Το πρώτο «στημένο» ματς ήταν ένα Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ του 1915!

Print Friendly, PDF & Email

Τη Μ. Παρασκευή 2 Απριλίου 1915 μερικοί παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ δεν μπήκαν στο πνεύμα της Ημέρας, αφού προέβησαν στο πρώτο στοιχηματικό σκάνδαλο της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήθελαν πάση θυσία τη νίκη για να μην υποβιβαστούν και εν τέλει επικράτησαν 2-0, προς απογοήτευση της Τσέλσι, η οποία εγκατέλειψε την πρώτη κατηγορία.

Βεβαίως, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν επέτρεψε να διεξαχθούν τα επόμενα πρωταθλήματα, με συνέπεια οι «μπλε» να συμμετάσχουν κανονικά στα μεγάλα σαλόνια το 1919, όμως η Ιστορία έγραψε…

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλευε για να κρατηθεί στην κατηγορία, ενώ η Λίβερπουλ ήταν αδιάφορη στο μέσο της βαθμολογίας.

Όλοι περίμεναν τη διακοπή του πρωταθλήματος ελέω Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι παίκτες φρόντιζαν να αποκομίσουν ό,τι περισσότερο μπορούσαν από το άθλημα.

Έπειτα από το τέλος του ματς εμφανίστηκαν αρκετά στοιχηματικά κουπόνια που φανέρωναν τα μεγάλα ποσά που είχαν παιχθεί στη Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα στη νίκη με σκορ 2-0 στο 7/1 (απόδοση 8.00 σε κλασματική μορφή).

Οι έρευνες συμπέραναν ότι οι Σάντι Τέρνμπουλ, Άρθουρ Γουόλεϊ, Ένοχ Γουέστ των γηπεδούχων, καθώς και οι Τζάκι Σέλντον, Τομ Μίλερ, Μπομπ Πέρσελ, Τόμας Φέρφουλ των φιλοξενούμενων έστησαν το ματς.

Εγκέφαλος ήταν ο Σέλντον, ο οποίος παλιότερα είχε αγωνιστεί στη Γιουνάιτεντ, ενώ κάποιοι παίκτες, όπως ο Τζορτζ Άντερσον που σημείωσε τα δύο γκολ των νικητών ή ο Φρεντ Πάνιαμ της Λίβερπουλ που είχε δοκάρι στα τελευταία λεπτά, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο στήσιμο.

Οι επτά παίκτες τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό, ωστόσο πλην του Τέρνμπουλ που σκοτώθηκε στον πόλεμο και του Γουέστ που είχε μηνύσει την ομοσπονδία, οι ποινές άρθηκαν το 1919.

Ο Γκρέιαμ Σαρπ, αθλητικογράφος που διερεύνησε αυτή την αναμέτρηση, έχει δηλώσει: «Υπήρχαν ρεαλιστικές πιθανότητες υποβιβασμού και για τις δύο πλευρές – οπότε ήταν ένας σημαντικός αγώνας. Υπήρχαν φήμες ό,τι θα πήγαιναν στην ισοπαλία, ακόμα και πριν ξεκινήσουν.

Επίσης, υπήρχαν μαρτυρίες ότι παίκτες των δύο ομάδων συναντήθηκαν σε παμπ του Μάντσεστερ για να συζητήσουν το αποτέλεσμα, προτού παιχθούν τα στοιχήματα στο 8/1. Οι μπουκ φυσικά υποψιάστηκαν όταν είδαν σημαντικά ποσά στοιχημάτων σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή σκορ».

Ο τίμιος Πάνιαμ είχε απειλήσει να σκοράρει για να καταστρέψει το αποτέλεσμα και, όπως προαναφέρθηκε, λίγο πριν από τη λήξη είχε δοκάρι.

O μετέπειτα τεχνικός της Γαλατάσαραϊ και της εθνικής Τουρκίας ζήτησε από τους συμπαίκτες του να μην ασχοληθούν άλλο μαζί του, ενώ αργότερα κατέθεσε εναντίον τους στην δίκη.

Ο Μπίλι Μέρεντιθ της Γιουνάιτεντ αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για το στήσιμο, δήλωσε όμως ότι ξεκίνησε να το υποψιάζεται όταν δεν έπαιρνε μπάλα από τους συμπαίκτες του.

Πολλές φορές, σε συζητήσεις των καφενείων, στις κερκίδες των γηπέδων ή οπουδήποτε υπάρχει συζήτηση για το ποδόσφαιρο, θα ακούσεις την έκφραση: «Από τότε που μπήκε το στοίχημα στο ποδόσφαιρο, χάλασε το σπορ».

Αυτά ακούγονταν στην Ελλάδα, λίγο μετά από το 2000, όταν αυτό μπήκε στη ζωή των φιλάθλων. Η αλήθεια είναι ότι όλη η ιστορία άρχισε σίγουρα πολύ νωρίτερα από τότε…

Πηγή: Sport-Retro.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή