Το χρονικό της κόντρας διεθνών διαιτητών-ΕΟΚ, συνελήφθη ο πρόεδρος της ΚΕΔ!

Print Friendly, PDF & Email

Το ελληνικό μπάσκετ «έζησε» -το πρωί της 30ης Μαρτίου- στιγμές που όμοιές τους δεν έχει ξαναβιώσει, σκηνές που αμαυρώνουν την ιστορία του. Τι είχε προηγηθεί μέχρι τις μηνύσεις και τις συλλήψεις στα γραφεία της ΚΕΔ/ΕΟΚ την περασμένη Τετάρτη;

Στα γραφεία της ΕΟΚ, κατά την κλήρωση των διαιτητών των τελικών της Α1, η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Γιώργο Βασιλακόπουλο, ενώ συνέλαβε τον επικεφαλής της ΚΕΔ, Στέλιο Συμεωνίδη και τον δικηγόρο Ανδρέα Παπαδόπουλο. Είχαν προηγηθεί μηνύσεις των διαιτητών Σπύρου Γκόντα και Γιάννη Φούφη προς όλα τα μέλη της ΚΕΔ και τον πρόεδρο της ΕΟΚ. Από τους δύο εκ των τεσσάρων (μαζί με τους Ηλία Κορομηλά, Πέτρο Παπαπέτρου) δηλαδή διεθνών διαιτητών που είχαν δικαιωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών (ΑΣΕΑΔ) στην προσφυγή τους για τον αποκλεισμό τους από την Α1. Μια δικαστική απόφαση στην οποία δεν υπάκουσε άμεσα, ως όφειλε, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ) της ΕΟΚ. Μάλιστα, η 5μελής επιτροπή που είχε τιμωρήσει με αποκλεισμό ενός μήνα τους 4 διεθνείς διαιτητές, είχε απαντήσει τότε στη σχετική ερώτηση του γενικού διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστου Σταυρόπουλου: «Δεν έχουμε στα χέρια μας την απόφαση του ΑΣΕΑΔ, ό,τι ενημέρωση έχουμε είναι από τα site».

Οσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, δεν είχαν αμφιβολίες πως ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων διαιτητών ήταν «εκδίκηση» επειδή συνέχισαν να «σφυρίζουν» στη Εuroleague, στον «εχθρό» της FIBA. Κι αφού στις 7 Φεβρουαρίου ο Σπύρος Γκόντας συμμετείχε στην κλήρωση της Basket League, δύο εκ των τριών εναπομείναντων ορίστηκαν στην Α2. Στις 15 Φεβρουαρίου ήταν η σειρά του Φούφη να θυμηθεί πως… είναι να σφυρίζεις στην Α2 και στις 14 Μαρτίου η σειρά του Γκόντα. Στην ΚΕΔ χρησιμοποιούσαν τη γνωστή μέθοδο «σπάω το ηθικό», γνωρίζοντας πως ούτε η Πολιτεία, η ΓΓΑ δηλαδή, θα μπορούσε να επέμβει. Μια άμεση παρέμβαση που είχαν ζητήσει οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, με επιστολή τους, στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, τον γγ Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό και τον αθλητικό εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου. Από τη στιγμή που υπήρχε ορισμός, όμως, έστω και με… υποβιβασμό στην Α2, η Πολιτεία δεν μπορούσε να παρέμβει στα της ΚΕΔ.

Και το ποτήρι ξεχείλισε στις 30 Μαρτίου: Όταν οι διαιτητές Σπύρος Γκόντας και Γιάννης Φούφης ρώτησαν στην κλήρωση των τελικών και των «μικρών τελικών» για ποιο λόγο δε συμπεριλήφθηκαν στους 20 διαιτητές που σφύριξαν τους ημιτελικούς των πλέι οφ. Και όταν δεν έλαβαν ουσιαστική απάντηση, πήγαν στο παραπλήσιο αστυνομικό τμήμα στο ΟΑΚΑ και κατέθεσαν μήνυση προς όλα τα μέλη της ΚΕΔ και τον πρόεδρο της ΕΟΚ για παράνομη μη χρησιμοποίησή τους στους ημιτελικούς των πλέι οφ κι ενώ υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΑΣΕΑΔ, εδώ και μήνες, υπέρ τους. Επιπροσθέτως κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για απειλές προς το πρόσωπό τους. Βάσει απόφασης δικαστηρίου, στους ημιτελικούς της Α1 πρέπει να ορίζονται διεθνείς διαιτητές, κάτι που δεν συνέβη.

O πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «ξέρετε ποιος είμαι εγώ; είμαι ο πρόεδρος της ΕΟΚ και δεν μπορείτε να μου κάνετε τίποτα». Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να μην συλληφθεί, ενώ κάλεσε -μέσω δικηγόρων- τους Γκόντα και Φούφη να τα βρουν. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ δεν συνελήφθη, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος (μέλος της ΚΕΔ) δε κρατήθηκε στο τμήμα λόγω ιδιότητας αφού είναι δικηγόρος και υπάρχει το σχετικό ασυμβίβαστο, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Στέλιος Συμεωνίδης συνελήφθη, παρά το γεγονός πως φώναζε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες «είμαι βαριά άρρωστος, στο τέλος της σεζόν θα παραιτηθώ από την ΚΕΔ. Αφήστε με να φύγω». Ο πρόεδρος της ΚΕΔ έμεινε λίγη ώρα στο αστυνομικό τμήμα και ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Ο Κυριάκος Ταβουλαρέας και ο Κώστας Κορομηλάς εξαφανίστηκαν πριν εμφανιστεί η Αστυνομία.

Ακολούθως ο Στέλιος Συμεωνίδης έκανε με τη σειρά του μήνυση στους διαιτητές για ψευδή μηνυτήρια αναφορά, θεωρώντας ότι δεν υπήρχε ίχνος απειλής προς το πρόσωπό τους. Με την παρέμβαση των δικηγόρων των δύο πλευρών, άπαντες αποχώρησαν από το Αστυνομικό τμήμα και πλέον η υπόθεση θα πάρει τη δικαστική οδό, αφού θα οριστεί ημερομηνία για τη δίκη. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος προσπάθησε να προσεγγίσει την πλευρά των διαιτητών μέσω των δικηγόρων ώστε να αποσύρουν τις κατηγορίες, με τους διαιτητές μεταξύ άλλων αιτημάτων να ζητούν, την άμεση εξόφληση των οφειλομένων προς τους διαιτητές του Συνδέσμου τους.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΕΔ ΖΗΤΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Ολυμπιακός ζήτησε την παραίτηση του προέδρου και όλων των μελών της ΚΕΔ από τις θέσεις τους, αλλά και την αποβολή του γιου του προέδρου της ΚΕΔ, από τους πίνακες διαιτησίας. Οι «ερυθρόλευκοι» αποδίδουν την κίνησή τους στα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως οι δύο άνδρες έχουν επιχειρηματική σχέση με τον ιδιοκτήτη της ομάδας του Προμηθέα Πατρών, Βαγγέλη Λιόλιο. Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει:
«Σε συνέχεια των πρόσφατων δημοσιευμάτων, τα οποία εμφανίζουν το μέλος της ΚΕΔ Στυλιανό Συμεωνίδη του Αποστόλου και τον υιό του, επίσης διεθνή διαιτητή FIBA και Α1 Ανδρών Στυλιανό Συμεωνίδη του Στυλιανού να διατηρούν άμεση επιχειρηματική σχέση με εταιρία που ανήκει στον ιδιοκτήτη της ομάδας του Προμηθέα Πατρών, ζητούμε δημόσια:
1. Την άμεση παραίτηση του Στυλιανού Συμεωνίδη του Αποστόλου από την ΚΕΔ.
2. Την άμεση παραίτηση όλων ανεξαιρέτως των μελών της παρανόμως συγκροτηθείσας ΚΕΔ.
3. Την άμεση αποβολή του Στυλιανού Συμεωνίδη του Στυλιανού από τους οικείους πίνακες της Α1 Ανδρών και της FIBA. Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.»


ΕΟΚ: «ΨΕΥΔΗ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ»

Με ανακοίνωσή της την Πέμπτη, 31 Μαρτίου, η ΕΟΚ απάντησε: «Η παγιωμένη, ετήσια, πάντα παραμονές της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, συνήθεια των «εμπρηστικών» ενεργειών που συνοδεύεται από στοχευμένα, κατευθυνόμενα και με πλήθος ψευδών και κακοηθειών δημοσιευμάτων έκανε και φέτος την εμφάνισή της. Οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων και, κυρίως, δημιουργίας άλλοθι για… πάσα χρήση και όποια ανάγκη προκύψει, από συγκεκριμένα, γνωστά σε όλους κέντρα έχουν καταντήσει μια εσκεμμένη ρουτίνα που πλήττει σοβαρά το άθλημα. Μπορεί επί χρόνια να μην φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα εντυπωσιασμού και πλέον να μην γίνονται από κανέναν πιστευτές οι αιτιάσεις και οι φαντασιώσεις, όμως, επ’ ουδενί πτοούν τους υποκινητές τους. Η ΕΟΚ παρακολουθεί με προσοχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί τον δρόμο τους. Αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει και συνδράμει στις συντονισμένες προσπάθειες απαξίωσης του αθλήματος, αλλά δεν θα επιτρέψει και την ανεξέλεγκτη δράση των εμπνευστών και υποκινητών. Δυστυχώς, ο λόγος ως προς τα ψευδή, συκοφαντικά και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα πλέον θα περάσει στη δικαιοσύνη.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: «ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΟΚ, Στέλιος Συμεωνίδης πήρε θέση σχετικά με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κλήρωσης των διαιτητών των τελικών και των «μικρών τελικών» αναφέροντας πως θα μιλήσει μετά το τέλος των τελικών, ενώ έκανε λόγο και για κακόβουλα δημοσιεύματα και γεγονότα.

«Λόγω ευσυνειδησίας ως προς το ρόλο μου στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, σεβόμενος την ιστορική μου διαδρομή και σε καμία περίπτωση λόγω αδυναμίας, επιλέγω να μην απαντήσω τώρα στα πρόσφατα κακόβουλα δημοσιεύματα και γεγονότα. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος και τη λήξη των τελικών που είναι η κορωνίδα του πρωταθλήματος και για έμενα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, θα τοποθετηθώ δημόσια προς όλους αυτούς που θέλοντας κάτι να κερδίσουν ή θέλοντας να κάνουν μια ηρωική έξοδο ή θέλοντας κάποιον άλλον να πλήξουν αποβλέποντας σε κάποιο κρυμμένο στόχο χρησιμοποιώντας τις διαδικασίες του νόμου, ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουν κανένα ουσιαστικό δικαίωμα, στρέφονται εναντίον εμού και της οικογένειας μου. Επιφυλάσσομαι για όλες αυτές τους ενέργειες προς κάθε νόμιμο δικαίωμά μου,» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Στέλιος Συμεωνίδης.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή