Τι θα γινόταν χωρίς VAR; Oι 18 περιπτώσεις και οι διαιτητικές αποφάσεις στη 2η αγωνιστική

Print Friendly, PDF & Email

Το VAR έχει μπει για τα καλά πλέον στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου και η χρήση του στις πρώτες δύο αγωνιστικές της Super League 1 είναι από τα κύρια θέμα συζήτησης με κάποιους να το στοχοποιούν με το «καλημέρα».

Τι θα γινόταν, όμως, αν δεν υπήρχε VAR;

O Oλυμπιακός δεν θα κέρδιζε πέναλτι στη Λάρισα, ενώ το γκολ του Ελ Αραμπί στον ίδιο αγώνα, που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, θα μετρούσε.

Στο Παναθηναϊκός – ΟΦΗ, θα μετρούσε το γκολ του Γιαννούλη, που ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ, θα ακυρώνονταν ως οφσάιντ τα δύο γκολ του Μάνου, που τελικά μέτρησαν και δεν θα έβλεπε κόκκινη κάρτα ο Κουρμπέλης για το μαρκάρισμα στον Κοροβέση.

Επίσης, θα μετρούσε το τρίτο γκολ του Ατρόμητου στη Λαμία, που μετά τη χρήση του VAR ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Το SoccerPlus καταμέτρησε πόσες φορές έγινε χρήση της νέας τεχνολογίας τη 2η αγωνιστική και πόσες φορές ο VAR με την υπόδειξή του οδήγησε τον διαιτητή στο να αλλάξει απόφαση.

Στο ΠΑΟΚ – Πανιώνιος, ο διαιτητής Παπαπέτρου χρειάστηκε τη συμβολή του VAR μόνο στο δεύτερο γκολ των γηπεδούχων. Ο Πανιώνιος διαμαρτυρήθηκε για φάουλ του Ακπομ πριν η μπάλα φτάσει στον σκόρερ Σβιντέρφσκι, ωστόσο παρότι έγινε χρήση της τεχνολογίας η απόφαση του διαιτητή δεν άλλαξε και το γκολ κατακυρώθηκε κανονικά.

Στο ΑΕΛ – Ολυμπιακός, υπήρξε μαρκάρισμα του Μπέρτου στον Ελ Αραμπί, ο Ευαγγέλου έδειξε παίζεται, το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά όμως λίγα δευτερόλεπτα αργότερα με υπόδειξη του VAR, ο διαιτητής πήγε και είδε μόνος του τη φάση στο βίντεο και τελικά άλλαξε την αρχική του απόφαση υποδεικνύοντας πέναλτι για τον Ολυμπιακό.
Στο 36ο λεπτό ο Ελ Αραμπί σκόραρε, όμως υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ από τον βοηθό, με τον VAR να επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης. Δύο λεπτά μετά όμως ο ίδιος βοηθός δεν σήκωσε τη σημαία του στο γκολ του Ελ Αραμπί, οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγύρισαν, ωστόσο επενέβη ο VAR και το γκολ τελικά ακυρώθηκε. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ευαγγέλου ακύρωσε γκολ του Μεριά για επιθετικό φάουλ του Γκιλέρμε, με τον VAR να συμφωνεί.

Στο Λαμία – Ατρόμητος ο Σέζος υπέδειξε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων στο μαρκάρισμα του Θεοδωράκη πάνω στον Ρόμανιτς, απόφαση με την οποία συμφώνησε και ο VAR. Αντίθετα στο τρίτο γκολ του Ατρόμητου, ενώ ο βοηθός δεν σήκωσε τη σημαία, επενέβη οVAR και ακύρωσε το τέρμα που σημείωσε ο Βέλλιος, με το σκορ έτσι να παραμένει στο 2-2.

Στο Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ ο Σιδηρόπουλος υπέδειξε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Μπακάκη πάνω στον Μπαράλες, οι παίκτες της ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκαν, ο VAR εξέτασε τη φάση, όμως τίποτα δεν άλλαξε στην αρχική απόφαση του διεθνούς ρέφερι. Στο 83’ ο Μπαράλες χτύπησε με αγκωνιά τον Μπακάκη στο πρόσωπο, ο Σιδηρόπουλος τον τιμώρησε με κίτρινη κάρτα, ωστόσο ο VAR τον προέτρεψε να δει τη φάση στο βίντεο. Ο Σιδηρόπουλος το έπραξε αλλά δεν άλλαξε την απόφασή του και έτσι ο φορ του Αστέρα δεν τιμωρήθηκε με κόκκινη κάρτα.

Στο Παναθηναϊκός – ΟΦΗ είχαμε ρεκόρ χρήσης του VAR αφού ο Τζήλος χρειάστηκε τη συμβολή του σε 6+1 περιπτώσεις. Στο 0-1 του Μάνου ο βοηθός υπέδειξε οφσάιντ αλλά το γκολ τελικά μέτρησε χάρη στον VAR. Στο 43’ ο Τζήλος μέτρησε το γκολ του Γιαννούλη, όμως ο VAR εντόπισε φάουλ, ο διεθνής ρέφερι επανεξέτασε τη φάση στο λεγόμενο on field review και τελικά ακύρωσε το γκολ. Στο 49’ ο Μάνος πέτυχε δεύτερο γκολ, όμως εκ νέου υποδείχθηκε οφσάιντ. Το τέρμα αρχικά ακυρώθηκε, όμως ο VAR ενημέρωσε τον Τζήλο ότι πρέπει να μετρήσει, όπως κι έγινε. Στο 66’ ο Τζήλος ακύρωσε γκολ του Παναθηναϊκού διότι η μπάλα είχε βγει προηγουμένως κόρνερ, απόφαση με την οποία συμφώνησε και ο VAR. Στη συνέχεια υπήρξε μία πτώση του Περέα στη μεγάλη περιοχή, ο Τζήλος έδειξε παίζεται, η φάση εξετάστηκε από τον VAR, ο οποίος συμφώνησε πως δεν υπήρχε τίποτα. Σύμφωνη ήταν η γνώμη του VAR και στο πέναλτι που υπέδειξε στο 83’ ο Τζήλος υπέρ του Παναθηναϊκού για μαρκάρισμα του Μαρινάκη στον Περέα. Τέλος στο 96’ ο Τζήλος αρχικά δεν τιμώρησε τον Κουρμπέλη για το μαρκάρισμά του στον Κοροβέση, όμως βλέποντας τη φάση μόνος του στο βίντεο έδειξε κόκκινη κάρτα στον άσο του Παναθηναϊκού.

Στο Παναιτωλικός – Ξάνθη στο 69’ ο Τζοβάρας υπέδειξε πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού και ο VAR συμφώνησε με την απόφαση του διαιτητή. Καμία αντίρρηση δεν υπήρξε και στο πέναλτι που έδωσε ο Κομίνης υπέρ του Βόλου στο παιχνίδι με τον Αρη.

Συνεπώς στη δεύτερη αγωνιστική έγινε χρήση του VAR σε τουλάχιστον 18 κρίσιμες φάσεις των επτά παιχνιδιών και από αυτές υπήρξε αλλαγή της αρχικής απόφασης οχτώ φορές! Τρεις αλλαγές απόφασης σημειώθηκαν από τον Ευαγγέλου στο ΑΕΛ – Ολυμπιακός, τέσσερις από τον Τζήλο στο Παναθηναϊκός – ΟΦΗ και μία από τον Σέζο στο Λαμία – Ατρόμητος.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή