Το παρασκήνιο της αναδιάρθρωσης στην ΚΕΔ, η συναίνεση και ο ανορθολογισμός

Print Friendly, PDF & Email

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της αντικατάστασης του Μ. Κουκουλάκη από την ΚΕΔ και η τοποθέτηση του Ισπανού Μαρίν, αποτελεί την κορύφωση του δράματος που παίζεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη σύνθεση της ΚΕΔ και τους ορισμούς διαιτητών.

Ο Ολυμπιακός επικαλούμενος την «συμφωνία του καλοκαιριού» με τον Βασιλειάδη και την UEFA για τρεις ξένους στην ΚΕΔ, ενέτεινε τις πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση κυρίως προς την UEFA και ειδικότερα προς τον γενικό γραμματέα Θ. Θεοδωρίδη –μέσω δημοσιευμάτων και όχι μόνον- και προς τον υπεύθυνο εθνικών ομοσπονδιών Ζ. Λάκοβιτς.

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, τόσο ο Λάκοβιτς, όσο και η «Επιτροπή Παρακολούθησης», που λειτουργεί ως εργαλείο της UEFA, προφανώς ευρισκόμενοι υπό πίεση, ζήτησαν την προσθήκη δύο νέων μελών από το εξωτερικό στην ΚΕΔ.

Όταν το αίτημα, υπό τη μορφή συμβουλής, τέθηκε στην Ε.Ε. της ομοσπονδίας, υπήρξε αντίδραση από μερίδα συμβούλων. Ωστόσο, σε επίπεδο κορυφής, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το κομμάτι της διαιτησίας ανήκει στις υπερεθνικές αρχές (FIFA και UEFA) και αυτός που θα κληθεί να πάρει θέση επί του αιτήματος θα είναι ο ίδιος ο Περέιρα.

Στο διάστημα των περίπου 40 ημερών που μεσολάβησαν το αίτημα επανήλθε με διάφορες μορφές από το εξωτερικό. Στο εσωτερικό έγινε αποδεκτό χωρίς ουσιαστικά καμία αντίδραση, ούτε από τη διοίκηση, ούτε από τις δύο μεγάλες ΠΑΕ που υποστήριξαν την εκλογή της. Όλοι είχαν τους δικούς τους λόγους για να θεωρούν ότι η εξέλιξη, παρότι φαινομενικά ευνοεί συγκεκριμένη ΠΑΕ, θεωρείται διαχειρίσιμη.

Ωστόσο, παρά τη συναίνεση που δείχνει να υπάρχει γύρω από την αναδιάρθρωση στην ΚΕΔ, η οποία πιθανόν θα συνεχιστεί, δεν παύει, η αναδιάρθρωση αυτή να γίνεται σε λάθος timing.

Mε άλλα λόγια, η έλευση ενός αλλοδαπού, πρώην διαιτητή, ο οποίος επιφορτίζεται με την συνυπευθυνότητα στους ορισμούς διαιτητών Super League και κυπέλλου όταν για το μεν πρωτάθλημα υπολείπονται έξι αγωνιστικές και διεκδικείται από τρεις ομάδες και όταν για το κύπελλο απομένουν τρεις αγώνες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανορθολογική.

Όταν μάλιστα το νέο μέλος δεν έχει γνώση των ικανοτήτων και του προφίλ των διαιτητών που θα κληθεί να ορίζει, τότε η επιλογή στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και άστοχη.

Σίγουρα, όμως, πρόκειται για «πολιτική απόφαση» των θεσμών…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή