Τι πρέπει να γίνει στο ποδόσφαιρο και στη διαιτησία για να υπάρξει ελπίδα

Print Friendly, PDF & Email

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΗΛΙΟΥ, μη εν ενεργεία διαιτητή, μέλους του Σ.Δ.Π. Νομού Λάρισας* –

Είναι πασιφανές και πασίγνωστο το γεγονός ότι το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, σχεδόν την τελευταία δεκαετία, έχει πάρει την κατιούσα, από πλευράς αξιοπιστίας, φερεγγυότητας, δυναμικότητας και θετικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και Εθνικών κατηγοριών. Την υποβάθμιση, σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες, ακολουθεί στο μαρασμό και την αναποτελεσματικότητα στην υγιή ανάπτυξη, με αργά, αλλά σταθερά βήματα, και το ελληνικό Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Πολλοί προσπάθησαν να αιτιολογήσουν, με τη δική τους πάντα λογική, την φθοροποιό πορεία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, προτείνοντας παράλληλα λύσεις για το «φρενάρισμα» του φαινομένου και τη δρομολόγηση μέτρων και Κανονισμών, που θα το επανέφεραν στην κανονικότητα και στη σταδιακή ανάπτυξη.

Μέσα στην έννοια «πολλοί» που αναφέρεται στην παραπάνω παράγραφο, περιλαμβάνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, υπουργοί Αθλητισμού, διαδοχικές διοικήσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Super League, άλλων Αθλητικών Αρχών και διοικήσεων των Ελληνικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Όλοι τους προσπάθησαν επιφανειακά και επηρεασμένοι από διάφορες και πολλές «εξαρτήσεις». Αποτέλεσμα όλων των προσπαθειών τους είναι το ΣΗΜΕΡΙΝΟ!

Αναξιόπιστο ποδόσφαιρο, ελεγχόμενο και κατευθυνόμενο από κάποια «παρακλάδια» της FIFA & UEFA που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα, που δίδαξε Πολιτισμό, Ευφυΐα. Εξυπνάδα και πρωτοποριακές Λύσεις, και αμειβόμενοι με «πρωθυπουργικούς» μισθούς, αναζητούν ανεπιτυχώς να λύσουν προβλήματα , πολλά των οποίων αυτοί δημιουργούν, και όταν οι προτεινόμενες λύσεις τους αποτυγχάνουν, επικαλούνται τον «μπαμπούλα» των FIFA & UEFA και όλοι μας τότε θα πρέπει να… «βάλουμε τα κεφάλια μέσα»!

Όλοι οι νοήμονες και υγιώς σκεπτόμενοι Έλληνες που ασχολούνται ή αρέσκονται στην παρακολούθηση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποδίδουν τη σημερινή τραγική κατάσταση του πλέον δημοφιλούς αθλήματος, στις παρακάτω αιτίες:

* Την είσοδο του στοιχηματισμού στους Ελληνικούς αγώνες

* Στην «μεθοδολογία» ανάδειξης διοικήσεων στην ΕΠΟ και τις Ενώσεις

* Στις πολλές και αδιαφανείς προσπάθειες των ιδιοκτητών ΠΑΕ, να διαφυλάξουν ή και να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο, χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες: Σ΄ αυτούς που διεκδικούν πρωταθλητισμό για τις ομάδες τους και σ΄ αυτούς που θέλουν να αποφύγουν υποβιβασμό από την κατηγορία που ανήκουν.

* Στην ανεξέλεγκτη δράση των «στρατών» οπαδών των μεγάλων ΠΑΕ, που με τις συμπεριφορές τους «άδειασαν» τα ελληνικά γήπεδα και η εκάστοτε Πολιτεία για να τους αντιμετωπίσει, το μόνο που κάνει είναι να απαγορεύει… τις μετακινήσεις τους!

* Στη Διαιτησία

Τις τέσσερις πρώτες από τις πέντε αναφερόμενες αιτίες, ένας θαρραλέος Υπουργός Αθλητισμού έχοντας τη στήριξη και προτροπή της Κυβέρνησης που ανήκει, μπορεί να «θεραπεύσει» με έναν νέο Αθλητικό Νόμο, που άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα θα εξαφανίσει ότι «τοξικό» εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μας. Το έχουν επιχειρήσει με απόλυτη επιτυχία κυβερνήσεις ποδοσφαιρικά αναπτυγμένων κρατών, γιατί όχι και η Ελλάδα;

* * * * * *

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΑΝ ΠΟΛΟΣ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Με την ελπίδα ότι τα περισσότερα προβλήματα που προκαλούν όλες οι παραπάνω αναφερόμενες ζημιογόνες για το ποδόσφαιρό μας αιτίες μπορούν να λυθούν και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να εξαφανιστούν δια παντός, με μια αποφασιστική και θαρραλέα σύνταξη ενός νέου Αθλητικού Νόμου, που θα έχει στη Βουλή, κατά την ψήφισή του, απόλυτη ή συντριπτική πλειοψηφία, αισιοδοξώ ότι σύντομα το Ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποκτήσει αξιοπιστία και τα γήπεδα θα είναι γεμάτα από χιλιάδες φιλάθλους και των δύο διαγωνιζόμενων ομάδων, ακόμη και όταν επικρατεί κακοκαιρία!

Όμως, ο νέος αυτός Αθλητικός Νόμος, με την απαιτούμενη ριζοσπαστική του διάθεση, θα πρέπει να παρέμβει στην αναμόρφωση, στην εξυγίανση και την απαιτούμενη ανεξαρτοποίηση της Ελληνικής Διαιτησίας ποδοσφαίρου, που δυστυχώς, σήμερα, ταλανίζει και οπισθοδρομεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αιτία την ανάπτυξη του Ποδοσφαίρου.

Εδώ και πολλά χρόνια οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και τα Όργανά τους, επικαλούμενοι ψευδεπίγραφες απειλές των FIFA & UEFA, διέλυσαν στην κυριολεξία την Διαιτησία ποδοσφαίρου, τα Όργανά και την ανεξαρτησία της. Η διάλυση που επιχείρησαν και πέτυχαν ήταν σε υψηλό (ΟΔΠΕ) και χαμηλό (Σύνδεσμοι) επίπεδο. Δεν άφησαν τίποτα όρθιο, τίποτα σε λειτουργία και τίποτα με αρμοδιότητα! Από το αναφερόμενο στους αθλητικούς Νόμους και τις συστάσεις των FIFA & UEFA: «…η ΟΔΠΕ και οι Σύνδεσμοι Διαιτητών λειτουργούν ΠΑΡΑ την ΕΠΟ και τις Ενώσεις», πήραν το «ΠΑΡΑ» και το εφήρμοσαν με την έννοια του… «ΥΠΟ»!

Σήμερα, έχουν μεταμορφώσει τη Ελληνική Διαιτησία σε μια κακάσχημη «κοπέλα», που για να κρύψουν την ασχήμια της και να την κυκλοφορήσουν στους αθλητικούς χώρους σαν όμορφη και ελκυστική, την έχουν μακιγιάρει και μάλιστα έντονα, με το διεθνές και αποτελεσματικό καλλυντικό της εποχής, το πανάκριβο VIDEO ASSISTANT REFEREE, το πασίγνωστο πλέον VAR, την εφαρμογή, τη λειτουργία και τα αποτελέσματα του οποίου, έχουν εμπεδώσει απόλυτα όλοι οι Έλληνες οπαδοί του ποδοσφαίρου και πλέον στόχος είναι να το καταλάβουν και οι 76 εν ενεργεία διαιτητές, αξιολογημένοι να διευθύνουν τους αγώνες της ανώτατης ποδοσφαιρικής κατηγορίας στη Χώρα μας.

Το VAR, από το 2018 γράφηκε στους Κανόνες του Παιχνιδιού με απόφαση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου, με κυρίαρχο στόχο να επουλώσει και αποτρέψει τα ελάχιστα ανθρώπινα λάθη των διαιτητών στα μεγάλα πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια, δηλαδή εκεί όπου οι διαιτητές απολαμβάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης ομάδων, παραγόντων και φιλάθλων και καθ΄ επέκταση πλέον η εμπιστοσύνη αυτή επεκτείνεται και στις αποφάσεις του VAR.

Στην Ελλάδα, το VAR ήρθε για να πολλαπλασιάσει τις διαμαρτυρίες και την κακοπιστία! Πριν από αυτό υπήρχε καχυποψία, διαμαρτυρία και υβριστικές πολλές φορές ανακοινώσεις για τη διαιτητική τριπλέτα. Σήμερα και συνεχώς, εκτός από τους τρεις, βάλλονται και οι άλλοι τρεις! Ο τέταρτος και οι δύο του VAR. Πολλές φορές η «μπάλα» παίρνει και τον παρατηρητή διαιτησίας!

Άκρως τραγελαφική η κατάσταση! Κοινός ο λόγος στα στόματα όλων των Ελλήνων φιλάθλων: «Κακόμοιρο Ελληνικό ποδόσφαιρο». Η αποφασιστική λύση για το φρενάρισμα του εξευτελισμού του ποδοσφαίρου μας, τούτη τη στιγμή δεν φαίνεται από πουθενά. Κυριαρχούν μόνο οι ανεπίτρεπτες σε περιεχόμενο επιστολές προέδρων και μεγαλομετόχων των ΠΑΕ, η αδυναμία της Ομοσπονδίας όχι να εξαφανίσει, αλλά τουλάχιστον να περιορίσει τα επαίσχυντα φαινόμενα και η εμμονή των ξενόφερτων στην πλειοψηφία τους μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας να στηρίζει τις πράξεις των διαιτητών που αυτή επιλέγει και διορίζει στους αγώνες, χωρίς καν να περνάει από το μυαλό τους κάποιου είδους ευθιξίας, που σε τέτοιες περιπτώσεις οδηγεί σε παραίτηση.

Τελευταία κίνηση ήταν αυτή η ομόφωνη απόφαση των 76 αξιολογημένων στην Α΄ Εθνική για αποχή από τους αγώνες. Όλοι μας ευχηθήκαμε η απόφασή τους να στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος και όχι στην στοχοποίηση αυτών που η πλειοψηφία της φίλαθλης κοινής γνώμης πιστεύει ότι κρύβονται πίσω από της διάφορες εξωαγωνιστικές επιθέσεις κατά διαιτητών. Όμως, το «σύστημα» που χρόνια τώρα οπισθοδρομεί το ποδόσφαιρό μας, ακύρωσε την… «γιαλατζί» ανακοινωθείσα αποχή των διαιτητών και το ποδόσφαιρό μας επανήλθε τάχιστα στην κακοτράχαλη πορεία του.

Σε οποιοδήποτε αναπτυγμένο ποδοσφαιρικά κράτος παρουσιάζονταν ξαφνικά αυτή νοσηρή και επιζήμια κατάσταση στο ποδόσφαιρό της, τη λύση θα έδινε άμεσα και με αποτελεσματικότητα η ποδοσφαιρική της Ομοσπονδία. Εδώ, οι ελπίδες όλων για εξομάλυνση της κατάστασης στρέφονται προς τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη και τον νέο Αθλητικό Νόμο που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Όλοι μας; πιστεύουμε ότι θα υλοποιήσει τα αυτονόητα σε Κανόνες, Κανονισμούς, Πειθαρχικό Δίκαιο, Διαιτησία. Όλοι τους είναι πυλώνες του αθλήματος που επιζητούν αναβάθμιση, αυστηροποίηση, απόλυτη ανεξαρτησία.

Η Διαιτησία θα πρέπει ασφαλώς να απασχολήσει περισσότερο τους συντάκτες του νέου Αθλητικού Νόμου, με αλλαγές και τροποποιήσεις του παλαιού, που να στοχεύουν πρώτα στην ανεξαρτησία της και δευτερευόντως στη λειτουργία της. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η ισχυροποίηση της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας. Θα πρέπει να καταστεί το Όργανο, που λειτουργώντας παρά την ΕΠΟ και υπό τον έλεγχο αυτής για παραπτώματα και ατασθαλίες, θα παρεμβαίνει σε διαιτητικά θέματα που αφορούν και προσδιορίζουν την Ελληνική Διαιτησία στις ανώτατες κατηγορίες. Προφανώς, μια λειτουργούσα ΟΔΠΕ θα μπορεί να έχει βαρύνουσα άποψη στην επιλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, προτείνοντας αριθμό ικανών στελεχών του Λειτουργήματος, από τους οποίους η Ομοσπονδία θα επιλέγει τους καλύτερους κατά την άποψή της.

Οι αρμοδιότητες της ΟΔΠΕ που ωφελούν το Ποδόσφαιρο και τη Διαιτησία θα πρέπει να επεκτείνονται και στις επιλογές διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών, κατά τη σύνταξη των σχετικών πινάκων. Απαραίτητη θα πρέπει να είναι η πολύτιμη συνδρομή της ΟΔΠΕ, στα σεμινάρια και τις επιμορφωτικές συγκεντρώσεις που κάθε χρόνο πραγματοποιεί η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.

Για να αναδειχθεί όμως μια τέτοια ΟΔΠΕ και με τις αρμοδιότητες που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι ανά την Ελλάδα Σύνδεσμοι Διαιτητών. Σήμερα παραμένουν σε… «4 εποχών νάρκη» περίπου 30 από τους 52, οι οποίοι υπολειτουργούν με μέριμνα και φροντίδα μη εν ενεργεία διαιτητών – μελών.
Όλοι οι εν ενεργεία διαιτητές, μικρών και μεγάλων κατηγοριών, βρήκαν – χωρίς αυτοί να το επιζητούν – «διαιτητική» στέγη σε αίθουσες Ενώσεων ή … ξενοδοχείων και δεν γνωρίζουν και αυτοί που ανήκουν και τι είναι! Είναι υπάλληλοι της κάθε Ένωσης και
διεκπεραιώνουν τις εντολές των παραγόντων σωματείων – μελών των ΔΣ των Ενώσεων, για τη διεύθυνση των τοπικών αγώνων, ή είναι μέλη της Ένωσης χωρίς δικαίωμα… ψήφου στις εκλογές!

Άμεσα και εντελώς δικαιολογημένα, ο νέος Αθλητικός Νόμος θα πρέπει να επαναφέρει τους διαιτητές στους Συνδέσμους. Να ισχύσουν απόλυτα και άμεσα τα Καταστατικά των Συνδέσμων, τα κατατεθειμένα στα αρμόδια Πρωτοδικεία και οι προβλεπόμενοι από αυτά Κανόνες και Κανονισμοί.

Η συνεργασία Ενώσεων και Συνδέσμων θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της συνεργασίας ΕΠΟ – ΟΔΠΕ, με τις Ενώσεις να έχουν το δικαίωμα του ελέγχου και επιβολής ποινών σε αποδεδειγμένες παρατυπίες και ατασθαλίες από την πλευρά των Συνδέσμων.

Με την επαναδραστηριοποίηση όλων των Συνδέσμων και με τις προτάσεις των Δ.Σ. τους, θα πρέπει να γίνει η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΔΠΕ, το οποίο θα οδηγήσει πλέον την Ελληνική Διαιτησία ποδοσφαίρου σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία.
Εάν ο Υφυπουργός Αθλητισμού υιοθετήσει και φέρει στο νέο Αθλητικό Νόμο την επαναλειτουργία της ΟΔΠΕ και των Συνδέσμων, εάν αξιόλογα διαιτητικά στελέχη, όπως οι Βασάρας, Σιδηρόπουλος, Μπίκας, Τριτσώνης, Καλύβας, Κουκουλάκης και τόσα άλλα αξιόλογα ονόματα της Διαιτησίας που οικειοθελώς αποσύρθηκαν, απογοητευμένοι από την απαξίωση του Λειτουργήματος, θελήσουν να βοηθήσουν ΕΠΟ και ΟΔΠΕ στην κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία και αναβάθμιση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, τότε θα διαπιστώσετε ότι ακόμη υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!…

*Σημείωση SocccerPlus: Οι απόψεις του συντάκτη του άρθρου δεν απηχούν απαραιτήτως τις θέσεις της ιστοσελίδας. Η δημοσίευση του άρθρου γίνεται με γνώμονα τη συμβολή στον δημόσιο διάλογο για το ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή