Τι προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και ποιοι αντιδρούν!

Print Friendly, PDF & Email

Από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής βρίσκεται κατατεθειμένο στη Βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο, που έχει τίτλο: «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις».

Την Τετάρτη 27/2 στη «Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων» της Βουλής θα γίνει η πρώτη συζήτησή του, ενώ στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το SoccePlus παρουσιάζει τις σημαντικότερες διατάξεις του:

1.Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού

Θα εξακολουθήσει να χορηγεί στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Σε περίπτωση συμμετοχής μια ομάδας στο πρωτάθλημα χωρίς πιστοποιητικό προβλέπεται πρόστιμο από 50 έως 500.000 ευρώ. Η ίδια Επιτροπή εξουσιοδοτείται να επιβάλει πρόστιμα σε περιπτώσεις δηλώσεων που παρακινούν σε βία από ΠΑΕ μέχρι συνδέσμους φιλάθλους!

2. Αθλητικές Ομοσπονδίες

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τις αρχαιρεσίες σε αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις, από τις οποίες λόγω «αυτοδιοίκητου» εξαιρείται η ΕΠΟ.

Το νομοσχέδιο  περιλαμβάνει ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων ποσόστωση 1/3 στην εκπροσώπηση των δύο φύλων στις διοικήσεις αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών και περιορισμό στις θητείες των εκτελεστικών μελών των ΔΣ των αθλητικών ομοσπονδιών. Εισάγεται ο περιορισμός των θητειών κάτι που σημαίνει ότι κανείς που έχει εκτελεστική θέση σε Δ.Σ. δεν θα μπορεί να επανεκλέγεται για τρίτη συνεχή φορά ή για πέμπτη συνολικά.

Απαγορεύεται η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες μελών ως προς τα οποία δεν έχει συμπληρωθεί ένα πλήρες έτος από την ημερομηνία εγγραφής. Επίσης το εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών γίνεται περισσότερο αναλογικό με μια ψήφο ανά δέκα σωματεία στις ΓΣ.

Θεσπίζεται για πρώτη φορά η έμμισθη θέση του εκτελεστικού προέδρου αθλητικής ομοσπονδίας υπό την οποία διεξάγονται επαγγελματικά πρωταθλήματα.

3.Κωλύματα παραγόντων

Το ασυμβίβαστο μεταξύ των προσώπων που συμμετέχουν ή διοικούν

ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές αθλητικές οργανώσεις ή ασκούν διαιτητικά ή

προπονητικά καθήκοντα με την ιδιότητα του ασκούντος διοίκηση ή βασικού

μετόχου κάθε νόμιμα λειτουργούσας στοιχηματικής εταιρείας προβλέπεται πλέον σε ποσοστό μετοχών από 15% και άνω.

4. Μέτρα κατά της βίας

Παρέχεται η δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα για όσο διαρκεί η προδικασία, να επιβάλει περιοριστικούς όρους σε βάρος όσων κατηγορούνται για αθλητική

βία (π.χ. εμφάνιση και παραμονή στο αστυνομικό τμήμα την ώρα του αγώνα της ομάδας τους), ενώ θεσπίζονται αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν επιβληθέντες όρους, καθώς και για τους υπεύθυνους ασφαλείας των αγώνων.

Εκτός νομοσχεδίου έχει μείνει η δημιουργία της Super League 2, που αναμένεται να έρθει ως τροπολογία.

Μέχρι στιγμής αντιδράσεις έχουν υπάρξει από την ΕΟΕ που ζήτησε την ολοκληρωτική απόσυρσή του νομοσχεδίου, ενώ την περασμένη Κυριακή οι οπαδοί του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα επιβολής περιοριστικών όρων σε όσους έχουν συλληφθεί  για επεισόδια στα γήπεδα, χωρίς να έχουν καταδικαστεί.

H Super League ζήτησε να αλλάξουν τα κωλύματα παραγόντων και να προβλέπεται κώλυμα μόνο σε τελεσίδικη απόφαση και όχι σε δίκη για κακούργημα, να μην γίνεται οικονομικός έλεγχος στις ΠΑΕ από την ΕΕΑ και τέλος να μην επιβάλλονται πρόστιμα για θέματα βίας.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή