Το πείραμα της FIFA στο παγκόσμιο κύπελλο U-20 και η περίπτωση της ΕΠΟ

Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί το εξαιρετικό ποδόσφαιρο με τα εντυπωσιακά γκολ να έχουν ενθουσιάσει όσους παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 που διεξάγεται στη Νότιο Κορέα, όμως την προσοχή των θεατών έχει προσελκύσει και η χρήση βοηθών διαιτητών για τη χρήση video (VAR).

Το συγκεκριμένο σύστημα ξεκίνησε στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

«Δεν είναι μόνο σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό. Είναι ένα σύστημα που πρέπει να το συνηθίσουμε και να το εμπιστευτούμε, καθώς είναι απαραίτητο να γίνει μέρος του παιχνιδιού», δήλωσε ο διαιτητής Μπιόρν Κάιπερς.

Ο Ολλανδός ρέφερι ήταν ο πρώτος που δοκίμασε το βίντεο πριν από εννέα μήνες και παρακολουθεί την εξέλιξή του.

«Βλέπω πρόοδο και είμαι πραγματικά χαρούμενος. Δεν είμαι ένας διαιτητής που θέλει να είναι η απόλυτη εξουσία στο γήπεδο. Αν κάνω ένα μεγάλο λάθος, είμαι πολύ χαρούμενος ένας διαιτητής από το βαν να μου πει ότι έχω λειτουργήσει εσφαλμένα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να με διορθώσει», πρόσθεσε ο Κάιπερς.

Το VAR θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις γκολ, πέναλτι, κόκκινων καρτών και σε περιπτώσεις για τις οποίες ο διαιτητής δεν είναι σίγουρος για την απόφασή του

Για να εισαχθεί το σύστημα αυτό στο ποδόσφαιρο, 88 αξιωματούχοι αφιέρωσαν μία εβδομάδα δουλειάς για να προετοιμάσουν το έδαφος στη Νότιο Κορέα.

«Δεν είναι τόσο εύκολο. Πρέπει να μάθεις πως και πότε να χρησιμοποιείς το VAR», εξήγησε ο Κάιπερς.

Από την πλευρά του ο βοηθός διαιτητή στο βίντεο, Ναβάφ Σουκράλα, σχολίασε: «Το VAR υπάρχει για να υποστηρίζει τόσο τους διαιτητές όσο και τους παίκτες. Δεν είναι εχθρός των ποδοσφαιριστών. Είμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε όλους».

Ενώ οι διαιτητές και οι παίκτες αρχίζουν να συνηθίζουν το VAR, ο Κάιπερ επισημαίνει ότι η πρόκληση στο όλο ζήτημα είναι η ενημέρωση των οπαδών για το πότε πρέπει να εφαρμόζεται.

«Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε επίσημα το VAR, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση σε όλους, καθώς αρκετοί δεν ξέρουν τι γίνεται. Πρέπει να εξηγήσουμε σε όλους τι γίνεται για να ξέρει ο καθένας τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο», ήταν τα λόγια του Ολλανδού ρέφερι.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η χρήση του βίντεο στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος φέρεται να έχει συζητηθεί μεταξύ της FIFA και του υφυπουργού Αθλητισμού. Το ίδιο φέρεται να ισχύει και με τους “έξι διαιτητές, δηλαδή τους δύο επιπτρόσθετους βοηθούς πίσω από τις εστίες προκειμένου να “διασφαλίζονται” περισσότερο οι αποφάσεις των διαιτητών.

Ωστόσο, η χρήση βίντεο στους ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ενώ από την ΕΠΟ δεν έχει υποβληθεί σχετική αίτηση προς τη FIFA προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στις χώρες που πειραματίζονται.

 

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή