Το σχέδιο για πρωτάθλημα – ακορντεόν και τα εμπόδια για την υλοποίησή του

Print Friendly, PDF & Email

Αναντίρρητα, η αποχώρηση της NOVA από τις διαπραγματεύσεις με τη Σούπερ Λίγκα για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του επόμενου πρωταθλήματος αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το γεγονός ότι έξι από τις 18 ομάδες του πρωταθλήματος και συγκεκριμένα οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Άρης, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Απόλλων και Λαμία , είναι τηλεοπτικά άστεγες, αποτελεί πρόβλημα, όχι μόνο για την οικονομική επιβίωσή τους, επειδή στερούνται του βασικού εσόδου τους αλλά και για το ίδιο το πρωτάθλημα, καθώς έχουν εκφράσει ατύπως την πρόθεσή τους να μπλοκάρουν την έναρξη του πρωταθλήματος αν δεν βρουν τηλεοπτική στέγη.

Οι υπόλοιπες 11 ΠΑΕ (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανιώνιος, ΟΦΗ) έχουν ήδη υπογράψει με τη NOVA, ενώ η Ξάνθη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μαζί της.

Με την ΕΠΟ να έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην αποφυγή του Grexit και στις θεσμικές παρεμβάσεις των FIFA – UEFA, που πυκνώνουν και εντείνονται, την καθ’ ύλην αρμόδια διοίκηση της Σούπερ Λίγκας, να μην μπορεί να βρει λύση, και τις εναπομείνασες άστεγες ΠΑΕ να μην μπορούν να βρουν τηλεοπτική στέγη αφού το ενδιαφέρον από τα κανάλια είναι περιορισμένο, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης, έχει αναλάβει πρωτοβουλίε προσπαθώντας να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο Βασιλειάδης φέρεται να έχει εξασφαλίσει χρήματα μέσω της ΕΡΤ, η οποία, στο σχέδιο που συζητείται, θα συμπράξει με τη NOVA, και από κοινού θα μεταδίδουν τους αγώνες όλων των ομάδων του πρωταθλήματος εξασφαλίζοντας τους περισσότερα έσοδα από αυτά που είχαν μέχρι τώρα.

Αντισταθμιστικά, όμως, ο Βασιλειάδης ζητεί τη μείωση των ομάδων του πρωταθλήματος, ώστε αθτό να γίνει πιο ανταγωνιστικό.
Τις σκέψεις του τις έχει κοινοποιήσει τόσο στον πρόεδρο της ΕΠΟ, όσο και στον επιτετραμμένο της FIFA στην ΕΠΟ, Μπιόρν Βασάλο, με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Επίσης έχει συναντηθεί και με εκπροσώπους ΠΑΕ, όπως του Ατρόμητου και του Παναιτωλικού.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ότι συνάντησε τη διοίκηση της Super League, o πρόεδρος της οποίας, Γ. Στράτος, έστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ για τη συμμετοχή του σε τέτοιου είδους συζητήσεις με τον Βασιλειάδη, εν αγνοία του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο Βασιλειάδη που έχει δει το φως τη δημοσιότητας το επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας να διεξαχθεί με 20 ομάδες (αντί για 16), που θα είναι χωρισμένες σε πέντε γκρουπ δυναμικότητας. Σε αυτές τις 20 ομάδες θα περιληφθούν και η Κέρκυρα και ο Πλατανιάς που υποβιβάστηκαν βαθμολογικά στη Football League καθώς και η Παναχαϊκή και ο Κισσαμικός που τερμάτισαν στην τρίτη και τέταρτη θέση της Football League.

Τα πέντε γκρουπ δυναμικότητας θα έχουν τέσσερις ομάδες το καθένα και θα γίνει κλήρωση από την οποία θα προκύψουν δύο όμιλοι των δέκα ομάδων. Οι πέντε πρώτοι των δύο ομίλων θα αγωνιστούν στο τέλος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την έξοδο στην Ευρώπη (σε ένα νέο όμιλο δέκα ομάδων) και οι πέντε τελευταίοι των δύο ομίλων θα αγωνιστούν για την αποφυγή του υποβιβασμού (επίσης σε ένα νέο όμιλο 10 ομάδων). Συνολικά όμως θα πρέπει να υποβιβαστούν δέκα ομάδες από τις 20 ώστε με τις δύο που θ’ ανέβουν από τη Super League πρωτάθλημα της περιόδου 2019 – 2020 να γίνει με 12 ομάδες.
Με άλλες λέξεις μέσω της αύξησης των ομάδων της Super League, o Bασιλειάδης θέλει να πετύχει την πολυπόθητη μείωση ώστε το μεθεπόμενο πρωτάθλημα να γίνει με 12 ομάδες.

Πέραν του ότι ουδείς γνωρίζει τις απόψεις της Λίγκας σε όλα αυτά (πέρυσι για παράδειγμα, όταν το θέμα μπήκε επισήμως από τη NOVA οι πλειοψηφία των ΠΑΕ ήταν αντίθετη με τη μείωση ομάδων), για να ισχύσει οποιαδήποτε αυξομείωση στις ομάδες του επόμενου πρωταθλήματος θα πρέπει να τροποποιηθούν ο αθλητικός νόμος και οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου που επιτρέπουν τέτοιου είδους αλλαγές στην μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο από αυτήν που αποφασίζονται, ήτοι οι οποίες αλλαγές αποφασιστούν τώρα βάσει του ισχύοντος νόμου και των κανονισμών του ποδοσφαίρου θα μπορούν να εφαρμοστούν από την περίοδο 2019 – 2020 και όχι από την περίοδο 2018 – 2019, όπως προβλέπει το σχέδιο Βασιλειάδη.

Επίσης βάσει του ΚΑΠ δεν μπορούν να διατηρηθούν στη Super League ομάδες που έχουν υποβιβαστεί. Αν υπάρξουν κενές θέσεις προβλέπεται η πλήρωσή τους από ομάδες της Football League, που τερμάτισαν έως την έκτη θέση.

Όπως και να ‘χει βρισκόμαστε εν αναμονή εξελίξεων για το πρωτάθλημα της Super League, που χωρίς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά καθίσταται οικονομικά ανάπηρο

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή