδη για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών και την παροχή φορολογικών κινήτρων, παράλληλα με την κατάργηση ποσοστόσρων και της απλής αναλογικής στις εκλογές των Ομοσπονδιών.

«Υπήρξαν προβλήματα, δεν ήταν στη φαντασία κάποιων»,  υφυπουργός Αθλητισμού αναφορικά με το VAR, προσθέτοντας ότι «εφόσον λειτουργήσει σωστά και το εμπιστευτούμε, θα πετύχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα». Ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή του με τον νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσει δόγμα μηδενικής ανοχής, ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση κριτηρίων για την επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών.

«Αποκηρύσσω πέρα για πέρα το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού», επανέλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης, που έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής της αθλητικής κουλτούρας στην Ελλάδα. «Η νέα γενιά χρειάζεται καθαρά πρότυπα όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο», υπογράμμισε ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού, ενώ αποκάλυψε ότι σε δύο εβδομάδες θα μετάσχει σε τετραμερή υπουργική διάσκεψη στο Βουκουρέστι, με αντικείμενο την εξαγγελθείσα κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

– Η ποδοσφαιρική σεζόν άρχισε, το VAR μπήκε στη ζωή μας, αλλά και η γκρίνια και η καχυποψία παραμένουν. Υπάρχει γιατρειά για αυτή την παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που κάναμε, παρουσία των προέδρων της ΕΠΟ, της Super League της Football League και της ΚΕΔ και εκπροσώπων της FIFA, της UEFA της NOVA και της ΕΡΤ, υπήρξαν προβλήματα, τα οποία δεν υπήρξαν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ήταν προβλήματα τεχνικής φύσεως, αλλά και προβλήματα ενημέρωσης. Γι΄αυτόν τον λόγο ανέλαβε τις ευθύνες της η κοινοπραξία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει όλο αυτό το project, αλλά ανέλαβαν και η ΕΠΟ με την ΚΕΔ την ευθύνη να πραγματοποιήσουν πρόσθετα σεμινάρια, για να ενημερωθούν παράγοντες, αθλητές, αλλά και δημοσιογράφοι. Είναι ένα καινούριο εργαλείο στην ποδοσφαιρική ζωή του τόπου μας. Αν το εμπιστευθούμε, εφ΄ όσον λειτουργήσει σωστά, είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε πολύ θετικότερα αποτελέσματα. Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει όλες οι πλευρές να καταλάβουν τα προβλήματα και τις παθογένειες. Όλα πάνω στο τραπέζι, ούτε ψίθυροι ούτε παραπολιτικά. Καθαρές κουβέντες και καθαρές προθέσεις. Θέλουμε να λειτουργήσει σωστά, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, έχουν συγκεκριμένοι αυτή την αρμοδιότητα και φυσικά, όπου χρειαστεί να βοηθήσει η Πολιτεία, θα το κάνει χωρίς δεύτερη κουβέντα.

– Έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες εικόνων από παράγοντες ΠΑΕ και ΚΑΕ να συμπεριφέρονται χειρότερα από οπαδούς και να μένουν ατιμώρητοι. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν οι νόμοι; Ποια θα είναι η δική σας αντίδραση αν συμβεί κάτι τέτοιο;

«Συμβαίνει ήδη. Ένας χαρτοπόλεμος δηλώσεων. Πρώτα απ` όλα είναι αποτέλεσμα ενός κακού πειθαρχικού κώδικα. Κάναμε κάποιες παρατηρήσεις στον κώδικα που πέρασε προσφάτως η ΕΠΟ, που τελικά ήταν εύστοχες. Ήταν παρατηρήσεις, οι οποίες δεν είχαν σκοπό να δηλώνουν απλά την αντίθεσή μας για λόγους εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας. Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα ενός κακού πειθαρχικού κώδικα. Συν τοις άλλοις, βλέπουμε ότι ο αθλητικός εισαγγελέας, αλλά και εμείς ως Πολιτεία, εφαρμόζουμε σιγά-σιγά το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική Αστυνομία και την ελληνική Δικαιοσύνη. Επίσης, κρατήστε κάτι ακόμα. Έχουμε ήδη το σχέδιο νόμου έτοιμο, ήδη έχει ενημερωθεί γι` αυτό ο Πρωθυπουργός και έχει συμφωνήσει σε όλα τα σημεία. Ένα σχέδιο νόμου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο το δικό μας. Έχει συζητηθεί και υπάρχουν παρατηρήσεις, όπως έπρεπε να υπάρχουν, από ΕΠΟ, Λίγκα, προέδρους των ΠΑΕ, που ήδη έχω συναντήσει, δημοσιογράφους, αλλά και δεκάδες φορείς της ποδοσφαιρικής οικογένειας. Όλοι ταχθήκαμε υπέρ συγκεκριμένων διατάξεων για την άμεση αντιμετώπιση της βίας. Βεβαίως μέσα στο σχέδιο νόμου, σπεύδω να πω, ότι υπάρχει η κύρωση της σύμβασης Μακόλιν. Αυτό περιλαμβάνει μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, που πλέον υιοθετεί και η χώρα μας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχει να κάνει με τα στημένα παιχνίδια. Να προσθέσω και μία συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τη FIFA και την UEFA και συντομότατα θα ανακοινώσουμε και μία επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία πρέπει να λάβουμε. Έχουμε λοιπόν τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και τα στημένα παιχνίδια και τα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα δουλέψουμε σε επόμενο χρόνο με την επιτροπή, την οποία θα συστήσουμε. Καθαρές κουβέντες, σκληρή δουλειά και συγκεκριμένη. Δεν είμαστε της θεωρίας, ούτε των προθέσεων, είμαστε του έργου και μέσα σε περίπου δύο μήνες οφείλω να πω, ότι αυτό που έχει γίνει παραδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους, είναι πως έχουμε απτά αποτελέσματα, όχι θεωρίες και δηλώσεις, και είμαστε μόνο στην 5η αγωνιστική… ».

– Στην κοινή γνώμη, υπάρχει η αίσθηση ότι το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης, στο πλαίσιο ενός γενικευμένου πολέμου επιχειρηματικών συμφερόντων. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Ισχύει για κάποιους, αλλά όχι για το σύνολο. Για τους φιλάθλους, για τους πολλούς παράγοντες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι λίγοι θα πρέπει να διαμορφώσουν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα κάνουμε τα πάντα, που περνούν από το δικό μας χέρι, που έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε, να επιβάλουμε, να κυρώσουμε, να τιμωρήσουμε, έτσι ώστε να υπάρχουν κανόνες που θα τηρούνται με σεβασμό απ` όλες τις πλευρές».

– Ένα «αγκάθι» στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αποτελεί η υψηλή φορολογία στα συμβόλαια. Ποιες κινήσεις θα γίνουν σε αυτό το ζήτημα;

«Από μέρους μου θα γίνουν κάποιες κινήσεις πολύ γρήγορα, τεκμηριωμένα και με στοιχεία. Κατατέθηκαν κάποια στοιχεία και στον Πρωθυπουργό και εκείνος με τη σειρά του, εφ΄ όσον συμφώνησε, τα προώθησε στο οικονομικό επιτελείο γιατί έτσι πρέπει γίνεται. Το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί αυτές τις τρεις προτάσεις φορολογικής φύσεως και, εφόσον το σηκώνει η πλάτη μας, θα τα συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Πρώτη πρόταση που καταθέσαμε ήταν τα φορολογικά κίνητρα σε χορηγούς ή σε δωρεές που θα δίνονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και μεμονωμένα σε αθλητές, του στίβου για παράδειγμα. Το δεύτερο θέμα που καταθέσαμε ήταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλες τις υπόλοιπες δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το τρίτο θέμα είναι το ύψος των μεταγραφών. Εδώ δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε οι ακριβότεροι. Περίπου στο 55% φτάνει σήμερα η φορολόγηση για τις μεταγραφές παικτών στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Αυτό λειτουργεί πολλές φορές αποτρεπτικά για επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι καλούνται να έρθουν από το εξωτερικό στη χώρα μας να αγωνιστούν. Έτσι έχουμε είτε φοροκλοπή- φοροδιαφυγή, είτε δήλωση μειωμένων ποσών, είτε διάφορες αλχημείες που τελικά ζημιώνουν το κράτος και την εικόνα μας, η οποία δεν είναι η καλύτερη».

– Ο νόμος που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε αντιδράσεις στις ομοσπονδίες, σε ό,τι αφορά στην ποσόστωση φύλου, στις θητείες των διοικήσεων και στην απλή αναλογική…

«Είναι ανοησίες όλα αυτά, είναι ιδεοληπτικά, αποτελούν απολιθώματα του παρελθόντος και δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Ούτε ποσοστώσεις, ούτε απλές αναλογικές, ούτε τίποτα απ` όλα αυτά. Θα καταργηθούν άμεσα. Ωστόσο, να σας πω ότι στη ΔΟΕ σήμερα έχουν τόσο ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη, όσο όριο και σε θητείες. Τρεις θητείες για τους προέδρους και δύο για τους εκτελεστικούς. ‘Αρα δεν είναι κάτι που εμείς θα ανακαλύψουμε, έχει εφαρμοστεί».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή