Το σκεπτικό για την τιμωρία της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Print Friendly, PDF & Email

Το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Super League Σουρωτή αρχίζει και πάλι το προσεχές Σαββατοκύριακο. Η ΑΕΚ θα δώσει κεκλεισμένων των θυρών τα παιχνίδια με Ατρόμητο (8η αγωνιστική, 23/10) και ΠΑΟΚ (10η αγωνιστική, 5/11) και έγινε η πρώτη ομάδα που «πληρώνει» το νέο πειθαρχικό κώδικα που εναρμονίστηκε με αυτόν της UEFA το περασμένο καλοκαίρι και έγινε πιο αυστηρός.

Η «Ενωση» πληρώνει όμως, και τη συμπεριφορά των οπαδών της που στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό έκαναν… μπουρλότο το Ολυμπιακό Στάδιο. Ενα παιχνίδι όπου η ΑΕΚ νίκησε με 3-2 αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0.

Παρακάτω το σκεπτικό της τιμωρίας της ΑΕΚ σύμφωνα με το οποίο οι οπαδοί της άναψαν 200 πυρσούς, 40 καπνογόνα, 11 κροτίδες και 10 βεγγαλικά και έριξαν στην περίμετρο του αγωνιστικό χώρου του ΟΑΚΑ 10 πυρσούς και οχτώ μπουκάλια.

Αναλυτικά στο σκεπτικό αναφέρεται: «Στο πλαίσιο διεξαγωγής του εν λόγω ποδοσφαιρικού αγώνα συνέβησαν τα εξής πειθαρχικώς αξιόλογα και ελεγχόμενα περιστατικά και ειδικότερα 1) Στο 1΄, 2΄, 3΄, 5΄, 11΄, 15΄, 31΄, 45΄, 46΄, 56΄, 59΄, 64΄, 71΄, 88΄και 90΄+ του αγώνα, φίλαθλοι της εγκαλουμένης από τις θύρες 1, 2, 3, 4, 6, 8, 17, 19 και 35 άναψαν συνολικά διακόσιους (200) πυρσούς, σαράντα (40) καπνογόνα, έντεκα (11) κροτίδες και δέκα (10) βεγγαλικά». Επίσης, «2. Στο 3΄, 22΄, 46΄, 56΄, 64΄, 79΄, 88΄, 89΄και 90΄λεπτό του αγώνα, φίλαθλοι της εγκαλουμένης από τις θύρες 1, 3, 7, 17, 19, 27 και 35 έριξαν συνολικά δέκα (10) πυρσούς και οκτώ (8) μπουκάλια στην περίμετρο του αγωνιστικού χώρου».

Συνολικά, η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 32.000 ευρώ (αθροιστικά και για τα δύο παραπτώματα) και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών (μόνο για το πρώτο που είναι και το θέμα μας).

Τι λέει ο πειθαρχικός κώδικας

Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα, επιφέρει ποινές… «η εισαγωγή ή το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών». Στη δεύτερη μάλιστα υποτροπή, στο τρίτο παιχνίδι δηλαδή που οι οπαδοί μίας ομάδας ανάψουν καπνογόνα, έστω για να πανηγυρίσουν κάποιο γκολ χωρίς να το πετάξουν στον αγωνιστικό χώρο, τότε υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού της έδρας για 1-2 αγωνιστικές. Ποινή που στο επόμενο παιχνίδι που θα επαναληφθεί το συγκεκριμένο παράπτωμα διπλασιάζεται!

Η ΑΕΚ λοιπόν, είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο στα παιχνίδια με ΠΑΣ Γιάννινα και Λαμία, και τα δύο εκτός έδρας και κόντρα στον Ολυμπιακό το… κακό τρίτωσε.

Το είχαν… καταργήσει και το επανέφεραν

Για το συγκεκριμένο άρθρο οι ομάδες εξέφρασαν έντονα παράπονα στην ΕΠΟ και ζήτησαν την κατάργηση του, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει αφού πρέπει να συμφωνήσει πρώτα η UEFA.

Δύο τινά μπορούν να συμβούν λοιπόν: να βάλουν μυαλό οι οπαδοί των ομάδων ή να βάλουν νερό στο κρασί τους οι αθλητικοί δικαστές. Το δεύτερο είχε συμβεί και την περίοδο 2015-16 όταν οι τακτικοί δικαστές (πρωτοδίκες) έπειτα από το νόμο 4326/2015 του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, είχαν μόλις αντικαταστήσει τους συνταξιούχους που προϋπήρχαν στα πειθαρχικά όργανα πλαισιωμένοι από δικηγόρους.

Επικαλούμενοι τότε την αρχή της αναλογικότητας, έπειτα από διαμαρτυρίες των ομάδων και χαρακτηρίζοντας τον πειθαρχικό κώδικα «ιδιαίτερα αυστηρό», οι δικαστές (ο πρωτοδίκης Σπυρίδων Καποδίστριας στην πειθαρχική επιτροπή της Super League για παράδειγμα) δεν εφάρμοσαν ποτέ το ίδιο ακριβώς άρθρο που καλούνται και τώρα να εφαρμόσουν. Ούτε μία ομάδα δεν είχε τιμωρηθεί με τιμωρία έδρας για άναμμα καπνογόνων παρά μόνο με πρόστιμο.

Τον Ιούνιο του 2016 η επίμαχη διάταξη είχε καταργηθεί προς ικανοποίηση των ομάδων αλλά επανήλθε ένα χρόνο αργότερα. Οι ΠΑΕ τώρα ζητούν να καταργηθεί, στη χειρότερη περίπτωση το ερχόμενο καλοκαίρι.

Αν η συγκεκριμένη διάταξη, εφαρμοστεί στη συνέχεια του πρωταθλήματος, οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ομάδες θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό της έδρας τους με ότι συνεπάγεται αυτό (απώλεια εσόδων από εισιτήρια).

Αν όμως, δεν εφαρμοστεί, τότε η ΑΕΚ (και με το δίκιο της) θα φωνάζει για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Πηγή: e-magazino.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή