Το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA αγγίζει και την Αυστραλία

Print Friendly, PDF & Email

Η ανάθεση του Μουντιάλ για το 2022 στο Κατάρ, προκάλεσε ευθύς εξ αρχής αντιδράσεις από τον όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. ΜΜΕ, προπονητές, πρώην και νυν ποδοσφαιριστές, αξιωματούχοι των διεθνών ομοσπονδιών, οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άπαντες τάχθηκαν εναντίον της απόφασης της FIFA.

Τώρα γίνεται γνωστό ότι οι Ελβετοί εξετάζουν πού διοχετεύτηκαν και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια (χρήματα των φορολογουμένων) που διατέθηκαν για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022.

Η Αυστραλία, αν και δαπάνησε 46 εκατομμύρια δολάρια, πήρε μόνο μια ψήφο.

Ο ανεξάρτητος ερευνητής και δημοσιογράφος, Μάικλ Γκαρσία, έφερε στο φως στοιχεία που καταδεικνύουν τη διαφθορά στις τάξεις της FIFA.

Ο Γκαρσία επικρίνει ιδιαίτερα τον τρόπο διεκδίκησης της υποψηφιότητας της Αυστραλίας και την πρόσληψη δυο συμβούλων που θεωρούνται «ύποπτοι» και οι οποίοι είχαν σχέση με τον πρώην Γερμανό διεθνή ποδοσφαιριστή, Φρανς Μπακανμπάουερ.

Στην έκθεσή του κάνει λόγο για «παράνομες πληρωμές» από Αυστραλούς για να επηρεαστεί η ψηφοφορία υπέρ τους.

Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι 2 εκατ. δολάρια εμφανίστηκαν από ανώνυμη πηγή στο λογαριασμό καταθέσεων της δεκάχρονης κόρης μέλους της FIFA που είχε δικαίωμα ψήφου. Παράλληλα, αναφέρεται ότι τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA -που, επίσης, ψήφιζαν στη διαδικασία-, πήγαν σε πάρτι στο Ρίο ντε Τζανέιρο με ιδιωτικό τζετ που ανήκε στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κατάρ ακριβώς πριν την ψηφοφορία.

Συν τοις άλλοις, η Aspire Academy, μια από τις κορυφαίες αθλητικές ακαδημίες του κόσμου, με έδρα το Κατάρ, εμπλέκεται στη χειραγώγηση ψήφων μελών της FIFA.

Ο Μάικλ Γκαρσία είχε παραιτηθεί από το ερευνητικό σώμα της FIFA το Δεκέμβριο του 2014, διαμαρτυρόμενος για ελλιπή και λανθασμένη περίληψη των στοιχείων της έρευνάς του από την παγκόσμια ομοσπονδία. Ουσιαστικά, άφηνε αιχμές για απόπειρα συγκάλυψης από στελέχη της FIFA, προκειμένου τα ευρήματά του να μην οδηγήσουν κάποιους ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Γκαρσία που φέρνει στην επιφάνεια την έκθεση, αναφέρει ότι «… εξαιτίας αυτής της έκθεσης έχουν οδηγηθεί σε συλλήψεις ή σε καθαιρέσεις πολλά στελέχη της FIFA».

Στο σκέλος που αφορά αυτό καθεαυτό το σπορ, ήταν έντονες οι αντιθέσεις για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή, καθιστούσαν από επικίνδυνη έως αδύνατη την τέλεση αγώνων, ρισκάροντας ανοιχτά την υγεία των ποδοσφαιριστών.

Ακόμη όμως και αν οι παίκτες έβγαιναν σώοι και αβλαβείς από αυτή την διαδικασία, είναι σίγουρο ότι το θέαμα στους αγώνες θα ήταν αμφιλεγόμενο, αφού οι πρωταγωνιστές δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν κάτι σε αυτές τις συνθήκες.

Οι αξιωματούχοι ου Κατάρ υποστήριζαν ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, ισχυριζόμενοι ότι θα προχωρήσουν σε δημιουργία φουτουριστικών εγκαταστάσεων και γηπέδων, που με τον ανάλογο κλιματισμό θα επέτρεπαν σε φιλάθλους και ποδοσφαιριστές να απολαύσουν το Μουντιάλ δίχως κανένα πρόβλημα. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε έργα με τέτοιο εύρος και οι φωνές εντάθηκαν.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, Τέο Ζβάντζιγκερ, έσυρε πρώτος τον χορό, αναστατώνοντας την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με την τοποθέτησή του.

«Προσωπικά νομίζω ότι το Μουντιάλ του 2022, τελικά δε θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ. Οι γιατροί λένε ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη διεξαγωγής ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, υπό αυτές τις συνθήκες. Ίσως να μπορούν να δροσίζουν τα γήπεδα, αλλά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν διεξάγεται μόνο εκεί. Φίλαθλοι από όλο τον κόσμο θα έρθουν και θα ταξιδέψουν μέσα σε αυτή τη ζέστη. Το πρώτο απειλητικό για τη ζωή περιστατικό θα προκαλέσει έρευνα δημόσιου κατήγορου και αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA θέλουν να λογοδοτήσουν» δήλωσε ο Γερμανός δικηγόρος, στην εφημερίδα της πατρίδας του Bild, προκαλώντας αναστάτωση στους κόλπους της FIFA δεδομένου ότι είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της.

«Όταν ανατέθηκε το Μουντιάλ το 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι έλεγαν δίνεται μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του αθλήματος στη Βόρεια Αμερική – και μπορεί να είχαν δίκιο. Στο Κατάρ, όμως, γιατί δόθηκε η διοργάνωση; Η μόνη λογική εξήγηση είναι επειδή έχει μεγάλο πλούτο. Το Κατάρ είναι μια πλούσια χώρα και αγόρασε ένα Μουντιάλ. Αυτό συνέβη και είναι πολύ μεγάλο λάθος, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες μόνο για ποδόσφαιρο δεν είναι…» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του «βασιλιά» Ερίκ Καντονά.

Ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, αφουγκράστηκε τις ανησυχίες παικτών και προπονητών και, εν μέρει, των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και αρκετών εγχώριων Ομοσπονδιών, που ήθελαν το Μουντιάλ να διεξαχθεί τον Μάιο τουλάχιστον και όχι το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Ο Πλατινί, λοιπόν, πρότεινε αρχικά -και πέτυχε εν συνεχεία-, η τελική φάση της διοργάνωσης στο Κατάρ να διεξαχθεί χειμώνα! Δεν βρήκε πολλούς συμμάχους, ωστόσο πέρασε την πρότασή του (για τις 18 Δεκεμβρίου είχε οριστεί ο τελικός), επιμένοντας ότι η ανάθεση του Μουντιάλ ήταν σωστή, αλλά στάθηκε απέναντι στην διάθεση του Σεπ Μπλάτερ να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της FIFA.

«Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα τον στηρίξω. Μετά από 40 χρόνια που ανακατεύεται με το ποδόσφαιρο από τη θέση του γραμματέα ή του προέδρου, είναι καιρός να έχουμε κάτι νέο. Είμαι μέλος της FIFA ως αντιπρόεδρος, αλλά η εικόνα δεν είναι τόσο καλή. Για το καλό της διαφάνειας και της φήμης της FIFA, είναι καιρός να αφήσει τη θέση του ο Σεπ. Ελπίζω να χάσει στις εκλογές για την προεδρία. Είναι άλλωστε πιθανό κάτι τέτοιο».

Ο Μπλάτερ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος, τελικά, η ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ, τονίζοντας: «Ναι, ξεκάθαρα ήταν λάθος. Ξέρετε, όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη», αναφερόμενος αποκλειστικά στις υψηλές θερμοκρασίες και όχι στις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες εργασίας και νεκρούς στα κατασκευαστικά έργα.

«Μας είχαν δείξει σε μελέτη ότι οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές το καλοκαίρι. Η κατάσταση αυτή, όμως, δεν εμπόδισε την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA να αναθέσει στο Εμιράτο το Παγκόσμιο Κύπελλο και, μάλιστα, με μεγάλη πλειοψηφία».

Η μεγαλύτερη ένσταση σχετικά με το Μουντιάλ και το Κατάρ, έρχεται υπό μορφή συνεχόμενων καταγγελιών από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για άθλιες συνθήκες εργασίας ανθρώπων, που μετείχαν στα κατασκευαστικά έργα που αφορούσαν εγκαταστάσεις που προορίζονταν για την διοργάνωση.

Φωνές υπήρξαν για σκάνδαλο και όσον αφορά τον τρόπο ανάθεσης του Μουντιάλ 2022, με καταγγελίες για χρηματισμό μελών της FIFA ώστε να επιλέξουν το Κατάρ.

«Υπήρξαν τεράστιες δωροδοκίες. Αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτές πρέπει να δώσουν λόγο, ειδικά για την ανάληψη του Μουντιάλ από το Κατάρ. Πρέπει να γίνει γνωστό πού πήγαν τα λεφτά, ποιος τα έλαβε και γιατί. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Δυστυχώς, όπως έχω καταγγείλει και στο παρελθόν, πολλές φορές, η διαφθορά και οι δωροδοκίες είναι κάτι συνηθισμένο για τη FIFA», ήταν τα λόγια με τα οποία επιτέθηκε στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ο Ντιέγκο Μαραντόνα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Al Ittihad του Αμπού Ντάμπι.

Ένας από τους ανθρώπους που μπήκαν στο στόχαστρο ήταν και ο Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Κατάρ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA επί 15 χρόνια, με τους Sunday Times να υποστηρίζουν ότι διέθεσε κονδύλια ύψους 5 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλίσει την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, ξεπερνώντας τα… εμπόδια χωρών όπως η Αυστραλία,η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.

Τις υποψίες για δωροδοκία ενίσχυσε το γεγονός, ότι πριν η FIFA αναθέσει την διοργάνωση στο Κατάρ, είχε κατηγορήσει το Κατάρ για προβλήματα, όπως κατασκευή γηπέδων, μεταφορά και διαμονή, ενώ ο Τζακ Γουόρνερ εκδιώχθηκε από τις τάξεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, καθώς δωροδοκήθηκε με 2.000.000 δολάρια αφού ψήφισε υπέρ του Κατάρ.

Μέχρι που φτάσαμε στις εξελίξεις της 27ης Μαΐου, που αφορούν συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA, με την κατηγορία της δωροδοκίας και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το συμβάν έλαβε χώρα στη Ζυρίχη και, συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο «Baur au Lac hotel», δημιουργώντας σοκ στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό -και όχι μόνο- στερέωμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελβετικές αρχές ερευνούν υποθέσεις περί δωροδοκιών ύψους 100.000.000 δολαρίων, ενώ έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για την ανάληψη του Μουντιάλ τόσο του 2018 από τη Ρωσία όσο και του 2022 από το Κατάρ. Και μέσα σε αυτές εμπλέκονται και οι πληρωμές της Αυστραλίας.

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή